Natt&Dag møter Martine Aurdal

Hun er ung, kåt og skamløs. Dyktig ogkjempelykkelig. Alt dette i følge henne selv. [Smilet]&[Gift] møterNy Tid-redaktør Martine Aurdal.

[6] Hei! Vi er så glade for endelig å få møtedeg, vi er kjempefans! Vi er så spente! Hva skjedde med Martine &Mirejam, hvorfor ble dere oppløst og hva har du gjort siden da? Fortell!

– Nå tar du feil! Det der er en annen Martine! Mendet er ikke så mange som heter Martine, så det er kanskje ikke så rartat du blingser.

[1] Vi snakka med mange venner og bekjente iforkant av dette intervjuet. Ingen visste hvem du var. Hvorfor det? Kandet ha noe å gjøre med at vi nesten bare kjenner gutter?

– Eller at dere kjenner feil gutter. Jeg kjennermange gutter jeg også …

[6] Kan du dra en spennende Bourdieuinspirertanalyse av din egen berømmelse# Hvordan vil du beskrive en typisk personsom faktisk VEIT hvem du er? Unntatt venner og familie og hanfantastiske mannen din som “innfrir alle forventninger og tar degakkurat slik du vil bli tatt”, for å sitere deg selv?

– Hihihi! Den analysen er enkel: det er mangelærerbarn i den norske kritiske offentligheten.

[1] Kult. Er det ikke litt irriterende å værefeminist, og samtidig være kjent som “dama til typen”? Altså ErlingFossen.

– Å ja. Men det er nesten ingen som tør å si såntnå. Jeg har skjelt ut masse folk som har introdusert meg som “dama tilFossen”. Så nå tør de ikke lenger.

[1] Vi tør! Dere andre tier. I den banebrytendeantologien om jenters kåtskap, Rosa Prosa, skriver du rett fra levra ogav egen erfaring, blant annet om den finslipte sukkertungen til ErlingFossen. Vi forbinder kanskje ikke tunga hans med sukker, jeg har sittetved siden av ham på julebordet til Natt&Dag en gang, så jeg vet hva jegsnakker om. Har denne tungen andre bruksområder, som vi ikke kjennertil? Vennligst utdyp. Hvis du skjønnner hva vi mener.

– Jeg håper da virkelig at dere ikke kjenner allebruksområdene til den tungen der. Den kan brukes til veldig mye fint.Uten at jeg ser noen grunn til å utdype det her. Men det er symptomatiskat journalister er kåte på han typen min. De pleier å ringe venninnenemine for å gjøre reserarch når de skal intervjue meg, og så spør de baremasse om han. Dere er kanskje i den kategorien?

[6] You bet. Etter å ha lest den boka har ingenav oss hatt sex. Og helt seriøst: det spørs om vi noensinne greier å hasex igjen etter å ha lest det der.

– Dere er vel ikke akkurat i målgruppen heller! Sådere burde ikke ha lest den. Skyld dere selv. Typen min har ikke lestden. Jeg ba foreldrene min om ikke å lese den. Mamma leste den likevelog hun sendte meg nylig en melding og sa at den var kjempefin.

[6] Når var du kåt sist?

– I går.

[1] Hvor kåt er du nå? På en skala fra en tilSEX.

– Nå er jeg for fnisete til å være kåt. I går varjeg kjempekåt, terningkast seks.

[6] Ble det kanskje noe på deg også, da?

– Å jadda.

[1] Du ser også temmelig kåt ut på de utalligebylinebildene av deg som sirkulerer på Internett og i print media. Hvorhar du lært denne poseringen ?

– I Ålesund. Jeg gikk på videregående der, og dervar det flere modeller enn det var joggebukser.

[1] Hva slags objektifisering av kvinner erdette?

– Ja, men det var sånn det var. I Ålesund var detå være modell det aller største. Alle jentene var innom modellyrket.Også jeg. Men ikke så lenge.

[6] Nuvel. Er det veldig viktig for deg åfremstå som vellykket og lykkelig, eller er det bare vårt inntrykk avdeg?

– Nei, jeg ønsker først og fremst å fremst åfremstå som dyktig i jobben min. Jeg er lykkelig når jeg trives med detjeg gjør, og er flink og tydelig.

[1] Men du maser mye om hvor lykkelig du er iRosa Prosa. Hvor lykkelig er du akkurat nå, på en skala fra en til seks?

– Njaaa, fem? Seks er forbeholdt de helt euforisketilstandene. Men jeg har det veldig bra, da.

[6] Don’t let us burst your bubble! Du er joredaktør, i Ny Tid. Har du noen tips til vår redaktør?

– Hmm. Ja, det må jeg vel klare. Han bør få deyngre nattogdagerne inn i kjernen. Sånn at det ikke bare er folk somdere som folk assosierer med Natt&Dag.

[1] Du, vi er faktisk noen av de yngre påbruket. Vi er en vårbukett! Spring chickens.

– Det er vel det som er problemet, da. Ha!

[1] Vi har sett at du er svært aktiv påunderskog.no, det spennende og ganske eksklusive nettstedet forkulturinteressert ungdom. Du har hele 143 venner faktisk. Hvordan blei du dronningaav “skogen”?

