Siste jul som fengselsfugl – et juleverksted med Kristin Kirkemo

Prinsessa av Bredtveit tok ut perm for å komme til NATT&DAG og lage julegaver til deg, vår kjære leser. God jul!

b
a

– Dere kan ikke lime sammen et pepperkakehus med Karlssons universallim! Dere burde skrevet en tekstmelding til meg og bedt meg om å ta med kjele for å koke knekk. Har dere ikke plate heller? Dere har jo ingenting på dette kontoret.

Du er ganske nevenyttig?
– Ja, det hender seg. Kan’ke ha ti tommeltotter sammen med meg! Hvorfor ligger det en kjevle her?

Vi tenkte at vi trengte noe å forsvare oss med, sånn i tilfelle …
– Jeg skal lage julekurv.

Vi har rødt og lilla papir. Er du glad i jula?
– Ikke nå lenger. Jeg har fått et avstandsforhold til jula, siden jeg aldri feirer med egen familie. Jeg blir selvfølgelig inkludert, og føler meg velkommen…men det er likevel alle andres jul! Jeg er bare femte hjul på vogna. Hmm. Her ble det mye «jul», gitt!

Les også:  Vi trillet terning på alt i terningkast-debatten rundt «Mordene i Kongo»

 Femte jul. Ho ho. Hvordan bor du nå egentlig?
– Nå bor jeg i et bokollektiv med både kvinner og menn, med én gang, én vask, ett speil, og ett lite soverom med skrivepult. Jeg skriver meg ut når jeg går på jobb, og inn når jeg kommer hjem igjen.

Hva jobber du med?
– Verktøymaker. Antakeligvis blir jeg en meget dyktig en også. Det er hardt arbeid. Jeg har alltid vært glad i maskiner, motorsykler og biler – alt som kan skrus på og kjøre fort.

Har du lov til å ha noe sånt selv?
– Jeg har motorsykkel. Selvfølgelig?! Det skal bli en fryd å ta ut den til sommeren! En Suzuki GSX 600 F. Kølsvart. Uten klistremerker og det rælet der.

Kan du dra på road trips?
– Jeg kan være ute i fem dager i strekk på permisjon, så jeg kommer ikke så innmari langt.

Må du holde deg innenfor Norge?
– Ja, men jeg pleier å fleipe med dem og si at jeg drar til Sverige på shopping. Da får jeg bare gretne smil tilbake. Shopping er shopping!

Hva hadde skjedd om du hadde gjort det?
– Det hadde ikke skjedd noen ting, for ingen hadde fått med seg at jeg dro dit engang.

Du har ikke gjort det altså?
– Nei. Det finnes Smart Club i Norge vet du, med store godteposer. Jeg er en sånn en godtemoms. På utsiden har jeg masse kamerater som sender meg godteri og mat hele tiden, for de tror ikke jeg får noen ting.

Vi har godteri her, Nonstop og seigmenn, bare å forsyne seg! Apropos godteri, har du kjæreste om dagen?
– Nei, nei. Og det er ganske greit. Fordi jeg har en sønn. Og en far. Og noen venninner. Og noen kompiser. Kjærester legger bare beslag på deg. Jeg er litt syk jeg. Har dere noe vann jeg kan få?

Vi har juleøl.
– Jeg kan ikke drikke alkohol, det er ikke lov. Det kan jo føre til at en med alkoholproblemer tyr kriminalitet eller en ny runde på kjøret igjen om man drikker. Litt vann er fint.

Har du opplevd det på huset?
– Ja, jøss. Det hender noen jenter har tatt noe på åpne anstalter, blitt ferska, og sendt rett inn igjen.

Hva med venninner, noen fast gjeng?
– Nei, vi er fire jenter der jeg er nå – og ingen av oss henger sammen. Jeg har sonet med to av dem tidligere. Men det er en del gamle kamerater av meg fra Tøyen fritidsklubb der. Jeg husker de stod foran speilet på klubben og dro seg i skrittet og sang “Bad” med Michael Jackson, også endte dem opp i fengsel med en broket historie. Litt pussig det. Hvordan alt går rundt og rundt.

På Bredtveit!?
– Nei, nei. Men alle dukker opp igjen, og ser jævligere og jævligere ut. SER JEG SÅNN UT!?, tenker jeg da.

Vi vet at du er en skuespillerspire. Redaksjonssjefen har sett dere på revy med TOSKA på rumpeballene. Er du stjerna?
– Ja, det er lenge siden. Jeg har også spilt en monolog om å ikke sladre på andre og sånn. Når man sitter i fengsel velger mange den destruktive veien. Man sitter på rumpa, er uengasjert og gidder ikke gjøre noe med situasjonen sin. Vi som er langtidssonere motiverer, slik at de som er korttidssonere blir engasjerte.

Hva skal du fylle julekurven med?
– Jeg vil fylle den med Bamseums.

