Natt&Dag møter Mannen med ljåen

b
a

I forrige måned: En, vennlig, men ubetydelig tjukkas. Dennemåned: Et scoop! Før eller senere møter vi ham, alle som en.[Smilet]&[Gift] presenterer: Rendezvous med Døden!

SMIL Hva skjer når du dør? Får alle andre evigliv?

– Me die? That’s un-possible! Ha ha. Detvar bare noe jeg så på TV her om dagen. Øh …jeg har blitt bedt om å ikke prate om det. Deter fryktelig sensitivt. Og ikke så rent lite komplisert.Dere ville ikke forstått det.

GIFT Ja, særlig. Det der er den dummesteunnskyldningen jeg hører. “Jeg kan ikkesvare på spørsmålet ditt, for du er for dum tilå skjønne svaret.” Hersketeknikker, ass! Deter sånn som Erling Fossen driver med. Komigjen nå, svar på spørsmålet. Finnes det et livetter døden?

– Du. Jeg kødder ikke med deg. Hvis det idet hele tatt hadde vært fysisk mulig for hjernendin å forstå svaret på det spørsmålet, villeden rett og slett implodert av kunnskapstyngden.Menneskets forstand, menneskets sjel, erfor sart for slikt.

GIFT Skal vi kælke deg her og nå? Fuck youup man?

– Ikke frist meg. Jeg er en sindig fyr, mendu beveger deg i farlig farvann.

GIFT La oss bryte håndbak.

– Hvem tror du jeg er? Idar Vollvik?!?

GIFT Ha ha. Ja, sånn omtrent.

SMIL La oss snakke om noe mer hyggelig.Hva gjør du på fritiden? Spiller du sjakk?

– Har prøvd. Ikke helt mitt spill. Foretrekkerbridge. Det er mer sosialt.

SMIL Liker du musikk, da? For eksempel deathmetal.

– Jeg hører på alt mulig, litt av hvert. Hørermye på radioen. Den nye til Marit Larsen er jofin, for å nevne noe. Nei, jeg hører på alt, jeg.Kanskje ikke så mye sånn voldsom rock. Ellertechno. Jeg liker ting med litt enkle melodier,som man kan nynne til.

SMIL Så du heller mer mot “Jag Vill TackaLivet” enn mot “Killed By Death”?

– Ja. Men det er jo smigrende med oppmerksomhet.Jeg har merket meg at mangemusikere skriver om meg. Bare så synd at detmeste av det må være så e BRÅKETE, nå tildags i allfall. Jeg er jo en ganske sindig fyr,rent personlig. Synes dere ikke det?

GIFT Ja, du er som en lunken, stillferdig ogekstremt illeluktende fis. Har du varitmed en kille?

– Jeg sier som Edith Carlmar: “Døden er etkjærtegn.”

GIFT Ooh, tøft comeback gammer’n! De femtiår gamle populærkulturelle referansenesitter løst i dag. Er du egentlig et skummeltbeinrangel, eller en søt liten gothjente, sånnsom i den tegneserien “Sandman”?

– Hva som er under denne kappen – detvet ingen. Og nei, du får ikke titte under. Ikkenå. Kanskje senere. Når timen har kommet.

GIFT Jeg sleika en dame så lenge og grundigat hun kom så hardt at hun besvimte.På hytta. Jeg ble bekymret først, og tenkteshit, nå bærer det rett i spjælet, men det gikkjo bra, og jeg var litt stolt etterpå, skal innrømmedet. På fransk sier man “le petitmort” om at en kjerring kommer. Da er detspetakkel-time. Ooh, slikk me,g misterNatt&Dag-tryne! Jeg har løst peil på å slikkefitte. Kanskje, hvis du var litt mindre dust, såkunne du bare slikka alle damene til de krepertei munnen din? Og døde lykkelige?

– Jeg kan se to grunner til at du stiller dettespørsmålet: For det første vil du skryte av atdu er flink til å utføre oralsex. For det andre vildu brife med Cupido-fransken din. Jeg vetikke hva som er mest ynkelig. Hm. Likevel erdet verdt å tenke over forslaget.

SMIL Jeg liker ideen. Kanskje du burde få degen kvinnelig kollega, så vi menn kunnebli, hah, ridd over i evigheten, for å si det littsprekt?

– Det er en tanke, men jeg kan se for megvisse komplikasjoner i begge tilfeller. Det ersikkert ikke så gøy for den som blir etterlatt,både sjalu og full av sorg på en gang.

SMIL Du synes vel sikkert det er grisefett nårdet er folkemord og sultkatastrofer ogsånn, for da blir det jo mindre å gjøre fordeg?

– Det der er en misforståelse. Jeg flyr ikkeomkring og dreper folk, jeg bare sanker sjelenederes etterpå. Jeg forårsaker ikke døden.Jeg er døden.

GIFT Hah! Det du egentlig sier er at du er ensøplemann! Du kommer grytidlig ommorgenen og plukker opp all dritten etteross.

– Det heter søppelmann. Men det er ogsåen måte å se det på, ja. Jeg er uansett bare enarbeider. Jeg gjør jobben min. Så får det væreopp til dere dødelige å filosofere rundt den.Det bryr ikke meg.

SMIL Hva vil du si til folk som vil begå selvmord?

– De ser kanskje litt for mye på TV?Selvmord egner seg best på avstand. Det blirgode historier av det, men det ødelegger joveldig for de etterlatte, da. Det er ikke så frykteligstas å være mamma når ungen din tar livetav seg.

