Natt&Dag møter Andreas Viestad

b
a

“Snobb” sier noen. “Nam nam!” sier andre. Vi har snakket med norsk matlagings svar på Fetter Anton.

SMIL Hva er det beste du vet?

– Det varierer. Akkurat nå er det eddik. Jeghar kommet over noen fantastisk gode eddiker.Det er variasjonen som gjør at jeg kan føleentusiasme for maten.

GIFT Nam, nam, eddik …

SMIL Hva er det verste du vet?

– Jeg har aldri helt skjønt meg på okra. Deter ekkelt og slimete.

GIFT Okra?

SMIL Hvor lenge skal potetene koke?

– Passe lenge. Det kommer jo an på hvorstore de er. Hele problemet med å ha en sånnteknisk innfallsvinkel til matlaging er jo at mansier at f. eks. poteter skal koke så og så lenge.Men det funker jo ikke, man må jo frampå medgaffelen og kjenne. Jeg har fått forferdeligdårlige poteter på restaurant, rett og slett fordiman ofte ikke kjenner etter, man tror at mankan det. Små nypoteter kan kokes i ti-tolv minutter,mens det er andre som kan koke i enhalvtime, og det kjennes fortsatt ikke som dehar vært i berøring med varmt vann.

GIFT Er det sant at man blir dum av å spisepoteter?

– Nietzsche mente at man ble dranker av åspise mye poteter, og at man ble henfallen tilopium av å spise for mye ris.

GIFT Bidrar du som feinschmeckerkokk til øktforbruk av matvarer?

– Jeg er ikke feinschmeckerkokk. Jeg erikke kokk. Og nei, jeg tror ikke det. Hvis maner opptatt av mat, så vil man også bli opptattav hvordan maten har blitt til. Dermed blir deten økt bevissthet rundt det med å frakte matenjorda rundt fordi noen kan tjene 7% merpå det. Eller det å sprøyte i hytt og pine for atpaprikaene skal bli like store og uten bruneflekker, og for å få uniforme tomater.

SMIL Glimrende svar, Andreas. Hva er det besteman kan si om norske mattradisjoner?

– At de er svake. Det er bra at de er svake,for det gjør at vi er mer åpne for inntrykk utenfra.Men den beste norske maten er fisken.

SMIL Har du noen allergier?

– Nei.

GIFT Er det riktig å spise små bissevovver,sånn som dere spisefolk gjør?

– Jeg kan ikke se noe galt i det. Men jeg haraldri spist det selv. Såvidt jeg vet.

GIFT Jasså, kommer du egentlig fra en joikakake-familie, kanskje?

– Nei. Jeg skjønte aldri hva Pusur snakketom med de joikakakene. Jeg hadde aldrismakt det. Jeg smakte det på grunn av Pusur,og likte det ikke noe særlig. Men jeg hadde enkort periode da jeg var veldig opptatt avSpaghetti à la Capri på boks.

SMIL Hvem har lært deg å lage mat? Har dufagbrev fra Sogn? Vi krever svar!

– Jeg lærte en del av Fru Lie på skolekjøkkenet.Hun var fra Danmark og hadde Høyrepenn,det opptok meg alltid. Og nei, jeg harikke fagbrev.

SMIL Men hvis du ikke er kokk får du jo ikkevære med i “Kokkekamp”?

– Nei, og det plager meg ikke. De invitererjo stort sett bare folk som hater å lage mat.

SMIL Hva legger du i begrepet renessansemenneske?

– Trond Berg Eriksen. Jeg hadde en gang enkjæreste som hadde Trond Berg Eriksen-plakatpå veggen. Det var corny.

GIFT Trond Berg hvem?

– En ganske tykk professor i idéhistorie.

GIFT Nettopp. Så langt i intervjuet har dunamedroppa en tysk filosof og en norskprofessor.

SMIL Hvor mange filosofer har du egentliglest?

– Litt Platon, Nietzsche, Lao Tse, Heidegger,ham skjønte jeg ikke så mye av, litt Marx. Mendet har ikke hatt noe å si for mitt forhold tilmat.

SMIL Du har hatt mang en prominent intellektuelltil bords. På hvilken måte har dethjulpet din karriere?

– Det tror jeg ikke har hjulpet noe særlig,men hvem vet, kanskje de har trukket i trådene?Jeg har lest Habermas òg, da.

SMIL Du er viden kjent for dine vellykkedemiddagsselskaper. Hva må til for å bliinvitert?

– At man kjenner meg litt. Og det kan værelurt å invitere meg på middag først.

GIFT Du med din intellektuelle kapasitet,hvordan er det å pushe oppskrifter i Norgesstørste dameblad?

– Det er veldig kult.

GIFT Är ni bög?

– Om jeg er homo?!

GIFT & [Smilet] Hi hi hi hi.

– Nei.

GIFT Du skrev en gang at du “kledde av auberginenhennes fiolette kåpe”. Er allegrønnsaker kvinner?

– Nei, hvis man skulle sette kjønn på aspargesenville det vært en mann, og en nepe erintetkjønn.

SMIL Hva med poteten?

– Hm, intetkjønn den også.

GIFT Du bruker kanskje mat som metafor for åbeskrive kvinnen også da, din pervo?

– Ja. Nei, hva mener du? Jeg sier ikke sånn“hun er som en squash” eller “du er som enløk”.

GIFT Hva legger du i begrepet snobb?

– At man kutter ut en masse gode ting, barefordi man har en følelse av at de ikke … passer.En kraftig type idioti.

GIFT Synes du det er rart hvis folk oppfatterdeg som en snobb?

– Nei, jeg synes ikke det er så rart. Folk somhar spesialisert seg på noe blir alltid mistenktfor å være snobber. Men jeg er ingen snobb.Jeg digger trøfler og gåselever og kaviar, menjeg digger det ikke noe mer enn jeg diggerkålrabi og smør og rømme.

SMIL Hva spiser du når du er skikkelig, skikkelig,skikkelig drita?

– Det husker jeg ikke.

GIFT Du har ofte blitt observert ravende fullpå Lorry, hva synes du om kjøkkenetder?

– Jeg pleier ikke å være så full på Lorry? Detsom er jævlig med Lorry er at de faen ikke harFrydenlund. De har 129 typer øl, deriblant tisørøstasiatiske øltyper. Men de har ikke Norgesmest populære øl. Det er en skam.

SMIL Hva er den beste restauranten i Oslo?

– Bagatelle.

GIFT Og den verste?

– Harlekin er ganske bånn.

GIFT I din spalte i Dagsavisen brukte du gjerneformuleringen “En gang jeg var påZanzibar …” o.l. Hvor gammel er du egentlig?

– Jeg er 28 år gammel.

SMIL Er det vanskelig å komme igjennom tollenmed eksotiske matvarer når du harvært ute i verden?

– Nei, men det er skummelt å ta med fiskinn i USA, de er så jævla strenge.

SMIL Du må spise mat fra ett kontinent restenav livet. Hvilket?

– Europa.

GIFT Hva betyr følgende utsagn: “Garcon, il ya une mouche dans ma soupe”?

– Øh, la meg se … oooooo … mosj? Nei, jegvet ikke.

GIFT Ha ha, det betyr “Kelner, det er en flue isuppen min!”

SMIL Hå hå hå!

Andreas Viestads bok Det beste jeg vet kommerut på Aschehoug medio oktober.