Natt&Dag møter Tom Colbjørnsen

b
a

Han er utdannet siviløkonom, og har cand-polit med sosiologi som hovedfag. Nå er han rektor på Handelshøyskolen BI. [Smilet] & [Gift] møtte vokteren av markedets høyborg.

SMIL Er det sånn det skal være?

– Hva da?

GIFT Livet…

SMIL Økonomien, vel?

– Ja!

GIFT Ja?

– Markedet har naturlige svingninger innebygd i seg, så det er sånn som en må regne med. Men at det er så dramatisk som nå, er uvanlig. Men så er det også uvanlige ting som har skjedd… jeg tenker på Kina og Indias innmarsj i økonomien. Det kom som et sjokk og gjør at det svinger litt mer enn vanlig.

SMIL Jeg har lest økonomi…

GIFT Har du vel ikke!!

SMIL Har jeg vel!

GIFT Sviker…

SMIL Den britiske klassiske økonomen Ricardo mente at landeierne var økonomiske parasitter en gang på 1800- tallet. Er meglerne de nye parasittene?

– Nei, det er ikke så gæærnt. Vi trenger noen som kan formidle kapital. Er det noe krisa har vist oss så er det at uten kapital stopper Norge. Så vi trenger noen som kan formidle mellom de som har penger, og de som trenger penger på en litt annen måte enn bankene. Men meglerne tjener for godt. Så sånn sett så er de parasitter, men vi trenger dem. Bare med litt lavere lønn.

GIFT VI TRENGER DEM?? HØR HEEER DIN FREKKE…

SMIL Rooooooolig nå…

GIFT Jeg kjøpte en to-roms leilighet usett i Kværner-byen i fjor. Innskudd på 200.000. Kjempedeal mente den grisedeilige 18 år gamle megleren i miniskjørt. Nå betaler jeg 18.000 i måneden. UTEN FYRING OG VARMTVANN. Dette kan da ikke være etisk forsvarlig?

– Det må du nesten spørre deg selv om. Det var du som tok beslutningen.

GIFT LAAAA MEG LEEEEEVE…

SMIL Hvor mange bartendere utdannes herfra i året?

– Foreløpig ser det ikke ut som det er så mange. Da markedet var hett så hadde faktisk 95% jobb seks måneder etter eksamen. Når vi nå hadde undersøkelse så hadde 92% relevant jobb og det var innebefattet de som gikk ut i høst… Så det er ikke så veldig mange bartendere. Noen synes det er gøy å være bartendere før de fester seg til fast jobb, så noen bartendere vil det alltid komme herfra.

SMIL Har dere egen frisør her?

– Nei, vi har ikke egen frisør… Ikke som jeg er kjent med i alle fall.

SMIL Men dere er jo så kjekke på håret alle sammen?

– Som du ser så har ikke jeg det problemet veldig sterkt personlig. Det kan godt hende vi har frisør her uten at jeg har merket det for å si det sånn. Jeg kommer sjelden opp i situasjoner som grunner i frisørproblematikk.

GIFT Men den rabatten på Ferner Jacobsen eller Tatler kan du faen ikke vri deg unna, din snik!

– De prøver å få oss til å inngå en sånn avtale, men vi står imot…

SMIL Var på byen her om dagen…

GIFT Også kjente jeg en hånd oppunder skjørtet.

SMIL Gjett hvilken hånd det var som gravde på lefsa?

– …

SMIL og [Gift] DEN USYNLIGE!!!!

GIFT Har den usynlige hånden sviktet? Hvorfor er den ute å kjøre?

– Den har blitt styrt av litt for villstyrlige hjerner i det siste. Den går lett sine litt kjedelige veier hvis hjernen bak ikke fungerer. Og akkurat nå er det en del som har ledet hånden i gale retninger

SMIL Det skal være snickers og twist… Erik Poppe lagde jo til og med film om det.

GIFT Men det bør jo ikke være sånn? At man kan bli angrepet av den usynlige hånd, når som helst?

– Det er umulig at det ikke blir slik av og til. Hvis det ikke hadde vært noen mulighet for økonomiske kriser, så ville vi hatt et så gjennomregulert samfunn at verken dere eller jeg hadde ønsket å bo der.

SMIL Ifølge Hegel…

GIFT Slutt å brief sånn a!!

SMIL … Ifølge Hegel beveger samfunnet seg framover i dialektiske pendelsvingninger. Er vi på vei tilbake til kommunismen?

– Nei, ikke kommunismen, men det kommer nok en reaksjon i form av reguleringer. Faren er at samfunnet regulerer for mye…

SMIL Men hva gjør du hvis vi ender opp i demokratisk sentralisme, en gang på nyåret?

