DE NOTORISKE: NORGES TOPP 10 KRIMINELLE

“Jeg kan noe som ikke du kan…”

Dette er ikke lista for dårligemennesker. Du kan ha banket kona di hver dag i femogtredve år uten å vurderesher. Rovmord og mishandling er ikke kriminalitet, det er bare helt gærent. Nei,de vi løfter frem, er folk som utmerket godt vet hva som er lov. Og hva somikke er det. Og som i valget mellom de to, går for sistnevnte. Igjen og igjenog igjen. Grunnene er mange, stayerevnen har de felles. Vi har kanskje ikkenoen Bond-skurker eller en Danny Ocean her på berget, men like forbanna: Detfinnes nordmenn som har gjort forbrytelser til livsstil. Og vi hyller dem ikke.La oss heller si at vi deler den fascinasjonen dere alle går og bærer på. Herhever vi oss over hverdagskriminaliteten og gir dere menn med særpreg, visjonerog en kriminell bevissthet som har tatt lovbruddene fra hobby til karriere tillivsverk.

Hold dere fast, dette erkongerikets ti mest notorisk kriminelle:

Richard Ringheim

AKA Svindleren. En på alle måter forunderlig karakter som blandervinningskriminalitet med en type sprell du ikke hadde trodd var mulig. Å luretil seg millioner fra naive bergensere ved å late som du er russisk diplomat erén ting. Å selge falske norske statshemmeligheter til Syria noe ganske annet.Det er jobben. Hobbyen inkluderer påfunn som klassikeren fra 2003: Da ringtehan til den amerikanske ambassaden, latet som han var Bondevik og diskuterteIrak-krigen i det vide og det brede. Richard var på dette tidspunktet beskjedne21 år. Det virkelig pikante er imidlertid at gutten allerede hadde tette båndtil sikkerhetstjenesten, som assosiert frilanser og sentral aktør i en rekkestore politiaksjoner av internasjonalt format. Godt å ha når du skal fiksestrafferabatt for å holde tredve(!) ansatte i ett helt år(!) uten å betale enkrone. I sannhet et kuriøst menneske, for mer info kontakt ham på svindlern@hotmail.com.We kid you not.

Jan Petter Askevold

AKA Benny Bankboks. Skapte navnet sitt ved å raske med seg innholdet i143 bankbokser i Kreditkassens hvelv i Rosenkrantz gate tilbake i 1978. Sidenhar det gått slag i slag, og Benny er tatt for å stjele omtrent alt det ermulig å bli dømt for å ta uten å spørre. Pluss på besittelse av all dopen somdet finnes navn på (og enda noen til)# samt mange yrkesaktive år på toppen avpornobransjen, så står man igjen med et slags renessansemenneske som kan alt –og ikke lar seg styre av noe eller noen.

Terje Larsen

AKA Vandreren. Dømt for 664 innbrudd, og kan ikke beskrives som annetenn en legende. Siden starten av 1980-tallet har Terje holdt ordensmakt ogmenigmann for narr ved å labbe kongeriket på kryss og tvers for å ta litt av derike for å gi litt til seg selv. “Jo mer vi leter etter spor, destovanskeligere innser vi at det skal bli å ta ham.Han har dyrets instinkterog kjenner terrenget ut og inn”, sukket politioverbetjent Arne Erik Håkonsen.Vi snakker om en mann som stjeler beskjedent, skaper store overskrifter ogsimultant vekker bred sympati og voldsom forargelse i en nasjon der det å labbealene rundt i skauen er som en folkesport å regne.

Sahid Rasool

Maestro i Young-Guns og A-Gjengen.Noe så sjeldent som en fullblods norsk gangster. Siktet for medvirkning tildrap allerede i 1989, men først snaue ti år senere havnet han på tiltalebenken– for 157 lovbrudd. Vi snakker hele registeret: vold, trusler og kidnapping.Han ble dømt for 108 av dem, og branda som Norges farligste mann. Må ikkeforveksles med en hel haug andre Rasooler som sist var i medienes søkelys etteren litt for gunstig eiendomshandel i Brasil. Vi snakker mafia, lilla Mercedeserog en “live by the sword, die by the sword”-holdning som få – om noen – andrenordmenn kan vise maken til i fredstid.

Erik Andersen

AKA Lommemannen. Ja, vi vet at det ikke skal drives harselas medbarneovergripere, men det er noe med fremtoningen og fremgangsmåten tilpengemannen fra Bergen som ikke kan forbigås i stillhet. Du har alt du kanønske deg, og så labber du rundt med hulleboksene i år etter år, land og strandrundt. Tro mot eget konsept, men neppe stolt av det i retrospekt. Styrer nokunna fellesrom og fengselsgård så godt det lar seg gjøre under soningen.

Martin Pedersen,

AKA 3xNorgesmester i bankran. Født med sølvskje i munnen:overbeskyttet, matlei og med daglig tilholdssted på teaterlinjen ved TønsbergGymnasium. Våknet en natt og følte livet som så uforløst at han bare måtte ut årappe seks Munch-bilder. Deretter ballet det på seg. I perioden 1974–1980begikk han 19 bankran i beste b-gjeng stil, utkledd som henholdsvis narkis,dame, skiløper og engelsk sportsfisker. Alt for å stable på beina et liv på solsidensom big spending-kunsthandler med høyt forbruk og rene hender. Salute!

Trond Kristoffersen

Finance Credit-bakmann.Norgeshistoriens frekkeste svindler. Å sone ni år for hvitsnippforbrytelser erén ting – å idømmes et erstatningskrav på 1,2milliarder noe ganske annet. En ekte lurifaks som ved hjelp av falskeregnskaper og en frekkhetens nådegave maktet å lure syv respektable norskebanker til å cashe ut 1.400.000.000,- kroner. Ikke verst for en landsens guttfra Hammerfest.

Pål Enger

Vi snakker selve Munch-tyven.Ikke de som labbet inn på museet på Tøyen, men B-gjengens ukjente fetter somgikk fra A-lagsspiller hos Vålerenga tidlig på 80-tallet til kjeltring,Tveita-gjengmedlem og kunsttyv. Spøkefuglen som under åpningsseremonien til Lillehammer-OLsatte en stige mot Nasjonalgalleriet og fløy inn for å plukke med seg sjølvenasjonalskatten – sjølveste “Skrik”. Domfelt for alt fra trafikkforseelser tilheroin til juveltyveri. Begrensede tegn på anger. Enda færre på forbedring.

David Toska

AKA Mesterhjernen. Hvor smart du må være for å spille sjakk kandiskuteres, men som det heter: “In the land of the blind, the one-eyed man isking”, og så videre. Det meste er sagt allerede, og med spillefilmen på kinokommer alt til å bli sagt enda en gang til, så vi holder likegodt igjen akkurather. Smart trekk det med lusekofta, forresten.

Karoli-familien

Det er ikke politisk korrekt ogkalle sigøynere for tjuvpakk, men her får vi svelge oppdragelsen å gjøre etunntak. De kan blånekte selv, men Karoli-klanen er og blir en stat i staten derde ruller rundt i Mercedesene sine med storskala-tyverier, våpen og blodhevnøverst på agendaen. Historiene er mange, men en absolutt favoritt er den gangenKong Polykarp Karolis undersåtter ruslet inn i selveste Norges Bank med enkoffert full av glassperler og juggel – og en liten stund senere hadde veksletinn herligheten mot 25 mill skattebetalerkroner, pakket i sløyfe og silkepapir.Det kaller vi skills.

X