Hvor stor skal den være?
– Det er viktig med lik størrelse her.

Det er størrelsen som teller!
– Jeg er ikke heeelt sikker på hva dere prater om nå, men jeg tror det er noe Samsonite inni her. Har noen sånne på jobben. Det er mye snakk om Trekant, vet dere. Det er nesten litt flaut. Jeg skulle se på forrige episode, da de prata om homofili. Jeg satt av tid og ba dem sette på NRK3. Men det var feil dag. Faen. Nå er jeg ikke sikker på hvor lange de skal være? Dette har jeg ikke gjort siden barneskolen.

Trekant, firkant, hvem bryr seg. Kan man drikke gløggen uten å koke den?
– Nei, er du spinnvill!

La oss snakke om jul. Hva synes du om jul?
– Jula er det fengelet bruker mest penger på.

Får dere gaver?
– Ja, men fengselsbetjentene og bikkjene åpner dem først.

Hvordan blir jula di i år?
– Nå som jeg har en sekstenåring handler jula bare om ny iPhone, spill og snowboardstøvler.

Shoppinghysteri!
– Det er plagsomt, og jeg bruker for mye penger på det. Jeg skulle ønske man kunne drikke mer gløgg og eggetoddy. Det hyggeliste med jula er jo kirkerunden.

Er du kristen, eller bare julekristen?
– Jeg er ikke kristen i det hele tatt. Jeg tror det var noen smarte karer som skrev ned det de filosoferte i en papyrusrull og så ble det gitt ut en bok. Vi lever jo alle etter de ti bud. Det er formen for barneoppdragelse.

Hvordan fungerer oppdragelse i fengslet? Gjelder de ti bud?
– Det er noen som ikke har bo-evne. Vi som er ressurssterke drar med de som faller utenom. Hvis de er klumsete eller ureinslige, er det fordi de ikke er vant til det.

Les også: Ketsjup og Sennep på dart-stedet Oche: – Er det ikke lenger nok å bare servere øl og vin og ferdig med det?

 Du sier «vi». Er du en autoritær person?
–Noen følte det sånn. Sterke personligheter tar mer ansvar enn andre.

Du høres så domestic ut. Fengsel, sosial struktur. Illusjonene man har om fengsler og sosial posisjonereing er veldig annerledes enn de du beskriver. Er det virkelig så koselig?
– Vi har mye frihet, og har mange roller. Moderrollen er en av dem. Det er mange oppgaver og mennesker man må ta ansvar for, og mennesker man må være en slags fadder for.

Et gjennomsnittlig svenskekollektiv altså.
– Hehe. Eieforhold kommer etter 8 år, uansett om det er et hjem eller fengsel. Du skal ikke skyve det under en stol. Jeg har hatt fast plass alle årene. Om en ny jente setter seg på min plass, er dagen ødelagt.

Hva gjør du da?
– De finner ut at det er Kristins plass ganske kjapt på egenhånd.

Var du prinsessa av Bredtveit der inne?
– Ja. Alle prata om saken når den var stor, sladder er det beste jenter veit! Jeg jobber meg alltid fra mål til mål til mål – da får man rykte om at man er overlegen. Da må jeg lage ren ring rundt meg selv. Jeg kan ikke være venninna til 250 stykker. Da kan de heller kalle meg Prinsessa på Bredtveit. (hikster for seg selv) – Er det det som er cirka midten? Hvis jeg gjør sånn…skal vi se nå. To centimeter, og der er én. Én centimeter dit ja.Én og en halv. 1, 2, 3, 4, 5. Opp dit må denhvert fall. 10,5 der og 17 der. To om gangenja, det blir bra. Om å gjøre å få disse til å gåinn i hverandre etterpå.

Da burde de vel være helt like?
– Det justerer vi underveis. Hokus pokus: NÅ skjønner dere.

Nå begynner vi å forstå hvordan du lager den greia der. Den skal henge på treet sant?
– Ja. Jeg vet at de skal flettes. Og den skal inni der. Og den der. Den må være like lang som den er bred.

Det var nylig en sak fra Bergen fengsel hvor noen kvinnelige innsatte selger seg selv for narkotika under besøkstiden. Har du opplevd det?
– Det er så mye utspekulerthet. Jeg har ikke opplevd en liknende sak. Men en betjent slutta rett før jeg kom inn, og ble sammen med en innsatt. De er kjærester ennå. Man kan ikke få både pose og sekk, sånn som jeg lever idag. Fengsel kan ofte virke korrupt, for det er trynetillegg. Noen betjenter er mye lettere å prate med og overtale enn andre. Vi drøyer situasjonen helt til vi vet at vi får ja. Synd at det mønsteret er der.

Hatt noen skandaler i fengselet?
–Det var en jente som hadde tatt med seg et par håndjern med rosa pus inn i cella. De fikk hun av advokaten sin.

Hahaha. Smuglet hun håndjern inn på cella?
– Det ble også funnet en dildo. Det er jo heller ikke lov.

