Natt&Dag møter Oslo City

b
a

Skal du shoppe i Oslo, så ligger det midt i [Smilet] & [Gift] ble angrepet av Oslo City.

SMIL&[Gift]: Gratulerer med vel overstått 20-års jubileum i fjor! ? Takk, takk!

SMIL Du trenger vel rutinen nå som det er finanskrise og pandemifrykt?

–Den svineinfluensaen kan du få billig av meg. Hele greia er bare noe forskere har funnet på for å mele sin egen kake og komme i avisa. Hvorfor skal såkalte forskere liksom vite hvilke sykdommer som er farlige og hvilke som ikke er det? Kan ikke vanlige folk avgjøre det selv?

SMIL Øøøh..

–Samme med den finanskrisa. Bare fordi noen venstrevridde mediefolk sier der er krise, så skal det liksom være det? Pøh. Jeg er ikke blakk! Er du?

GIFT Nei..

–1,8 milliarder omsatte jeg for i fjor. ALENE! Er det krise?

SMIL Neeeeei…

–Nei nemlig. Finanskrise, du liksom. Alt er oppspinn.

SMIL Den er grei! I løpet av de siste tjue åra, når har det vært best å være Oslo City?

–Altså…Jeg husker nittitallet. Faen for en tid det var! Jeg pusha unna Psycho Cowboy-bukser til kidsa, buffaloskoene gikk som faen og J.C var stedet å handle, ikkesant. Rigga opp en DJ som spilte feeet chill-out i andre etasje og det var helt crazy! Solgte tusen snowboard om dagen og sånn. På den tida der var Oslo City the place to be! Ikke det at det går dårlig nå, altså. Clas Ohlsson har jo åpna oppe i femte og greier, og vi har fått en kaffebar…

Nittiallet, altså?

–Og Jula! Jeg elsker Jula. Når det lukter ribbe fra restaurantdelen nede og en haug med underbetalte unger pakker inn såpe… da er det jul! ALLE kommer til meg i jula. De elsker meg!

SMIL Jeg var ikke her i jula… Var du?

GIFT Nei. Jeg var i Thailand..

–Men det er jo bare fordi det ikke er noen snakkis mer, hvis dere tar tegninga? Jeg var innom fisk&vilt her om dagen, og det er jo vanskelig å unngå å legge merke til at ikke en eneste av de som var der hadde på seg noe som var kjøpt hos meg, da. I 1993 så hadde jeg kledd opp alle de folka der.

GIFT VENT! DU var innom fisk&vilt?

–Hvorfor er det så vanskelig å forstå? Får ikke et gammelt senter gå ut å ha det litt moro? Uansett. Jeg tror sånne mediefolk som dere har lett for å si hvorfor det ikke er nittitallsvibber mer. Alt skal være så kult nå. Så jævlig “Do it Yourself”. Dere ødelegger for meg og skuler på meg i baren. Hvorfor skal du gjøre det selv når jeg kan samle alt for deg, liksom?

GIFT Så vi er venstrevridde? Og har derfor skylda for ditt bedritne utvalg? Ikke bare dere, da. Det var dumt sagt. Dagsavisen også.

SMIL Litt bitter?

–Altså.. Det er bare litt trist at det ikke så mange reportere her mer. Før hadde Sommeråpent og Oslo-TV sendt fra taket mitt, ikkesant? Nå er det liksom Stratos som gjelder da. Det har åndssnobbene bestemt fordi de har så god smak, liksom. Men det er jo som folk sier… media bygger opp og media river ned.

GIFT A propos media..

SMIL Vi har hørt rykter om den avtalen med Aftenposten?

–Øøøøh… jeg vet ikke helt hva du sikter til?

GIFT Ikke drit deg ut a..

SMIL En fyr i senterbransjen fortalte oss at du har inngått en byttehandel med Aften Aften? Hvor journalistene får fri tilgang til innvandrerungdommen utenfor senteret for å lage reportasjer om såkalt kebabnorsk, i bytte mot rabatter på annonser?

–Høh. Den avtalen der, ja! Jeg kan vel egentlig ikke si noe om den avtalen, annet enn at… Nei nå har jeg vel gitt bort for mye allerede. La meg si det sånn da – Nazneen Khan Østrem hadde ikke vært en dritt uten meg.

SMIL Men gjengene har forsvunnet nå, eller?

–Veldig mange fra de såkalte “jentegjengene” har jeg ansatt i ettertid. De kjenner jo senteret ut og inn, ikkesant. Noen er jo daue, og noen er gifta bort. Og et par av dem jobber for Hege Storhaug. De er innom ganske ofte og prøver å lure muslimer til å ta imot gratis telekort gnidd inn med sprit og saft fra fettranden på koteletter. Resten av jentene jobber rundt omkring hos meg. Hun ene som sitter og tar i mot penger på dassen har faktisk sona åtte år.

GIFT Oi. For hva?

–Glemte vel å legge ned setet, da. Høh-høh.

GIFT Hele deg er en enorm Carlings-sjappe, sånn egentlig.

SMIL Og allikevel er det ikke Carlings her?

