Radiodager

Studentradioens egen festival, Phonofestivalen, arrangeres i år med“roboter” som tematisk samlingspunkt. Det innebærer populærvitenskapeligeforedrag, debatter, filmvisninger, gatekunst, radiokafeer og selvfølgelig enrekke konserter. For å speile variasjonen i programmet kan vi nevne pønkerne iDe Kjipe, den tyske technoprodusenten Ekkohaus, Sincerely Yours-svenskene i jjog rapperen Action Man fra Nesttun.

Tune in, drop out, som radiofolket sier, og sjekk ut hele programmet her. Her følger uansett en listeover tre ting du ikke må gå glipp av:

Onsdag på Hinsides:
Svenske jj har laget et av årets beste album. Mange anmeldere har omtalt dettesom “sval”, “sommerlig” og “behagelig” popmusikk, men det er så mye mer enndet. HALLO! Dette er jo blodig alvor, popmusikk som betyr noe, musikk og ordsom sier noe om det livet vi lever. Det er mørkt og ansvarsfraskrivende, menlikevel håpefullt. Hvordan det blir live er derimot umulig å si, særlig når vivet hvordan kollegaene i Sincerely Yours pleier å oppføre seg.

Fredag på Landmark:
Ekkohaus’ musikk- ogspillestil preges av et lekende, energisk og friskt lydbilde. Dette gjør hanmed integritet, men samtidig på en uformell måte. Denne artisten er – som mangeandre i disse dager – bosatt i Berlin, men han tar seg tid til å avlegge etbesøk i Bergen og på Phonofestivalen. Han er musikkteknologisk utdannet iLondon, og kommer opprinnelig fra Hellas. Ekkohaus representerer detmindretallet av klubbmusikere som kan vise til en klassisk skolering innenformusikk. I klartekst (eller i teorien?) betyr det at han vet hvordan enbehersker å lage musikk uten å være avhengig av datamus eller midi-keyboard medskruknotter, som nå om dagen jo brukes som klubbmusikerens hovedinstrumenter.Poenget er at han har rammeforståelsen for hvordan ulike former for musikk blirtil, selv om han til daglig kombinerer computeren med skruing på analogesynther. En slik berikelse kommer naturligvis publikum til gode, fordi han draressensen ut av klassisk house, jazzens frie og perkussiveimprovisasjonsteknikker, tysk minimalisme, funk- og diskomusikkens røtter – altblandet med en stor dose bass. Innen Ekkohaus fremfører sitt livesett skalSanhueza & Gulbransen varme opp med et innbydende DJ-set. Det vet vide mestrer, fordi S&G er suverene til å peile seg inn på klubbensstemningsleie gjennom en kontrollert oppbyggingsfase før kveldenshovedbegivenhet starter opp.

Lørdag på Garage:
En av nøkkelpersonene fra tysk klubbmusikk, David Moufang aka Move D, spillerfor første gang i Bergen. Denne festen foregår i regi av Nabovarsel ogPhonofestivalen. Av alle steder skjer dette på Garage, som under store deler av90-tallet var hovedbasen for techno og house i byen, gjennom Vibe-kveldene. Dengangen fantes det ikke noe budsjett til å booke utenlandske DJer. I stedet fikkferiebesøkende lov til å spille – bare så lenge de hadde med seg noe musikk ogkom fra Tyskland. Det var på denne måten Westbams låt Mayday ble til enlegendarisk dansegulvmagnet i Bergen. I hvert fall# Move D har holdt det gåendehelt tilbake til house- og technomusikkens hvetebrødsdager og frem til i dag.Men fyren har flere jern i ilden enn bare DJ-ing. Move D har laget musikk tilflere tyske filmer, tv-serier og kunstinstallasjoner. Samme kveld spiller Advanced Language, sombestår av Petter Berge og hans orkester. Hvis du liker typiske Warp-utgivelser,vil du garantert like AL, og hvis ikke kjenner til plateselskapet Warp, kommerdu til å like AL likevel. Som bonus spiller to lokale DJer: Njaal og Danioh!Begge er representanter for det sene 00-tallets hybridiserende kosmosdynamiskedansemusikk, med det ene øret i klubbmusikkens historie og det andre rettet innmot 2010-tallet.

X