Smil&Gift møter Håkon Moslet

[6] Du store alpakka! Drikker vi cola på Dagbladetsregning?

– Heh … Økonomien til Dagbladet går stadignedover, men vi har da fremdeles råd til …

[1] … litt bestikkelser i ny og ne.

– Vel, det er jo vanlig å påspandere noe ådrikke eller spise i en intervjusituasjon, selv omdet egentlig var dere som skulle betale dette, iog med at det er jeg som blir intervjuet.

[6] Hva bruker du i håret ditt, Håkon Moslet?Det er så fluffy og fint.

– Jeg bruker vanlig shampo. Ingen balsam.

[6] Hvor mange plater har du?

– Rundt 1500, kanskje.

[6] Men det er vel omtrent så mange du blirtilsendt i løpet av et år, og du har jo holdtpå i en del år. Hva gjør du med resten?

– Jeg gir bort et par kasser i året på jobben.Og til broren min.

[1] Du gir dem all møkka, mens du beholderkremen?

– Jeg gir bort det jeg ikke selv vil ha, ja.

[6] I går var du på familiekonsert med Sissel.Du har jammen en allsidig musikkinteresse!

– Det er en del av jobben. En viktig del avjobben. Det er kanskje litt pinlig å tenke på iettertid, men en av mine kampsaker da jeg begyntei Dagbladet var at vi måtte skrive merom DDE. Her hadde man et av Norges mestpopulære band og så nektet Akersgata å dekkedem. Som musikkjournalister har vi ikke anledningtil å overse det som beveger seg i folkedypet.Samtidig forsvarer jeg retten til åvære arrogant og ignorant i anmeldelser.

[1] Finnes det ingen ting du ikke er villig til ågjøre for penger?

– Motivasjonen min er ikke penger. Da jegbegynte i Puls var jeg i det hele tatt overrasketover at det gikk an å få betalt for å skrive ommusikk.

[1] Du startet som kjendisjournalist. I enperiode løp du stadig i hælene på kronprinsHaakon Magnus. Skammer du deg overdet nå?

– Nei, jeg har faktisk ikke løpt så mye. Detvar vel mest Helle Høiness som løp etter krompen(også Dagbladet-journalist den gang,journ. komm.) som stod for løpingen etterkrompen. Men jeg innrømmer at jeg har ringtpå døra til Morten Harket og spurt om han varskilt.

[1] Hva er egentlig linken mellom dårligemusikkjournalister og skinnbukser?

– He he. Jeg så at koristen til Sissel haddepå seg et par blanke skinnbukser i går, og deter jo litt urovekkende. Men jeg lar meg ikkemobbe bort fra de buksene. Fikk dem av kjærestenmin. De er kjøpt i Kreuzberg, Berlin.

[6] Er buksene inspirert av Nick Kent ellerMorten Harket?

– Ingen av delene.

[6] Tåler de vann?

– Tror det?

[1] Ja for det blir vel kylet endel halvlitereover deg når du drister deg ut på byen?

– Øh, det er lenge siden, det er lenge sidenfolk har gått til angrep. Jeg hadde en episode(Gluecifer, journ. anm.) Men jeg synes nestenman får tåle det i en så liten by. Det er en kalkulertrisiko. Det går greit for meg, sånt har entendens til å prelle av, og i det lange løp er detjo ølkasterne som tar seg dårlig ut.

[1] Du skal ha honnør for å tørre gå på byen,med tanke på hvor mange terningkasttre-artister som blir aggressive i fylla. Har dumøtt på han St. Thomas da, han skal være enlunefull fyr?

– Nei, men jeg hørte han hadde snakket ommeg fra scenen i Bergen etter at anmeldelsenstod på trykk. Men noen måtte si ifra om atplata ikke var så bra som alle skulle ha det til,for den har en masse svakheter som ingenklarte å påpeke.

– Det tok litt tid før jeg fullt ut forstod hvorhardt artister kan ta kritikk. Alle vil gjerne værerespektert. En fæl opplevelse var da jeg anmeldteen eller annen dame, hva var det hunhet …, det var vel den første som stod påtrykk. Jeg fikk en oppringning fra managerenhennes som skjelte meg ut og fortalte at hunsatt hjemme og gråt og ikke turte gå på scenenpå sitt eget releaseparty. Huff!

[1] Der la du fremtiden hennes i grus.

– Vel, du kan kanskje se det fra en annenside# at plateselskapet burde ha forberedthenne litt bedre på hva som kunne komme.

[6] Er det noen slakt du angrer på?

– Hmm, sett i ettertid var det nok feil å gi enener til den første Spice Girls-skiva.

[1] Hvorfor det? Fordi den solgte så mye?