– For BI er det en jobb å gjøre uansett, fordi man trenger noen til å vurdere hvordan reguleringene vil virke i økonomien, og til å praktisere reguleringene. Økonomer er det alltid bruk for. Reguleringsøkonomi er også et eget fag…

GIFT Du kjører jo Porsche.. er det lykke, lizm?

– Ja. Ja, for meg er det lykke.

SMIL Fett!

GIFT Kapitalistsvin

SMIL SLUTT! Fint med Porsche daaaa! Hva annet gjør deg lykkelig?

– Bortsett fra å kjøre Porsche? En god bunke med klassisk sekstitallsvinyl.

GIFT Kapitalisthippie? WTF?

SMIL Hva hører du på da, Tom? Cash Money Millionaires? Dead Kennedys? Johnny Cash?

– Stort sett går det i rock i vid forstand. Fra ’62 til ’75… Historien startet… der tok Hegel feil nemlig! Historien startet 5. november 1962 med Beatles sin første singel. Etter det har verden bare gått fremover. Så Hegel tok feil. Hegel forutså ikke Beatles, og det var Hegels store feil!

SMIL Soundtracket til finanskrisa, da Tom?

GIFT Young Jeezys The Recession?

SMIL Eller Prepple og Morten Abel – Hodet over vannet?

– Eeeeh… Har du mulighet til å gjenta spørsmålet, men denne gangen med 60-talls musikk? Et veldig opplagt svar må jo nesten bli Money med Pink Floyd fra Dark Side of the Moon. Det er jo veldig opplagt da. Det finnes faktisk en bedre versjon av Money som endte på den andre Beatles-LP’en. Vi tar den i stedet vi.

SMIL I år er første året verdens totale BNP kommer til å synke. Er vi i ferd med å gå under?

– Nei, da!

GIFT Fuck. Da må jeg på jobb på mandag.

– Dette er en konjunkturkrise og det er helt sikkert at det kommer til å snu. Dette er en konjunktur og ikke en trend. Det er den store forskjellen.

SMIL Runar Døving eller Kjetil Try. Hvem er kulest?

– De er jo samme person så vidt jeg skjønner. Men måtte man først ha valgt en av dette schizofrene menneskets personligheter så ville jeg ha gått for Kjetil Try

GIFT Har dere svenskekvote?

– Nei, vi har ikke det.

GIFT Det syns. Vi bader i svensker her oppe i Nydalen. SEND DEM HJEM!!! LA DEM STRYKE!!

SMIL Er det i det hele tatt mulig å stryke på BI?

– Ja.

GIFT Der må jeg arrestere deg! Vi har en kompis som svarte på oppgaven “Hva er latskap?” med “Dette er latskap”. Han fikk B. Og det kaller dere utdannelse?

– Det der tror jeg ikke noe på. Jeg tror det skyldes at du er så lat at du ikke har undersøkt den faktiske oppgaven før du lagde spørsmålene.

GIFT

SMIL HAHAHAHA

GIFT … Hrmfff

SMIL Depresjonen i 1873 ble kalt “The Long Depres-sion”. I 1930 fikk den navnet “The great depression”. Hva bør dagens krise kalles om det blir opp til deg?

– “The Manic Depression”. Helt klart. For det har jo vært manisk aktivitet de siste såkalte bobleårene vi har bak oss.

GIFT Bobleår? Er det et ord også nå.

SMIL Atte Tom? Atteeee…Øøøøh… Er det rettferdig at noen er fattige?

– … Det kan være det. Noen velger jo bevisst å leve for lite penger for å kunne nyte andre sider ved livet. I så fall så er det jo rettferdig. Men vanligvis så er det ikke det.

GIFT Selvvalgt fattigdom? Jævla gjøgleidioter!!

– Ja, du har jo de som lever bohemlivet og som bevisst holder seg unna penger… Men når det er sagt så er det alltid ting fattige selv kan gjøre for å komme seg ut av sin egen fattigdom. Det er alltids noe en kan gjøre selv!

SMIL Mm. Enig med deg, Tom! Men hva tenker du på da?

– For å komme seg ut av situasjonen kan man ta utdanning, søke jobb og prøve å komme seg ut av roller en har havnet i. Roller som binder en til fattigdom, ikke sant?

SMIL Mm .

– Det kan være pasientrollen, klientrollen, den halvkriminelle rollen…

GIFT Jeg kjenner folk som får trygd som er fra Afrika og som ikke kan en dritt om en dritt. Hva skal de gjøre? HÆ? HÆ?

