Smil & Gift møter Jahn Teigen

[6] Gråter klovnen bak masken?
– Ja. Det gjør han. For det er egentlig veldig trist, alt sammen. Mange synes klovner er dumme, men det er de ikke. De bare ser dumme ut.

[1] Nå som Alex Rosén er i ferd med å bli den neste Jahn Teigen, hvem er du i ferd med å bli?
– Den neste Erik Bye, kanskje. Men det er morsomt at du sier det der. Det er noe interessant ved Alex Rosén, det er noe teigensk over ham. Morten Abel er også en popstjerne-kandidat.

[6] Du som er så sympatisk, hvorfor har du gjort så mye rart og laget så mye dårlig musikk?
– Det er fordi jeg er opptatt av å bruke alle fargene i meg sjøl. Og slik har jeg klart å lage så mye dårlig musikk at jeg har solgt to millioner plater.

[1] Hvorfor har du aldri stilt opp i Se&Hør?
– Jesus gikk inn i stygge rom han også. Men jeg synes VG og Dagbladet er mye verre ennSe&Hør. I hvert fall for meg. I Se&Hør har jeg fått anledning til å vise fram sider av meg selv, et enkelt liv, som mange synes er spennende.

[6] Du vant NATT&DAGs kjendistest for noen år siden. Hvor får du overskudd til å være så hyggelig mot fansen?
– Fordi menneskene er hyggelige mot meg.Da må jeg prøve å gi litt tilbake, med alle de dårlige låtene mine. (sarkastisk) Det er derfor folk kommer på konsertene, vet du, fordi låtene er så dårlige.

[1] Ifølge en urban legende ble du tilbudt jobb som Genesis-vokalist på midten av 70-tallet. Hvordan føltes det å stå på Grand Prix-scenen noen år senere og få null poeng, mens Genesis lesket seg i mindreårige modeller på den franske rivieraen?
– Fantastisk! Jeg kan ikke angre, for da er man ute og kjører. Gjennom årene har jeg sagt nei til mange ting, ikke bare Genesis og Frank Zappa og Phantom of the Opera. Jeg sier faktisk nei til veldig mye, selv om det ser ut som jeg stiller opp hele tiden. Og akkurat da passet det meg veldig dårlig. Altså, hvis jeg har sex med Smil så kan jeg ikke bare plutselig hoppe over, og fortsette på Gift sånn helt uten videre. Jeg må vite hva jeg gjør for noe.

[1] Øh, nå fikk jeg et veldig ubehagelig mentalt bilde her… Men du. Den derre «Skalaen er en sang-alene» må jo være den mest idiotiske sangteksten noensinne – uavhengig av sjanger, språk eller seksuell legning. Det var jo Herodes Falsk som skrev den teksten, er det derfor dere ble uvenner?
– Hehehe. Som sagt: Skalaen består av syvtoner og det er en sang. Du-du-du-du-du. Og to ord er en setning.

[1] Du står inne for den teksten?
– Jamen, det er jo sant. Skalaen ER en sang. Alene.

[1] Så enkel og så fin?
– Ja. For å få frem et budskap til mange mennesker, må man gjøre det på en enkel måte. For det enkle er faktisk det beste. Hvis du vet hva du vil si, så gå ut og si det, ikke gjem deg bak engelske tekster og tøffe positurer.

[6] Men du har jo skrevet noen fine tekster selv også.
– Ja, jeg har skrevet masse flotte låter.

[6] Hvor fikk du inspirasjonen til «Optimist, jeg vet det går bra til sist»?
– Hvis man har det vondt her i livet, må man alltid være på jakt etter det positive. Og det erdet lille lyset. I det fjerne. «Over the rainbow», som vi ser. Drømmen. Men får vi tak i den? «Nei!» «Jo!» Kanskje ikke. Men vi må prøve.

[1] Men apropos det refrenget der. «Optimist til sist». Bruker du rimordbok, Språk-Teigen? Nei. Det er jo ikke så veldig vanskelig. (synger «Ooooptiiiimist, jeg vet det går bra … igjen», det blir jo ikke så veldig kunstnerisk.

[6] Ha ha ha ha ha. Nei, det har du jammen rett i.
– Jeg er folket. Jeg er banal. Og det er alle andre også. Men bare se på (synger) «Yesterdaaay, all my troubles seem so far away». Deter jo ikke noe mindre banalt, det.

