Trikke-TV: Bybanen i Bergen

Statskanalen er et underlig prosjekt. Folkeopplyser, kulturell samlingsarena, barneoppdrager, det er få ting NRK ikke dekker i programplanen sin.

Dette altomfattende prosjektet vil da nødvendigvis også inneholde særegenheter, tidsspesifikke hendelser, knagger man henger historien på. Nei, ikke Victorias bryllup, til tross for at et knippe mennesker som stod limt til en fjernsynskjerm i operapassasjen lørdag kanskje vil protestere (forøvrig den mest heterogene gjengen jeg har observert siden forrige gang jeg ble utsatt for billettkontroll).

Denne uken åpnet tross alt bybanen i Bergen! Som pensjonert bergenser (født, ikke oppvokst), fulgte jeg sånn passe interessert med i pressedekningen av ukens viktigste samferdselsnyhet. Men over 21 minutter trikk? Virkelig? I beste sendetid? Det er jo ikke fellesferie, engang! Men Bybanen skal frem, minutt for minutt, på TV.

Ikke at det var aktuelt å bytte kanal. De filmet jo i flere vinkler, skulle tro en faktisk satt på trikken. Og det er jo litt gøy å kjøre trikk. Seansen minnet til tider om Knut Borges spørreprogram Jorda Rundt – var det ikke der deltagerne satt i et lite tog og så på NSB-skinner rulle forbi inntil noen dro i nødbremsen og gjettet hvor de var?

Etterhvert som vi nærmet oss Bergen sentrum, kjente jeg også at det spente seg i kroppen. For bergensere er ikke vant med trikk, de har jo ikke sett snurten av en siden midten av 60-tallet. Dermed var det duket for nestenulykker med barnevogner, pensjonister, syklende og skremte barn, noe som skapte bedre dramaturgisk oppbygning enn jeg har sett i norsk fjernsynsdrama på lenge. Jeg holdt pusten hele veien, bare avbrutt av utrop om at folk måtte flytte seg, og var svært lettet da vi endelig nådde frem (selv om det selvsagt er skuffende at Bergen ikke valgte en monorail – fremtiden er nå, tross alt).

Jeg syns egentlig den trikken gikk litt fort, selv om programmet var langt. Kanskje det er like greit at de har hatt så mye problemer at den bare kan kjøre i halv fart. Best å gi bergenserne litt tid til å bli vant til å se seg for før de krysser gaten.

Så det var kanskje nettopp i en informativ kapasitet at kringkastingen sendte en trikketur tirsdag kveld. Nok et kryss i taket for NRK, med andre ord.

X