KOMMENTAR: – Der kommunen kaster vanlige folk ut av hjemmene sine, kaster staten penger etter spekulantene

– Her gjelder sosialisme for de rike og groteskt markedsliberalisme for resten, skriver Reduser Husleia

b
a

Maria Refsland og Ingrid Holland i Reduser Husleia

I FORRIGE UKE meldte NRK om bråbrems i utleiemarkedet i landets største byer: investorer sliter med å få inn leieinntekter på boligen de har kjøpt (for å leie ut), og følgelig står 11.000 utleieboliger tomme. I dag fulgte NRK opp med saken: Utleiere med tomme boliger får koronastøtte dersom de kan dokumentere 30% tapt omsetning. 

Med denne ordningen lyder samme regla som gjelder for resten av regjeringens politikk – jo mer du har, jo mer får du.  

Dette beviser hvordan bolig er den mest lukrative og sikre investeringen for rike folk. En investering skal jo nettopp, ifølge høyresida for å rettferdiggjøre de enorme forskjellene i samfunnet, være en risiko. Her er det totalt risikofritt, leggbeskytter, albuebeskytter, knebeskytter, regjeringa gir deg alt. Har du penger, så putt dem i bolig! 

Høyresida argumenterer for at boligkrisa i storbyene løses dersom man bare bygger flere boliger. Dette anser vi som et billig triks for å unngå å snakke om kjernen i problemet, nemlig fordelinga. Tusenvis av tomme boliger står som et nådeløst sannhetsvitne på dette.

For eiendomsspekulantene lar ifølge NRK nå leilighetene stå tomme med vilje for å kvalifisere for koronakompensasjon. Slik ordningen er laget, tjener utleieselskapene på å la boliger stå tomme, ettersom tapet ved salg eller nedsatt leie vil være større enn å la det stå tomt med støtte fra staten. Vi kunne også tidligere lese i NRK at enkelte utleiere fryktet å «få kroken på døra» innen et og et halvt år, i motsetning til oss andre som er fucked om vi mister én lønnsslipp. 

Det groteske her blir ekstra tydelig, om det ikke var tydelig nok, sammenlignet med studenter som kun har blitt tilbudt skarve 25000 kroner ekstra lån(!), dersom du beviser å ha mista jobben som følge av korona. Dette er penger som for lengst har havnet rett i lomma på utleier.

Vi så også nylig en barnefamilie på Tøyen bli kasta ut av hjemmet sitt, en kommunal bolig, midt i en pandemi. Der kommunen kaster vanlige folk ut av hjemmene sine, kaster staten penger etter spekulantene. Det drypper på klokkaren; drit og faenskap.

Er det én ting koronakompensasjonsordningen viser, nok en gang, er det hvordan de rike blir rikere og de fattige fattigere med dagens regjering. Her gjelder sosialisme for de rike og grotesk markedsliberalisme for resten. En opprettholdelse og forsterkning av dagens ulikhet må stå med usynlig blekk som aller første linje i regjeringsplattformen, det er på tide vi skrur på strobelyset.