GIFT Hva er greia med den ljåen din? Det serut som Slipknot-merch, jo.

– Hva er “Slipknot-merch” for noe? Det eren gammel og tradisjonsrik jobb. Enkelte, tja,vi kan vel kalle dem regalier, kan nok fremståsom litt pussige, noe foreldet. Men de følgermed jobben.

GIFT Hei, nå blir det faen meg bråk. Du komog hentet mora til en venninne av ossaltfor tidlig, hun var jo bare barnet. Det var etsjokk for henne, og hele puberteten ble fucka.Hvorfor gjorde du det, Mr. Cool med heleden forpulte hyrde-looken din? “Jaa, se påmeg, jeg er veldig skummel, bøøø!” Du harså jævla trøbbel akkurat nå, kammerat.

– Det er som sagt ikke jeg som bestemmerhvem som skal hentes. Men det der var faktisken bommert. Jeg beklager virkelig. Jeg tok feilav moren til venninna di og en ensom gammeldame som hadde vondt i beina, og somnesten aldri fikk besøk.

SMIL Hvor gammel er du?

– Jeg er gammel som tidenes morgen.Altså 5000 år før Kristus. Det vil si 7000 år,pluss minus.

GIFT Hæ? Kristen tidsregning? Tror du påGud og paven og den dritten der?

– Gud tror på meg. Paven også, for densaks skyld.

SMIL La oss prøve en annen vinkel på detspørsmålet. Vi feiret nettopp påske. Hvaskjedde egentlig med Jesus? Sto han egentligopp?

– Han døde på korset. Det kan jeg attestere.Men hva som skjedde etter det, får du konsulteremed de bøkene som er gitt deg. Jeg hartaushetsplikt.

GIFT Kom igjen, da, dropp en bombe. Gjørdet litt spennende for leserne våres. Hvaskjedde egentlig med Kurt Cobain, Biggie ogTupac? Var det en konspirasjon eller var detden tøyta Courtney Cox-Arquette som poppadem, alle sammen?

– Taushetsplikt, taushetsplikt, taushetsplikt.Men OK da, litt kan jeg si. FBI, CIA, Regjeringa,eller andre vage konpiratoriske størrelser haddeikke det minste med noen av de dødsfalleneder å gjøre. Og han Shakur er dau somen sild, la oss i det minste rydde én myteunna her.

SMIL Har du noe syn på abort?

– Det er et følsomt tema. Jeg tror begge sideneav den debatten der burde rope litt lavere.Og lytte litt mer. På seg selv og på hverandre.

GIFT Ha ha. Døden er pro-life. Kommerhunder til himmelen?

– Jeg styrer ikke med dyr, det er noen andresfelt.

SMIL Hender det at du blir lei av jobben?

– Ikke lei akkurat. Ingen dag er lik i minbransje. Men jeg har gode og dårlige dager,jeg som alle andre. De dårlige tar jeg på rutinen.Jeg er jo ikke noen nybegynner heller.

SMIL Blir du ikke litt avstumpet og følelseskaldi lengden?

– Følelser er et litt abstrakt begrep for meg.Jeg er slettes ingen kald fisk. Men den menneskeligeformen for empati, slik det defineresnå til dags … å la seg trekke ned med lidelsen,for å parafrasere Nietzsche … den ligger heldigvisikke for meg. Og kunne heller aldrikombineres med denne jobben.

GIFT OK, mister jeg-leser-døde-tyske-filosofer.Hva har du på nattbordet? ThomasManns Døden i Venedig, Agatha ChristiesDøden på Orientekspressen eller IngvarAmbjørnsens Døden på Oslo S?

– Nattbord? Jeg sover aldri. “Sleep is thecousin of death”, var det vel noen som sa.Men han Mann var, og er fortsatt, kraftig overvurdert.Agatha Christie var en ringrev på intriger,men skrev som en gås. Og Ambjørnsen …vel, dette ble som å velge mellom pest og kolera.

SMIL Ja, god idé! Hva er din favoritt#Svartedauen, Asiasyken ellerFugleinfluensaen?

– Favoritt og favoritt. De hadde i hvert fallbedre navn før, disse sykdommene.Svartedauen har en flott klang. Eller kanskjedet bare er min egen forfengelighet som snakkerher. Fugleinfluensa klinger godt på engelsk#“the bird flu” låter jo som om fuglen fløy.Et poetisk lite bilde på livsløpet, om du vil.

GIFT Finnes det bæsj etter døden?

– For et udelikat spørsmål. Du vet hva somskjer med tarmene dine når kroppen går ioppløsning? De går i oppløsning så klart, deogså. Hvordan tror du det lukter? Jeg er jovant med det, da. Det er den mest naturligeting i verden. Like naturlig som døden.

SMIL M-hm! Noen sier at vi i Vesten har etaltfor lite naturlig forhold til døden, ogheller burde gjøre sånn som i Latin-Amerika,danse cumbia, drikke tequila og spise peyotepå mormors grav og sånn. Før dødsangstenkveler oss alle. Hva synes du?

– Jeg krever hverken at dere frykter meg ellerat dere feirer meg, men dere er uansettnødt til å forholde dere til meg. Hvordan, eropp til dere. Men rent generelt er det aldri lurtå gå for langt, hverken den ene veien eller denandre. Den gyldne middelvei er nok lettere åleve med i lengden.