Natt&Dag møter Mai Britt Støa

b
a

[Smilet] & [Gift] snakket med styreformann i Norsk Naturistforbund om kroppene de viser, til solen, havet, hverandre og til gamle griser.

SMIL Jeg synes det er veldig fint at dere er så nakne i Norsk Naturistforbund. Hva har dere klart å utrette med nakenheten deres?

– Vi har fått opprettet en del offentlige naturiststrender siden opprettelsen av forbundet i 1963. I tillegg har vi kunnet sette søkelys på at kropp ikke alltid har med sex å gjøre.

GIFT Dere tror vel at dere kan redde verden ved å være nakne?

– Nei, jeg tror ikke vi kan redde hele verden, men jeg tror vi kan redde noens selvfølelse ved det vi gjør.

SMIL Norske naturister har svært gode prinsipper om ikke å røyke og drikke for mye, og ikke bruke narkotika. Hva gjør dere egentlig sammen, annet enn å være nakne?

– Vi gjør akkurat det andre mennesker gjør sammen: Snakker sammen og hygger oss sammen, soler oss og er venner. Ikke noe mer mystisk enn det.

GIFT Jeg kan ikke skjønne hvorfor dere er ute etter å vise frem de mislykkede kroppene deres til Gud og hvermann! Hva er vitsen?

– Nei det er nettopp det å ikke vise seg frem som er poenget. Når man er naken er det personen som kommer til syne og kroppen blir uvesentlig… Det er litt vanskelig å forklare.

SMIL Hva har sex med naturisme å gjøre, hvis noe?

– Nei, det har ingen ting med hverandre å gjøre, ikke mer enn sex har med mennesker ellers å gjøre.

GIFT Hvis en av mennene på naturiststranda får ståpikk, later dere som ingen ting eller blir han utstøtt?

– Det kommer an på hvordan han oppfører seg når han får ereksjon. Hvis han går rundt og viser frem ereksjonen sin og gjør et poeng ut av det, tror jeg han ville blitt kjeppjagd. Men hvis han i den situasjonen legger seg ned på magen og forsøker å roe ned situasjonen selv, så er det ikke noe problem.

GIFT Har det noen gang slått dere at alle er nakne under klærne? Hvorfor tror dere at dere har sett lyset og må vise det frem?

– Det er jo det som er poenget, at alle er like under klærne! Vi har alle det samme utstyret, så hvorfor skal vi på død og liv måtte skjule det?

SMIL Jeg synes det er fint at dere er så frigjorte. Tror dere at andre blir det av deres eksempel?

– Ja, jeg håper det! Særlig i dag når samfunnet er så opptatt av normer for kroppen. Vi er jo alle litt forskjellige, noen er brede og noen er smale, og når vi viser det frem kan vi kanskje nyansere motebildet. Det er vår viktigste funksjon, sånn jeg ser det. Tenk på alle de barna som vokser opp i naturistmiljøet: De får et mye mer avslappet forhold til kropp og seksualitet når de kommer i puberteten.

GIFT Er målet liksom at alle skal gå nakne til slutt? Hvor blir det av den seksuelle spenningen? Har naturister sex med klærne på?

– Det er litt vanskelig da, for visse ting må jo blottes uansett hvis man skal ha sex. Men seksuell spenning har ikke noe med klær å gjøre. Den har med den psykiske tiltrekningen mellom to mennesker å gjøre.

SMIL Kanskje alt en gang blir naturistisk? Håper dere å få gjennomført naturistutesteder, naturisttrikker og –busser og naturistrestauranter, og i såfall, når?

– Det finnes slik steder både i Tyskland og Frankrike. Med tanke på klimaet i Norge tror jeg ikke at det er så veldig lurt. Naturister mener først og fremst at nakenhet er naturlig i forbindelse med sol og vann, mens nudister vil mene at nakenhet er naturlig over alt. Selv heller jeg nok mot den siste oppfatningen. Det er bare sosiale konvensjoner som setter grensene!