– Neei, men den fikk så mange gode anmeldelseroveralt, og noen måtte si ifra. Jeg liker’nikke så godt selv, men den fortjente bedre,sett i sammenheng …

[1] Så det er altså mer snakk om politikk ennom musikkbedømmelse?

– Det er alltid en blanding av flere faktorer.

[1] Føler du at “Absolutt Underholdning”(underholdningsprogram på TV2 hvorMoslet kommenterer nye poputgivelser,journ. anm.) er et program i din ånd?

– Hmm, nei, kanskje ikke helt. Men man børjo være på TV en gang i uka, he he. Hvis mantrodde Dagbladet var tabloid tar man visst feil.TV 2 tar kaka. Men jeg synes det er artig. Deter en forlengelse av hva jeg gjør i Dagbladet.

[1] Får du spenn for det, eller er det en delav en markedsføringsplan for Dagbladet?

– Det er ikke bevisst produktplassering avavisen, hvis det er det du mener. Jeg får honorarselv, femten hundre kroner.

[1] Så “Absolutt Underholdning” er Dagbladetfor folk som ikke kan lese?

– Nei, det er vel mer VG for folk som ikkekan lese, he he.

[1] Finnes det et TV-program du ikke kunnetenkt deg å stille opp i?

– Å ja det er mange. Deriblant samtlige reality-shows.

[6] Er det noen artister du gjerne skulle hahengt mer ut med?

– Nei. Jeg har vel fått oppfylt de fleste avmine drømmer. Jeg er nok en sånn ensom ulvtype,har aldri vært en del av en guttegjengfor eksempel. Og det er sånn fortsatt. Er ihvert fall ikke del av noe musikkjournalist-miljø.For eksempel.

[6] Hvordan er det å jobbe på samme stedsom kjæresten din (Trude Ringheim, somjobber i Dagbladet Magasinet)?

– Hun er forresten veldig stolt av skinnbuksenemine, hun også. Det er mine to kjæresteeiendeler# dama mi og skinnbuksene mine, hehe.

[1] Du, det er en ting jeg lurer på, hvorforbegynner du alltid å grine i fylla?

– Bak det harde ytre skjuler det seg vel enfølelsesperson. Det er jo ikke så uvanlig at folktar ut følelser i fylla. Dessuten er det vel ikketøffhet som ligger bak det jeg skriver. Det erikke det det dreier seg om.

[1] Kanskje det er den dårlige samvittighetenover alle banda du har slaktet!

– Nei. Jeg mener det er viktig å melde noesom musikkjournalist. Anmeldere må ha storfrihet til å skrive hva de vil. Det er viktig.

[1] Har du en mørk hemmelighet?

– Har vi ikke alle det?

[1] Vi tenker på en historie som involvererEspen Lind, gratis sprit, og en hemmelighetsom ikke ble holdt på.

– Nei det stemmer ikke. Det var ingen“hemmelighet”, og det var heller ikke noesprit inne i bildet. Det var en journalist påjobb. Men det stemmer at Espen Lind var veldigfortørnet over et førstesideoppslag somikke kom på trykk når han ventet seg det. Mendet har vi skværet opp i.

[6] Fortell om forholdet ditt til Lise Karlsnesi Briskeby. Rett før den store Briskebyhypendin så vi dere i heftig clinch.

– Nei, det stemmer ikke.

[1] Hun var jo over hele deg på Bylarm i Bergen!Like før de fikk platekontrakt ogkvelden før du hadde en skamrosende artikkelpå trykk. Vi har vitner!

– Gid det var sant. Men jeg har aldri værtvenner med noen av dem, eller hatt noen følelsesmessigebånd til Briskeby. Men søskenbarnetmitt spilte i Tuesdays, og broren min spillertrommer i danseband, så er det sagt. Og morenmin skriver brev, ett hver dag. Det er derjeg har talentet fra. Dere har ikke flere kompromitterendehistorier om meg da?

[1] Det nytter ikke. Du avfeier jo alt kategorisk,uansett.

– Nei, det stemmer ikke.

[1] Der ser du. Du avfeier alt!

– Nei, det gjør jeg ikke.

[1] Jo.(Mumler, med munnen full av mat.)

[6] Hva er favorittplata di?

– Kanskje Houses of the Holy med Led Zeppelin.Eller kanskje den nye til White Stripes.

[1] Det er rocker du er, innerst inne?

– Ja, det er kanskje det.

[6] Hvorfor skriver du ikke mer om Bærumshouse?

– Hva? Synes du jeg burde det?

[6] Tech-house er skikkelig digg musikk!

– Da har jeg vel sviktet på det området. Sorry.

[1] La meg få siste ord nå. Hva er det egentligsom kvalifiserer deg til å synse ommusikk i en riksdekkende avis?

– For å si det sånn# det finnes veldig mangei Norge som kan mer om musikk enn meg. Likevelføler jeg at jeg er rett mann på rett sted.

X