– Kanskje det var da jeg stilte opp påDagbladet.no og snakket om mine mange hemmelige nettverk? Da ble det myesnakk i skogen, gitt. Og så har jeg vært flink til å invitere venner inndit.

[6] Ny Tid har jo også fått konkurranse, franyhetsmagasinet Nemi. Mjau. Vi vil ha catfight! Grrr. Sleng noe dritt omhun andre redaktøren, Lise Myhre eller hva hun nå heter.

– Jeg stiller opp til en catfight når som helst.Nemi er jo sympatisk. Men jeg kan stille opp til cat fight om en avlederne til Kristine (Moody, red.anm.) i Memo. Hun høres til tider utsom Hitler på tredvetallet.

[1] Rolig nå. Hun har vel ikke tenkt å utryddejødene?

– Nei, men det sa vel ikke Hitler heller påtredvetallet? Jeg står for den sammenligningen hvis du ser på de toførste lederne hennes. Som handlet om hvor skummelt innvandring var,hvor bra vestlige verdier er og at vi trenger sterkt lederskap. Dessutentror jeg at jeg har et mye mer spennende liv enn henne. Hun bor på Tåsenog skryter av at hun ikke har vært på nachspiel siden før jul.

[6] Prrrr. Er du en liten pusekatt, eller er duen kattepus?

– En villkatt, vel.

[6] Whooah Nelly! Den spennende, ungemedieviteren Alex Iversen uttalte nylig at årets Big Brother-vinner,Jessica, var den mest interessante personligheten på TV siden TonySoprano. Er han bare kåt, eller er han inne på noe?

– Jeg ble bedt om å stille til debatt med ham omdet på Kulturbeitet, og sa nei. Jeg tror at han er en kåting. Og Jessicaer helt uinteressant. Jeg tror faktisk at jeg har et mer spennende livenn henne også.

[6] Men har du et mer spennende liv enn oss?

– Spørs. Hva er den mest spennende festen dere harvært på i år, da?

[1] Vi blir aldri invitert. Er du sosialist?

– Jeg er radikal.

[1] Hvorfor stilte du opp på den tøyselista tilmannen din da?

– Jeg mener jo at de fleste på den lista også erradikale.

[6] Tja. Sett deg på trikken, fram med pikken,og slå et slag for politikken! Denne selvkomponerte lille rappen er våroppsummerering av det høyst interessante politiske eksperimentet OsloByaksjon. Og Erling Fossen. Hva var viktigst for deg når du stilte påden lista# trikken, pikken eller politikken?

– Det var en salig blanding av alle tre. Og en delannet. Sex er politikk, trikk er politikk, og politikk er mye annetogså.

[6] Vi er journalister. Vi har research. Er detsant som vi har hørt, at faren til Åsne Seierstad sluttet i Ny Tid da dubegynte der fordi Åsne var misunnelig på deg på grunn av at du haddeflere sko enn henne?

– Ha ha ha. Jeg tror jeg har færre par sko ennÅsne. Men jeg liker teorien.

[6] Hvor mange par sko har du?

– Vet ikke?? Færre enn de som jobber iDagbladet:Fredag. Men sko er lett å kjøpe. Sko er gøy. Se! Jeg hargullsko! Fine gullsko.

[1] Hvorfor det?

[6] Er du feminist?

– Så klart. “Jag är ju inte idiot”, som NinaPersson sa det.

[1] Linda Skugge, som sto bak Fittstim ogkickstarta nyfeminismen i Skandinavia, gikk nylig ut og sa at hun ikkelenger var feminist, men humanist. Hva har du imot mennesker, egentlig?

– Jeg er jo humanist også, da. Og jeg tror LindaSkugge ljuger. Jeg tror hun fortsatt er feminist.

[1] Så du er imot kvinners rett til å velgeselv?

– Ja, litt. I hvert fall synes jeg alle de småvalgene mange kvinner gjør som hindrer full likestilling, kan kritiseresfor å være dumme! Mange kvinner velger jo for eksempel å jobbe deltid idårlig betalte yrker.

[1] Sånn som oss? Er vi dumme også?

– Ja, litt. Men det er bra! Dere hjelper til med årette opp den skjeve kjønnsbalansen.

[6] Som feminist, når er det galt å si “fitta”?

– Når det blir brukt for å nedvurdere noen barefordi de er damer.

[6] Ellers er det greit, ja. En som jobber iNatt&Dag, kaller seg for DJ Hele Fitta. Som feminist, kan du hjelpe ossmed å avgrense dette navnet? Hvor slutter fitta, og hvor begynnerkroppen?

– Fitta er kjernen. Og kroppen er resten.

[6] Mer avgrensing: du er Norges yngstekvinnelige redaktør! Tror vi. Hvor slutter ambisjonene?

– Jeg er den yngste redaktøren i et riksdekkendemedie uansett kjønn. Og ambisjonene mine stopper ikke de. De går hurlångt som helst.

[6] Kunne du tenke deg å bli Norges førstekvinnelige statsminister?

– Det er vel litt seint nå det, vel? Det måtte iså fall bli president. Men gjerne. Dere! Nå kom jeg forresten på at jegnå har flere treff på Google enn Erling!!

[1] You go girl!

X