Reggae hele natten

Torsdag starter BergenReggaefestival på USF Verftet. Og for en helg det skal bli! Sicilianske Alborosie, jamaikanske Shengen Clan og vanvittige Warrior Queenkommer til byen i tillegg til en rekke skandinaviske representanter for verdensdeiligste taktslag (det tredje, selvfølgelig!). Brrrap, som man sier. På sin nettside presenterer Bergen Reggaefestival også sju formålsvisjoner for festivalen. Veldig flott,men vi er selvfølgelig mest opptatt av at festivalen skal få folk til å riste den der greien. Og selvfølgelig at det blir reggae, jungle, ska, dreads,dans og fest hele helgen igjennom. For å lodde stemningen stilte vi jämten Torbjörn“P-Danjelsa” Persson noen spørsmål. Han spiller lørdag kveld på Verftet og er idisse dager aktuell med det flotte albumet Goffa.

Tjena!Først: P-Danjelsa eller bare Torbjörn?

– Ettersom alle jamaikanere i prinsipp harkallenavn, tok jeg min farfars farfars navn i respekt for den jamaikanskemusikktradisjonen. Og for å hylle de gamle spellemennene i hjemtrakten min, da.

P-Danjelsa,altså. Hva var det med din farfars farfar som gjordeat du tok hans navn?

– Pe Danlisa var læresvenn til den storefiolinspilleren Lapp-Nils, samisk spellemann fra Jämtland, og han spilte ibryllup og for turister, slik som jeg selv gjør nå. Slektningene mine snakket ofte omhan på slektstreff, og kanskje det inspirerte meg til å bli musiker.

Burde vil alle være like opptattav kulturrøtter som det du er?

– Jeg tror det er lettere å ta tilseg andre kulturer når man ikke er redd for å være stolt av sin egen kultur. Visvensker er så redde for å snakke godt om vårt eget land, og til og med ordet “usvensk”anses som noe positivt. Det tycker jag ärhelt jävla sjukt.

Leste i en anmeldelse av skiven Goffa at “Den jämte som inte äger Goffa är ingen riktig jämte.” Hva medoss andre? Er du klar for verdensdominans med reggae og toastsang, eller er detkun jämtene du vil vinne?

– Jeg ble kjempeglad for den anmeldelsen! Jämsk snakker jeg nok ikkeflytende, annet enn at jeg bruker det som krydder i svenske tekster der jeglegger inn jämtlandske ord og aksent. De fleste jämtlandske ordene tror jegfaktisk stammer fra en norsk dialekt sør for Trøndelag, så jeg håper på å fåhele Norge og Sverige som publikum.

Det virker som du er en god norgesvenn,samtidig som en ekte sønn av Jämtland. Men for under 500 år siden hadde Norge Jämtlandunder det norske flagg. Er du og Norge bare kompiser? Ingenhardfeelings&nbsp#inni bildet?

– Jeg liker Norge ettersom dere er vårt broderfolk,selv om søskenkjærligheten kan føde en viss sjalusi når dere slår oss alt for myei skisport. Jämtene brydde seg nok ikke så mye om hvilket land som eideJämtland. Ingen hard feelings overdet som skjedde for over 350 år siden.

Tsss… Bruker du mye gaffateip?Du har jo en egen låt – “Gaffa gaffa” – som handler om gaffateipens mange bruksområder.Kan gaffa være løsningen på mange av de (tilsynelatende) endeløse problemeneuti verden, tror du?

– Jeg “gaffet” nylig bilen min da den lakk vann.Støvsugeren har også fått seg en omgang sølvteip… El-basskassen var nestenhalvteipet med gaffa. For at det skal bli bedre i verden syns jeg vi skal hilsepå naboene og preike med hverandre i matvarekøen. Det er en bra start.

Ifølge deg selv verken syngereller rapper du, men du toaster. Hvor vil du med toastene dine?

– Jeg vil at tekstene skal være som en samtale på envellykket fest der man tuller og prater om livskriser om hverandre. Det føleslike ekte når Yellowman toaster om jamaikansk ketchup som når Bob Marley syngerom repatriering.

Apropos. Reggae døde jo ikke medmister Marley, den lever jo for fullt enda. Hva har du å si om dagensreggaemiljø? Finnes det potensielt sett en ny Bob Marleys der ute?

– Noen ny Bob Marley tror jeg aldri vi får et,ettersom han var en så fantastisk låtskriver som hadde dominert hvilken somhelst musikkstil i hvilket som helst land han hadde blitt født i.

Jøss.

– Rene The Beatles og Lapp Nils-klasse på låtenehans. Derimot finnes det mange sanger og toastere på Jamaica som jobber hardtog hele tiden. Queen Ifrica, Mr. Vegas og Busy Signal har mange sköna hits.

Unnskyld, men blir du ikkesliten av å snakke hele tiden? Med musikken din, altså…

– Jo, jeg blir sliten av alt snakk. Derfor lader jegalltid opp med hvitløksbrød uken før viktige spillejobber for å bli kvittinnbilte forkjølelser. Så kjenner dere en odør gjennom Bergen, da er det bare P-Danjelsasom har ankommet.

I sangen“Svälter sig själv” sier du at Madonna og Melodi Grandprix´ Charlotte Perellisulter seg selv. Hva ville du servert disse damene for å gi dem appetitten tilbake?

– “Svälter sig själv” handler egentlig om at 40-årigekvinner, som for eksempel DesperateHousewife-kjendisene sulter seg selv, selv om de kanskje selv har døtre ien følsom alder. De burde skamme seg. Forstår jeg spørsmålet rett, ville jegbedt de på tjälaknul (elgkjøtt) med kokte poteter og gulrøtter, ingefær,zuccini og blodappelsinsalat.

Nam!Hva kanpublikum forvente seg på lørdag? Blir det noe gnussingpå dansegulvet?

– På lørdag blir det gnussing, stuffig og latter medmeg P-Danjelsa, sidekicken Minimeg (Johan) og Hot-a-flex band. En kjærlighettil broderfolket!

For merinfo, sjekk www.bergenreggaefestival.no.

X