Natt&Dag møter Rebekka Karijord

b
a

Hver gang hun snakker om The Cardigans, tenker hun egentlig påanalsex. Akkurat som oss. Rebekka Karijord har spilt arty fartyteater i Sverige, spist kirsebæsj med “de store” i Norge, og nå harhun gitt ut en plate eller noe sånt. Hun spiller i musical også.

GIFT Hei Rebekka Karijord, eller skal vikanskje si Rævfitta Horeklor? Har du håri rompa, og skal du lage en sang om dissehårene?

– Alle har vel hår i rompa? Jeg synes ikkede fortjener en sang.

GIFT Hun har hår i rompa.

SMIL Hvor i landet kommer du fra og har duvært på barne-TV? Med hunder?

– Jeg er født i Sandnessjøen, men harbodd sikkert søtten steder under oppveksten,mest på Nesodden, men jeg føler egentlig ikkeat det er noe sted som er helt “hjemme”. Ogja: Jeg har vært på barne-TV. Med hunder. Jeghar også vært på Halvsju, sammen medjazzsaksofonist Håkon Kornstad. Han var elg,jeg var ape.

SMIL Hva slags hunder da?

– Blant annet en labrador retriever. Og enafghansk mynde. Men hundene og jeg varikke i studio på samme tid, de ble lagt påetterpå. Jeg er mer kattemenneske, jeg likerikke så godt hunder, de er så diltende. Eller,det er kanskje mer hundemennesker jeg harproblemer med når det kommer til stykket.De er så sosiale!

SMIL Har du noensinne tenkt på at hvis duhadde giftet deg med Kanye West, såhadde du blitt hetende Rebekka West? Fordet har vi!

– Nei, faktisk ikke. Men det var enknakandes god idè! Er han den eneste somheter West, forresten?

SMIL Ja. Vi har nettopp hørt igjennom heleskiva di. Bedre enn den nye singelen tilKate Bush! Way to go!

GIFT Jeg følte meg som jeg ble holdt somgissel inne i en Indiska-butikk, medmasse urtete. Den gamle katteallergien satteinn for fullt. Går du inn for å være såeksentrisk? Og er det mye arbeid?

– Jeg synes ikke jeg anstrenger meg for åvære eksentrisk. Jeg har kanskje gjort det før… På forrige skive.

GIFT Den har jeg i likhet med de fleste andreheldigvis ikke hørt.

– Nei. Og det har du nok grunn til å væreglad for, hvis du synes jeg anstrenger meg forå være eksentrisk nå.

SMIL En gammel rettskrivingsregle går slik:“I-en og Y-en gikk en tur på byen, såmøtte de J-en, men ville ikke se den.” Du harjo I og J ved siden av hverandre. Vi vet atdette var et hett samtaleemne på Bylarm, ogat de mener du aldri kommer deg noen veimed det navnet der. Hva med et artistnavn?For eksempel Quirkfloozie? Eller Anastacia?

– Nå er jo den nye skiva utgitt somRebekka And The Mysterybox, så du kan si jeghar tatt grep. Men jeg likte “Quirkfloozie”. Hvabetyr “floozie”?

SMIL Det betyr “flokse”. I takkelista di stårdet blant annet thanks til Pia. Er detTjelta, Haraldsen eller Skevik du mener?

– Det er Tjelta.

GIFT Det står også thanks til Asne. Og thankstil Ralph Myerz. Hva har han gjort fordeg lately?

– Vi har jobbet sammen, vel. Jeg synger påden nye singelen hans, og så har hanremikset den neste singelen min. Jeg er stoltover å ha samarbeidet med ham. Men jeg vetikke om det er så “kred” å ha ham på lista,hvis det er dere insinuerer. Står det virkeligthanks til Asne, altså? Med a?

SMIL Ja, det gjør det. Hvordan er det å leierom av Asne? Har du kontrakt? Måtte dubetale mye i depositum, og passet du på åsette det inn på en sånn konto som kun kantas ut av med samtykke fra begge?

– Det er helt topp å leie av Åsne! Men deter ikke et rom, det er underetasjen hennes!Jeg har kontrakt, men ikke noe depositum.Det er en veldig bra deal, jeg leier billig mot atjeg bidrar til oppussing. Det trengs! Det harvel ikke vært pussa opp der på femti år.

SMIL Hvor ligger huset deres og hva står detpå ringeklokka?

– Tiedemanns gate 20, rett vedFrognerparken. Det er et rødt trehus og detstår Seierstad/Karijord på ringeklokka. Det erikke noe hemmelig, det.

SMIL Hva tenker du på når vi sier “BertineZetlitz”?

– Jeg tenker på det avisene skriver. Og såtenker jeg på en flink popartist. Jeg haregentlig ikke så veldig stort forhold til det hundriver med.

GIFT Vi stilte Bertine Zetlitz det sammespørsmålet om deg . Hun svarte“Björk”, uten betenkningstid. Dessutensyntes hun du var (og vi siterer) “hakket merteatralsk enn meg selv”. Er du enig?