Ja, den dildofeiden deres altså …
–I tilfelle hu på nier’n lånte den bort til hu på ellever’n.

Det var den hygienen ja … da hjelper det å være fingernem.
– Vi hadde et «familierom» der man kunne få mannebesøk. Med en sovesofa med rødt laken som oser av kjærlighet. Sønnen min åpnet skuffen der en gang, og spurte “hva er denne til a, mamma? «Det kan du lure på», sa jeg.

Hvem er den mest interessante personen du har møtt i fengselet?
– Den må jeg tenke på.

Er det lettere å huske den verste?
– Den var verre. Jeg kan ikke si det.

Kan du mime det? Skrive det ned?
– Hun satte meg i en litt kinky situasjon.

Kinky eller kinkig?
– Kinkig. Begge deler, for så vidt. Hun hadde mangler på sosiale antenner, og var lesbisk. Det var et helt år der hun strevde etter å få oppmerksomhet og tok kontakt med Se&Hør og la ut om “kjærlighetsforholdet” vi visstnok hadde hatt. Jeg fikk brev, ringer, og gaver av henne. Skikkelig ubehagelig, og jeg måtte telle til ti mange ganger for å ikke sprekke.

Hva var det som gjorde at hun sluttet?
– Jeg fikk nok dokumentasjon til en anmeldelse, men hun ble flyttet til et annet fengsel. Da endte hun opp nede i Skien med min HALVSØSTERRRRR. (Veronica Orderud, red. anm.)

Oi, oi oi! Høres ut som det er en spennende fortsettelse på denne historien?
– Jeg er utrolig glad for at jeg ikke har møtt på det mennesket der. Hun henger vel rundt nede i sentrumsgatene. Livet er tilbake til det vanlige. Hun ble fratatt alt da hun ble satt inn, og måtte skaffe seg penger på andre måter. Det gjorde hun vel i «utelivsbransjen» rundt Jernbanetorget … hehehe. Grufullt.

Hva synes du om folk som ikke angrer?
– Alle på Bredtveit er uskyldige. Det er bare et par stykker som står for det de har gjort.

Er det en selvoppholdelsesdrift, eller er Norges rettssystem så dårlig at de bommer hundre prosent?
– Det første. Mange lever på en løgn, forteller ikke barna at man bor i fengsel. Det ene baller på det andre, og man lever i en boble der ingenting er sannhet lenger. Den rakner uansett.

Er du egentlig heldig i alt uhellet, siden du ikke hadde mulighet til å bygge en boble og måtte være ærlig med en gang i media?
– Vi tok et valg. Jeg fikk en dom, og det er bedre at han kan sette ord på hvor mamma er enn at han forteller alle at mamman hans er på skolen, og så sier noen andre at hun er i fengsel. Fengsel er tap av liv og tap av hverdag.

Hvordan fungerer det for hodet å være i fengsel? Er du den samme?
– Jeg har forandret meg til det bedre, blitt voksen og kan si nei til ting. Er ydmyk ovenfor andre. Når du sitter så lenge som meg, må du ha kontakt med de rundt deg. Jeg har blitt en sosialarbeider og psykolog, fordi jeg lytter. Det er også en terapi for meg, siden jeg bruker så mye av meg selv ovenfor dem. Det lærer jeg mye av. Det er mye kjærlighetssorg innenfor murene. Man får ringe én gang i uka, og om typen din ikke tar telefonen den ene gangen, så…

Haha. Kjipt å ikke svare når det ringer fra Bredtveit Fengsel den ene gangen i uka.
– Jeg har vært gift med en mann som valgte å ikke svare jeg også. Det er ikke morsomt. Det er vanlig å få mareritt, og da våkner jeg på natta av at jeg måtte skrive ned telefonnummeret. Jeg slo nummeret igjen og igjen, og kom feil hver gang. Det ga seg ikke.

Hvem skulle du ringe til?
– Per. Men nå er jeg så avslappet at jeg ikke har mareritt mer. Jeg kunne like så godt ha sonet i fire år til, uten at det hadde gjort meg noe.

Når skal du ut?
– I august. Da er jeg fri.
(hvisker)
– Så går vi videre. Den er utapå den, og den skal inni der. Sånn. Klipp opp helt til hit, spjoing, spjoing, spjoing! Detta fikser vi. Det blir kurv av det her.

Så deilig da. Hva skal du da?
– Jeg skal ta med sønnen til Syden. Også skal jeg ha “release party” med en annen venninne som også er “normal”. HAHA, HOHO! Jeg er ferdig! SÅNN! Og SÅNN! Dere som ikke klarte det kan jo brette papirfly.

KRISTINS ØNSKELISTE:

1. Nye motorsykkelklær.

Denne saken ble publisert første gang i NATTD&AGs desember-utgave 2010.

Les også: VIDEO: Vi møter spente Jordan Peterson-fans før foredraget hans