En samtale med regissøren av filmen «Sammen»

Matias Armand Jordal er aktuell med sin selvskrevne film”Sammen”. I Jordals nye film møter vi Roger, Kristine og sønnen Pål som er entilsynelatende lykkelig familie, men så plutselig inntreffer enfamilietragedie. Kristine dør i en bilulykke og vi ser hva som skjer med far ogsønn i kjølvannet av denne ulykken. Savnet etter mor og kone blir såpass hardtat spesielt faren sliter med å plukke livet sammen igjen. Det blir da sønnensoppgave å ta vare på sin far og dytte han i riktig retning. Det er enemosjonell historie Jordal presenterer for oss og ifølge han selv så er emosjonellehistorier en mangelvare i Norsk Film.

For dere som ikke vet hvem Matias Jordal er, jo det ersønnen til Helge Jordal, så kan jeg informere om at han ble ferdig utdannet hosdet Dramatiska Institutet i Sverige i 1999. Etter dette har han laget 7 kortfilmer,han fikk spesielt mye oppmerksomhet for sin kortfilm “Fly” (2000) som ga hanbeste kortfilm-pris i Grimstad. Denne filmen gjorde det kanskje litt letterefor Jordal å bli integrert tilbake til Norsk Filmindustri etter et skoleoppholdi utlandet.

Regissøren fra Bergen forteller videre at han gikk 2 rundermed Norsk Filmfond, der de fikk et halvveis negativt svar på første søknad. Medhalvveis negativt, mener jeg at de fikk beskjed om at i år ble det littvanskelig å få støtte til “Sammen”, men de ble så godt som lovet midler tilneste år. Ifølge Jordal ble dette brukt som en mulighet til å få arbeidsro, aten kan jobbe med både manus, locations og generell research og faktisk vite atideen blir gjennomført. Og det må sies at jeg fikk virkelig inntrykk at Jordalmener alvor når han mener realisme er et viktig element i hans film. Han bruktelang tid sammen med skuespillere og locations. De sov for eksempel ileiligheten som blir brukt i filmen, uten kamera og lys. Skuespillerene ogregissøren sammen under samme tak, for å skape et genuint og troverdig forholdinnad i familien. Som Jordal så fint sier selv, “det var viktig for meg å tatak i en virkelig som faktisk eksisterer. Det er uheldigvis familier somopplever dette.”

Norsk Film opplever i disse dager gode tider, med filmer som”Sammen”, “Nord”, “Max Manus” og “Jernanger”, så støtt opp og gå å se “Sammen”på kino. Flere kinobesøkende, jo flere norske filmer i fremtiden.

X