– Mjaaauuu. Freeees!

SMIL Kvakk?

– Jeg har ikke lyst til å kommentere andrekvinnelige artister i avisa. De to gangene jeghar møtt henne synes jeg hun varkjempehyggelig. Hvorfor må dere alltid lagekrig mellom kvinnelige artister?

GIFT Vi noterer: “Ja, jeg har alltid værtmisunnelig. Jeg er full av hat til BertineZetlitz”.

SMIL Men nå skal du jo spille Eliza Doolittle iWest Side Story og bli folkeeie.Gratulerer. Hva synes kunstnervennene dineom dette?

–Hvis de har noen sterke innvendinger, tørde i så fall ikke si det til meg.

GIFT Kan du utelukke et framtidig samarbeidmed Øyvind Blunck?

– Nei. Jeg utelukker absolutt ingenting.Men jeg kan med hånden på hjertet love atdette blir den første og siste musikalen jegspiller i. Grunnen til at jeg sa ja til dette, er atdet er en veldig spennende forestilling hvor dehar trukket inn Shakespeare.

GIFT Apropos kleint. Vi vet tilfeldigvis at KåreConradi var på slippfesten til den nyeskiva di. Hjemme hos deg. I huset til Asne.Oppsto det, i løpet av kvelden, en aldri såliten pinlig taushet da han kom bort oggratulerte deg med den nye plata og du ikkehelt kom på hva du kunne si tilbake om platahans?

– Jeg har ikke hørt plata til Kåre. Men jegsendte ham faktisk en melding etter at hanfikk så hard medfart for den, og sa at jeggledet meg til å høre plata på mine egnepremisser. Og det mente jeg altså. Jeg harbare ikke fått tid ennå.

SMIL Bra svar! Du ljuger så Kåre tror det! Erdu en liten pusekatt, eller er du enkattepus?

– Aaah, pus pus. Det kommer an påsituasjonen. Tror kanskje mest kattepus,pusekatt høres litt snilt ut.

SMIL Hva har du på nattbordet? Det er ikke såmange som vet det, men det er faktisknemlig vi som skriver den artige spalten iDN.

The Wind-Up Bird Chronicle av HarukiMurakami. Et manus jeg skal lese inn somlydbok. Et stearinlys og en kinky flaske fraAgent Provocateur i London.

SMIL Med olje? Liker du å ta den i ræva?

– Jeg likte den siste plata til Cardigansveldig godt.

SMIL Gubbanoa! Det stearinlyset, hvor hardet vært?

– Ingen steder.

GIFT Har du lest Bokhandleren i Kabul?

– Mange ganger. Jeg skal lese den inn somlydbok, faktisk. På svensk.

SMIL Vi kom aldri lenger enn side 10. Hvaskjer på slutten? Og kan du deklamereden siste setningen for oss? På svensk?

– Dette er flaut, men jeg husker ikke densiste setningen på stående fot. Men de tresiste setningene er KJEMPEFINE!!! Du må leseden ferdig!

SMIL Sex: Har du varit med en flicka?

– Tyvärr. Jeg har jo klina litt, da. Medstylisten min, bl.a, hun er alltid like deilig. Menjeg har aldri ligget med en jente.

GIFT Liker du å snakke når du har sex?

– Nei, æsj. Man må ikke bruke hodet såmye når man har sex.

GIFT Hva med synging?

– Nei, Gud forby.

GIFT Er du veldig dramatisk og gjør mystiskegrimaser, med det formål å opphissemannen din ytterligere?

– Hihihihihihihihihi. Knis knis knis. Jeg likteden siste skiva til Cardigans veldig godt.

GIFT Vi legger merke til at titsa dine sagger.Har du barn?

– Nei. Og jeg har veldig små pupper.

SMIL Ja, det er ikke rare greiene. Vil du habarn?

– Nei. Ja. Vet ikke. Håper. Kan godt ventelitt.

GIFT Vi lurer på hvordan du lukter. La meglukte på deg.

– Vær så god. Vil du også lukte?

GIFT Enda så mye jeg hater å innrømme det,så lukter du godt. Ikke for sterkt.

SMIL Enig. Aner jeg et hint av kokos?

– Det stemmer!

GIFT Men nå, Rassklippa Bukkaka Bæsjefjorr,nå skal vi lukte i armhulen din.

– Seriøst? Nei, jeg vil ikke.

GIFT Jo, det vil du. Løft opp armen din og ståhelt stille.

– Nei, jeg vil ikke. Vær så snill å la megslippe.

GIFT Ikke piss meg off. Jeg er våt på føttene,og dessuten har jeg ballekreft. Hvorforer du så tynn? Spiser ikke alver middag?

– Jeg spiser som en hest.

GIFT Bruker du det gamle trikset med å kasteopp etterpå?

– Nei nei. Jeg har aldri hattspiseforstyrrelser. Men jeg fikk verken menseller pupper før jeg ble seksten. Jeg måtte fåproteinpiller av legen for å få pupper og lår.