GIFT Nå har det visstnok startet en naturistklubb i Nordland også. Er dette egentlig en nakenklubb, eller er det mer som en selvmordssekt?

– Med tanke på sommeren de hadde i fjor, er det kanskje ikke så dumt likevel? Men det går an å være naturist i kaldt vær også, man kan isbade, eller bruke svømmehaller.

SMIL Er det mye sjekking på nudiststranda?

– Nei. Det er mindre sjekking på en naturiststrand enn på vanlige strender. Både fordi det er mye barnefamilier, og fordi man ikke er der for å vise frem seg selv og den nye bikinien sin.

GIFT Hvorfor må dere absolutt være nakne SAMMEN, UTE? Holder det ikke å se seg i speilet en gang imellom på badet?

– Poenget er jo ikke å bli sett, men å være ute i naturen, sammen med andre og bli akseptert for den man er. Man blir sett som et helt menneske, ikke som en kropp som blir vurdert etter normer.

GIFT Er det ikke slik at for hver oppriktige, mannlige naturist er det ni gamle griser?

– Det vet jeg ikke. Jeg tror ikke det. Men det finnes helt sikkert noen såkalte gamle griser i miljøet, som i andre miljøer.

SMIL Jeg lurer bare hvorfor vi går med klær i det hele tatt? Har du noen forklaring på det?

– Det er en kultur, en måte å vise identitet på. Og det er en måte å beskytte seg på. Man kan kle seg til å bli tøff og selvsikker, selv om man egentlig er svært ulykkelig inni seg. Når man skreller av dette kulturlaget, kommer man frem til den egentlige personen.

GIFT Naturistforbundet har ganske mange hippieidealer, eller hva? Nærhet til naturen også videre… æsj.

– De fokuserte jo mer på kjærlighet enn på mellommenneskelige forhold, som er viktig for oss. Pluss at vi er helt upolitiske.

SMIL Hva gjør dere de ni månedene i året hvor man ikke kan være naturist? Det er tross alt svært kaldt i Norge. Og hva gjorde dere i fjor sommer, da det regnet hele tiden? Var nakne hjemme isteden?

– Ja, da vi er innenaturister isteden. Også har vi mye fester, gjerne temafester som for eksempel togaparty, hawaiiparty, pysjamasparty osv. Ellers er vi naturister i utlandet.

SMIL Liker dere ikke folk som ikke liker nakenhet?

– Vi liker folk som ikke liker nakenhet, men vi syns litt synd på dem, liksom. De har på en måte ikke skjønt noe vi har skjønt og som er veldig bra.

GIFT Jeg for min del tror at dere vil tilbake til steinalderen! Leve naken i naturen! Det gjorde man da man bodde i huler! Nei, selv da var man mer sivilisert!

– Det er ikke hovedmålet for oss, men det er sikkert mange som tenker det også. Naturister er ikke en ensartet gruppe, og folk har mange forskjellige grunner for å være det.

SMIL Når man skal bli medlem av forbundet deres, må man gjennom en test i hvordan man kler av seg osv.?

– Nei, det tror jeg de fleste kan fra før, så vi har ingen opptaksprøve nei.

GIFT Det koster 110 kroner for ungdom å bli medlem hos dere! Hva får man for det? Keiserens nye klær?

– Keiserens nye klær fikk du da du ble født! Bortsett fra det får man et internasjonalt kort som gir adgang til alle naturiststrender i verden, du får informasjon og innebadpass, og så får man et godt miljø.

GIFT Fortell oss den nakne sannhet nå: Hvordan foregår styremøtet i forbundet deres – uten en tråd?

– Nei.

SMIL Jeg føler meg så frigjort etter å ha snakket med deg! Gjør det noe om jeg kler av meg?

Norsk Naturistforbund, PB 189 Sentrum, 0102 Oslo, tlf: 22 33 70 53, http://home.sol.no/~nnf (http://www.naturistnet.org/)