[6] Hvordan klarte du å sjarmere Anita?
– Det er vel bare det vanlige med at to mennesker møtes og blir fascinert av noe ved hverandre. Det veit jo du også, åssen det er.

[6] Ja!
– Kanskje du plutselig blir betatt av en dverg, eller en som veier 200 kilo. Det er det indre som sier noe, og det er jo det usynlige.

[1] Men dere var vel litt «Beauty and the beast»?
– Ja, kanskje det. Men så spørs det hvem som var mest «dirty» inni seg. Og det er det ingen som vet. Ikke dere i hvert fall. Høh høhhøh.

[6] Men du og Anita var jo selve essensen av norsk glamour på 80-tallet. Hadde medaljen en bakside?
– Ja. Og det er media som er medaljens bakside. Det er dere! Media vil ha oss til å tro at vi kan få alt, hele tiden. Og det går bare ikke.

[6] Du må ha et utrolig pågangsmot. Hvordan orket du å stille opp i Grand Prix gang på gang etter alle fiaskoene?
– Jeg har jo aldri hatt fiasko i Grand Prix. Hva er en fiasko? Er det å bli Europaberømt og få helsider om meg selv i Amerika? Da jeg fikk null poeng var jo det noe helt nytt, en sensasjon. Folk fikk sympati for meg, og kom for å høre meg spille. Og da fant de kanskje ut at «Jøss! Han kan jo faktisk noe også». Så det går an å vinne selv om du ikke blir nummer en!

[6] Som tidligere rockevokalist i Israel, hva synes du om utviklingen i Midtøsten?
– Det er ikke noe utvikling i det hele tatt. Det har vært krig der fra dag 1.

[1] Og det er business.De kan jo ikke ha fred der, da blir det ikkenoe business. Det er business. Hvorfor tror du de kriger der? Hæ?

[6] Nei, det er ikke godt å si.
– Det er jo business. Full business det. Det er ingen som veit hva de driver med, det er full business. De lager jo bare motsetninger mellom folk for å tjene penger på det. Det er det ikke særlig vanskelig å gjøre heller, det er ingen som bare vil være for noe. «Hei du! Jeg er veldig… for deg. Kan ikke vi gjøre noe sammen? Hoppe tau? Eller kanskje hoppe trau? Trau???Angst. Det liker ikke jeg.» Da begynner krigen.

[1] I klesveien har du gått fra å være forbilde til skrekkeksempel til kultfigur til et forbilde for menn av din generasjon. Hvordan føles det?
– Jeg har aldri vært tidsriktig. Jeg har vært før tiden. Alle andre kommer etter. Folk må bli trygge på ting før de kan like det. I forhold til alle disse draktene jeg har hatt på TV, er jo det for å illustrere fortellingene i sangene mine. Jeg kan jo ikke stå i badeshorts og synge «Adieu»! Eller, jeg kan jo det, men da må det være en annen versjon, hvor jeg står i strandkanten og vinker farvel til en som drukner. Da kan jeg stå i badekåpe.

[1] Danser Teigen two-step?
– Two-step? Det sier meg ingenting. Men det ligner sikkert på noe jeg har gjort før. Det bare heter noe annet. Hah ha ha.

[6] Hvem synes du best forvalter arven fra din generasjon norske musikere?
– Jeg vet ikke helt, jeg. Alle er liksom så opptatt av at de skal til Amerika og synge på engelsk. Se på Sissel og Espen Lind, de sliter på n-te året for å bli verdenskjent. Hvorfor kan dere ikke bare bli kjent her først da? Spille her hjemme hos oss, for oss. Men jeg synes det Briskeby-bandet er ganske bra.

[1] Har du noen nye, spennende prosjekter for tiden?
– Det er jo Prima Vera, og så driver jeg og  pusler med noe instrumentalmusikk som jeg har lyst til å gi ut i et helt annet land. Dessuten har jeg etablert et studio og en scene for nye talenter, hvor de kan få litt tilbakemeldinger og støtte.

[6] Så det er ingen fare for at noen skal begynne å lage Jahn Teigen-nyheter snart?
– Det gjør de jo hele tida!!

[6] OK, da har jeg ingen flere spørsmål, hva med deg?

[1] Nei.

[6] Det gikk jo fint det her. Hva synes du om intervjuet da, Jahn?
– Det må nok bli terningkast to. Eller tre.

X