GIFT Ikke engang svenskene gadd å jobbe her?

–Etter at vi begynte å ansette jentegjengjentene, så forsvant svenskene. Ville visst ikke jobbe med innvandrere. Og Carlings nekter å forholde seg til annet enn svensker, så da ble valget enkelt. Urban er dessuten mye kulere. Mye bredere, ikkesant.

GIFT Du har jo jævla mange butikker

–Et par hundre, ja…

SMIL Hvilken butikk er du mest stolt av?

–Der må jeg nesten si Tie Rack. Slips i alle farger! Tenk deg det a? En butikk som BARE har slips. Da prater vi senter, ikkesant. De store utenlandske senterne også spesialiserer seg sånn med nisjebutikker som Tie Rack. Også er det jo jævlig mange fine slips der også! Man trenger alltid et slips!

SMIL For det var de store utenlandske sentrene som var forbildet?

–Jaja! Klart det var!

GIFT Også ble dere Oslos svar på casbahen på Lanzarote istedet. Hurra.

SMIL Den bokhandelen din i fjerde…

–Typisk! (lager tullestemme) “Dere har ikke en bra nok bokhandel for oss som kan lese. Vi har nemlig tatt noen fag på blindern og tror vi kan alt om litteratur”

GIFT Han fikk jo ikke engang stilt spørsmålet før du…

–JEG VEIT HVA DU SKULLE SI! OG JEG ER LEI! JEG SER IGJENNOM DEN OVENFRA OG NED-HOLDNINGA DI! “JEG HAR LEST EN BOK, SE PÅ MEG, JEG KAN FRANSK OG SER PÅ KUNST. DERFOR SYNS JEG DE JÆVLA LYTTEBØKENE ER VULGÆRT” DU ER EN FITTE!

SMIL Ok, kompis. Vi roer ned litt…

–SMAKSTYRANN!

GIFT Mens vi snakker om smak…

–ELITIST!

SMIL Velger du Osly City Straight Edge?

–STIKK Å FORSK PÅ NOE A!

GIFT … eller Mona B.Riises Oslo City Crew

SMIL Eller MadCons låt “Oslo City”

–MadCon har i alle fall vist seg kommersielt flytedyktige. Jeg syns jo det var stas når han gladgutten vant skal vi danse, og kidsa hører jo på det på mobilen her nede hele tida.. Han har jo vært hos meg en del opp gjennom åra, så jeg går for MadCon. Eneste vanlige folk har hørt om på den liksom-kule lista di. Dessuten er det så fine rytmer, ikkesant!

GIFT Den var jo faen ikke liksom-kul, det var jo bare at det kun var de låtene som hadde noe med Oslo Cityå gjøre!

SMIL Glem det. Ok? Vi kjører MØRKT SENTER-O-LEMMA

–Hmm?

GIFT Vi skal ha et Mørkt Senter-O-Lemma! Du kan enten bli solgt til Petter Stordalen og bli Choice sitt nye billig-hotell for backpackere fra øst-europa…

GIFT Eller tiggere, som det også heter..

–…

SMIL Eller bli solgt til kommunen og bli asylmottak..

–Da tror jeg at jeg velger Stordalen.

GIFT For asylmottak er du jo allerede. HAHAHAHA.

SMIL Slutt med rasistgreiene a. Det er ikke noe kult.

–Jeg tror jeg kunne blitt et jævlig bra hotell, mye bedre enn det bedritne Thon-hotellet på By:Porten som tror det er så bra, iallfall. Du veit… jeg er en del av Oslos historie, på samme måte som Frognerbadet og Holmenkollen så derfor tror jeg at turistene ville strømt til! Tenkt deg å bo der Tie Rack har vært! Eller enda bedre – bo der mens det er Tie Rack. TO TUSEN SLIPS OG DEG! DET ER SÅ RÅTT!

GIFT Så lenge jeg slipper å bo på Urban…

SMIL Den storskjermen utafor…

–Den er rå, da! Hadde egentlig tenkt til å bygge kino, sånn som de har på kjøpesentre i utlandet, men…

…er ikke den et forsøk på å bøte på de Benetton-rip-off reklamene du har utsatt Olso-folk for i ti år?

–Var ikke reklamen bra nok for deg, herr Westerdals? Var ikke en naken neger subversivt nok? Hmmm? Du kan dra til helvete! Snart skal dere vel klage på restaurant-delen i bunn også. ER DET IKKE NOK KREPSEMOUSSE? HMM? IKKE NOK PATÈ? SÅ FLYTT TIL BERLIN DA!

SMIL Jeg hadde trodd du skulle være hyggeligere….

–Hyggelig tjener man ikke noe på. Den som sparer har.

GIFT Riktig…

SMIL Siste spørsmål… Dette er jo et motenummer!

GIFT Så hva er ditt hotteste motetips..

–Vanskelig spørsmål. Mote er jo liksom ikke min sterkeste side,

SMIL Kom igjen nå ‘a? Et eller annet klarer du å hoste opp?

–Hvitt. Det slår liksom alltid an. Og slips! Slips er jævlig rått!