Retrorikk episode 11

b
a

Anmeldelser av nylig utgitte retroplater som kanskje ikke er kjent for folk flest.

Madness

One Step Beyond – 30thAnniversary Deluxe Edition

(SALVO/VME)

30-årsjubileet for Madness’ første og kanskje beste skive feires med denne doble utgivelsen. Den ga dem hits med tittelkuttet, “My Girl” og “Night Boat To Cairo”, og inkluderer debutsinglen “The Prince” og “Madness” – låta av ska-kongen Prince Buster som ga septetten navn. Bonus på CD1 er fem musikkvideoer, mens de 18 kuttene på CD2 inkluderer fire liveopptak fra John Peels radioshow (bl.a. “Bed And Breakfast Man”, som de fortsatt spiller live), fremmedspråklige versjoner, singleversjoner, b-sider, ep-en Work, Rest & Play, tre liveopptak fra 2-Tone-filmen Dance Craze og en tidligere uutgitt demo. Coverheftet har tekstene, bilder fra videoene og et velskrevet, herlig essay ved den berømte forfatteren Irvine Welsh, som er gammel fan.

The Slits

Cut – Deluxe Edition

(ISLAND/UNIVERSAL)

The Slits var kanskje det eneste kvinnelige postpønkbandet som ble kjent. 30 år etter debutalbumet er vokalist Ari Up og bassist Tessa Pollitt aktuelle med en ny besetning og et nytt album. På Cut (1979) hørtes de tidvis ut som Siouxsie & The Banshees-avleggeren The Creatures iblandet dub-reggae (takket være produsent Dennis Bovell). Albumet regnes som en klassiker og ble beundret av bl.a. Madonna og Courtney Love. Denne doble utgaven har hele 40 kutt, hvorav nesten ingen er tidligere utgitt: demoer og remikser for samtlige av lp-ens 10 kutt, outtakes, liveopptak fra John Peels radioshow (1977-79). Det tykke coverheftet er utstyrt med upubliserte bilder fra coverfotosessionen (der jentene var barbrystede og dekt av leire) og glimrende liner notes der Bovell og de tre medlemmene bidrar.

 Tricky

Maxinquaye – Deluxe Edition

(ISLAND/UNIVERSAL)

Triphopen oppsto i Bristol, med Massive Attack, Tricky og Portishead som de største artistene. Tenåringen Martina Topley-Bird var medvokalist på Trickys kritikerroste debutalbum Maxinquaye (1995), som er oppkalt etter hans mor. Det kommer nå i en dobbel, remastret utgave der bonusdisken har 13 mikser og remikser, hvorav tre er helt nye. Det lekkert illustrerte coverheftet har gode liner notes.

U2

The Unforgettable Fire – RemasteredAudio

(ISLAND/UNIVERSAL)

U2 slo gjennom i mange land med The Unforgettable Fire (1984), som ga dem kjempehits med tittelkuttet og «Price (In The Name Of Love)». Denne lekre, remastrete utgaven har en bonusdisk med 16 spor: mini-livealbumet Wide Awake In America (1985), outtakes (noen er tidligere uutgitte), remikser og b-sider (inkludert «11 O’Clock Tick Tock», som i 1980 hadde vært U2s 2. single). Coverheftet har sjeldne bilder, tekstene, korte liner notes, The Edges kommentarer til bonuskuttene og introduksjoner ved produsentene Brian Eno og Daniel Lanois.

Mötley Crüe

Dr. Feelgood – 20thAnniversary Edition

(MEDLEY/UNIVERSAL)

Sleaze/puddelrockernes mest solgte og kritikerroste album ga dem hele fire store USA-hits: “Dr. Feelgood”, “Kickstart My Heart” (om da Nikki Sixx måtte ha en adrenalinsprøyte for å kickstarte hjertet), “Without You” og «Don’t Go Away Mad (Just Go Away)». 20-årsjubileet markeres med denne flotte, doble utgaven som har ekstra bilder, tekstene og gode, underholdende liner notes i coverheftet. Bonusdisken inneholder fem demoer og fire liveopptak fra 1989-90, men ingen av disse kan måle seg med hovedalbumet

 Townes Van Zandt

fem album

(DOMINO/EMI)

Townes Van Zandts kanskje fem beste studioalbum er nå tilgjengelige i remastrete midprice-utgaver, uten bonus eller liner notes. De fire første kan trygt kalles viseplater med et snev av country og folkrock: For The Sake Of The Song (1968) inneholder klassikerne “Tecumseh Valley” og «Waitin’ Around To Die» og den Dylan-inspirerte «Talkin’ Karate Blues». På både mesterverket Our Mother The Mountain (1969), som inkluderer den gripende “Kathleen”, og Townes Van Zandt (1970) valgte han å spille inn noen av sangene fra debutplata på nytt. Delta Momma Blues (1971) er tidvis influert av et av Van Zandts forbilder, bluesartisten Lightnin’ Hopkins. Flyin’ Shoes (1978) er et meget bra countryalbum, anført av perlen “Loretta”.

Rainbow

Anthology 1975-1984

(POLYDOR/UNIVERSAL)

Ritchie Blackmores Rainbow hadde stor suksess i 1975-83# de tre første årene med Ronnie James Dio som vokalist. Denne doble samlinga med 28 kronologiske kutt inneholder de fleste hitene, men dessverre ikke «Long Live Rock’n’Roll» og «Can’t Happen Here». Og “All Night Long” får vi bare i en liveversjon. Av de fem konsertopptakene her er “Will You Love Me Tomorrow” tidligere uutgitt. Rainbows åtte første album er representert, men ikke comebackskiva fra 1995. Vi får også tre b-sider. Coverheftet har flotte bilder, singlecovere, memorabilia, diskografi, besetningsoversikt og glimrende liner notes ved en ekspert.

Emerson, Lake & Palmer

Works Volumes 1 & 2 -Deluxe Edition

Welcome Back My Friends…- Deluxe Edition

(DOMINO/EMI)

ELP fikk dårlig kritikk for albumene Works 1 og Works 2 fra 1977. Det første inneholdt lange sololåter på tre av platesidene, mens den fjerde besto av gruppelåtene “Fanfare For The Common Man” (en stor UK-hit) og “Pirates”. Det meste her er “verker” innspilt med symfoniorkester, og kan kalles progrock på sitt verste. Toeren har 12 varierte, kortere låter, hvorav to ble solohits: Keith Emersons instrumental “Honky Tonk Train Blues” og Greg Lakes juleklassiker “I Believe In Father Christmas”. Her får man for første gang kjøpt Works 1 og 2 samlet, fordelt på tre disker … Meget bra liner notes har også livealbumet Welcome Back My Friends, To The Show That Never Ends – Ladies and Gentlemen: Emerson, Lake & Palmer fra 1974. Men heller ikke denne dobbelt-cd-en (tidligere en trippel-lp) har bonuskutt. Den remastrete lyden er fantastisk!