– Nei… Det er sant. Om du tenker på mennesker i fattige landområder og sånt så snakker vi om noe litt annet, da blir det mer komplekst. Det er et stort problem, da.

SMIL Jeg har lest masse om deg Tom. Du mener blant annet at norske ledere er selvgode. Sikter du spesielt til Petter Stordalen da?

– Jeg sikter ikke til Stordalen. Jeg sikter til et representativt utvalg av norske ledere identifisert gjennom en statistisk undersøkelse hvor det kom fram at det var bare 13% som mente de hadde noe å lære av utlandet. 87% følte at de ikke hadde noe å lære av utlandet. Og det var en statistisk undersøkelse dette her altså.

GIFT Da MÅ det jo stemme.

SMIL Tror du de mener det samme nå?

– Jeg har ingen indikasjon på at det skal ha endret seg. Den norske selvgodheten bidrar vel til at vi for eksempel fortsatt står utenfor EU. Vi er på en måte lykkelandet som har hatt enorm flaks med oljerikdommen, og den gjør at vi kan være oss selv nok. Og det vet vi å være også. Det er vel kanskje noe av det mest – skal vi si uspiselige – med den norske kulturen? Den nasjonale selvgodheten, altså.

GIFT Enig der, Tom. Lenge leve Jante!

SMIL … Nå er det snart nok.

GIFT Unnskyld, da. Jeg er bare blakk. Jeg vil bare leve!

SMIL Hvilken fotballklubb ville du ha kjøpt dersom du hadde muligheten?

– Viking! Mitt store favorittlag.

GIFT HAHAHAHA

SMIL HOHOHO

GIFT AHAHAHA

SMIL HIHIHIHIIH

– Var det så morsomt?

SMIL Du er en artig skrue du, Tom!

– Viking er mitt store lag og min store barndoms kjærlighet!

GIFT Kjærlighet til elleve menn? Jaha? Er du… kremt… BI? HAHAHA

SMIL No, no homo, her! Har du møtt Janteloven? Hva synes du om den?

– Ja, den har jeg møtt. Janteloven synes jeg er noe ordentlig herk!

GIFT Jammen. Jammen. Du mente jo?

SMIL Ikke noe sosialt regulerende i det hele tatt?

– Den er jo sosialt regulerende, men på en negativ måte. Janteloven hindrer folk i å utvikle seg på egne premisser. Den hindrer folk i å tørre og prestere. Janteloven handler om at vi passer på hverandre langt mer enn det vi trenger å gjøre. Du må huske på at du snakker til en sosiolog her. Jeg har jo ikke glemt læreboka helt!

SMIL Dataselskaper ansetter hackere. Ansetter dere svindlere?

– Nei. Det gjør vi ikke. Vi ansetter ikke svindlere, og vi utdanner de ikke heller.

GIFT Hva med han megleren da? Hmm? 18.000 i fellesutgifter? ATTEN JÆVLA TUSEN?

SMIL Kan man komme inn på markedet hvis man er flink til å jukse, for eksempel ved å bli en god shorttrader?

– Shorttrading er jo ikke nødvendigvis juks da. Det er lov å shorttrade i Norge. Det har vært mulig å jukse, men i mindre og mindre grad. Kontrollen er etter hvert blitt så skjerpet at det å kunne holde på veldig lenge uten å bli tatt skal være vanskelig. Jeg tror du kan komme deg inn, men tror du blir sparka ut igjen ganske fort!

SMIL Jeg har jo lest maaaasse økonomi…

GIFT

SMIL Keynes mente at i økonomiske nedgangstider, så bør staten satse på å bygge infrastruktur. Men her til lands så skjer jo det på anbud. Bør vi ikke ta vare på våre egne landsmenn før vi mater de polakkene med pølse?

– Nei, vi har for mye allmenngjøring av tariffavtaler i Norge, så det er ikke sånn det fungerer.

GIFT Så vi passer faktisk på våre egne?

– Det er blitt ganske like betingelser der etter hvert fordi vi har et system hvor alle får de samme betingelsene i rimelig grad. Det er ikke så mye sosial dumping hvis det er det du er ute etter…

SMIL Du… Tom… Atte jeg bomma på Studentweb her forleden… Er det mulig å kjøpe studiepoeng på BI?

– Nei. Det er ikke det

GIFT Men hun kan jo kanskje låne dem nå og selge dem tilbake når de er verdt mindre om et år?

– Akkurat nå er markedet så ustabilt at også markedet for studiepoeng er ganske labert. Vi kan ikke inngå i sånne typer transaksjoner.