Ketsjup & Sennep på Union Blindern: – Dette er neo-Egon!

SiO har åpnet bar hvor man kan drikke tequila sunrise … til klokka 18.

b
a

Samfunnet utenfor Blindern har forandret seg mye de siste 20 årene. Studenter uten STEM-grad må nå belage seg på en karriere hvor man enten jobber i kreative bedrifter hvor man har spill på kontoret, eller arbeidsledighet, hvor det fort også blir en del biljard og alkohol. Derfor er det, om vi legger godvilja til, kanskje passende at den nye storsatsningen til SiO (Studentsamskipnaden i Oslo) er en kombinert pizzarestaurant, game lounge og bar.

Ketsjup & Sennep kunne selvsagt ikke motstå denne kombinasjonen, og dro på Union Blindern.

VEGGENE ER BOKHYLLER med kontorrekvisita. Fra taket henger lamper laget av gamle fysikkbøker. I midten av lokalet står en fake peis med navnet gamle røykern’, et arbeiderklassehommage til at rommet en gang i tiden var røykerom. I tillegg er Tacoriet flyttet til etasjen under. SiO har altså erstattet taco og røyk, de to mest folkelige tingene man kan like, med det tredje og fjerde mest folkelige man kan like: pizza og shuffleboard. Alt bader i en grå pallett.

– Dette interiøret minner meg om noe, sier Sennep og skuer ut i rommet. Han sliter med å lande på riktig sammenligning.

– Det er en tydelig Espresso House-energi her …

Ketsjup nikker.

–  … men det ligner også litt på et minimalistisk Peppes Pizza, eller kanskje et sted som kunne vært på Østbanehallen…

– Dette er neo-Egon! avbryter Ketsjup.

– Egon for den nye generasjonen! Det er hyggelig, men ikke for hyggelig. Noen helt ok timer i bekjentes lag. Her skal man ha det helt greit til stengetid.

Ketsjup kaster et blikk på menyen, og ser sjokkert opp på Sennep.

– Som er … 18:00? Som om denna byen ikke sliter nok med tidlige stengetider på skjenkesteder fra før.

– Absurd! roper en sint Sennep.

– Du har nettopp fått god kontakt med en tysk utvekslingsstudent, fortalt hen at her i Norge sier vi «in these corona times», men så må dere plutselig skille lag fordi klokka har blitt 18.00!? For et pottitland.

Ketsjup og Sennep på Halvorsens Conditori: – Jeg er kvalm!

Ketsjup får det dumme smilet han får når han skal til å si en vits han er fornøyd med.

– Det er en smal målgruppe du forsøker å treffe når du har ni drinker på menyen, men bare åpent til 18.

– Alkoholikere, mumler Sennep, fortsatt sint.

Neo-alkoholikere, legger Ketsjup til og peker på drikkemenyen. Han har oppdaget noe han er svært fornøyd med.

– Det er hyggelige priser på alkoholen her, det skal de ha! En 0,6 Mack til 75 kroner! Det må jo være byens billigste? Ikke rart folk blir alkoholikere, si.

SENNEP HAR FORTSATT UiO-tilgang og får opp edruelige studentpriser i bestillings-appen, den eneste måten å bestille på. To store øl og to pizza bestilles, en med parmaskinke, en med pulled vegme. Ifølge Sennep har ikke alle vært like fornøyde med app-systemet.

– Det var en eldre kar som skulle spise her, men han hadde ikke smarttelefon. Han ble sint, men en sverm av ansatte loset ham trygt til de to bestillingsskjermene i hjørnet. Dette har de tenkt på!

Det er mange år siden Ketsjup gikk på Blindern, men Sennep har inntil veldig nylig vært redaksjonens UiO-stringer.

– Jeg har grått mye i dette rommet, sier Sennep og ser tomt ut i lufta, fortsatt arbeidsledig etter mastergrad, men fremdeles i live. I alle fall litt til!

De to matglade idiotene har gjort research. Universitas har nemlig slått på stortromma og forteller i en overskrift at man nå kan kjøpe tequila sunrise på Blindern. Ketsjup er begeistret, Sennep er skeptisk.

– Jeg tenker som han matematikeren i Jurassic Park: De var så opptatt av å tenke på om de kunne, at de aldri vurderte om de burde.

Ketsjup smiler forsiktig, han har alltid likt dinosaurer.

– Samtidig er det jo noe helt rått med å drikke tequila sunrise på en mandag?

Sennep sukker. Det er han som har studentrabatt og bestillingsappen, og dermed også makten.

– Kan du ikke i det minste drikke opp ølen din og spise opp pizzaen? Så kan vi heller bestille drinker etterpå?

Ketsjup grynter samtykkende og kaster et langt blikk på cocktailmenyen som i tillegg til tequila sunrise inkluderer gamle bekjente som cuba libre, vodka tonic med cola, mojito, og andre standarddrinker. Ingen originaloppskrifter, men med kun tre timers åpningstid på drinkserveringen er det greit å holde seg til det trygge.

Ketsjup undrer høyt i det ølen kommer på bordet.

– Er det fordi man er student så lenge at man blir gammel, at man må ha en bar hvor man gjør gubbete ting som å drikke tequila, spille biljard, shuffleboard og dart?

Sennep rekker ikke å svare før servitøren krever legitimasjon av begge før ølen får nytes. Ketsjup begynner å si at han tar det som et kompliment å bli legget, men innser hvor gubbete det høres ut, og stopper halvveis ut i setningen.

Sennep tar en slurk av ølet og poengterer at tequila og shuffleboard hører sammen.

– Jeg tror aldri jeg har hatt lyst til å spille shuffleboard uten å være full.

Ketsjup og Sennep bestiller taco fra den uautoriserte Tacosjefen

De to kollegene ser seg rundt. Over bordet med antibac henger det et slags portrett av Magnus Carlsen laget av setninger fra Wikipedia-artikkelen hans.

Så langt virker Senneps teori om rus og shuffleboard solid. Det er få andre på Union som drikker alkohol, og utenom et par som spiller biljard er det lite analog gaming. Studenter studerer med noise cancelling headset, og rett ved bordet til NATT&DAGs utsendte sitter en kollokviegruppe.

VI LESER I UNIVERSITAS, avisen de lokale foretrekker. «Alle tidsepoker trenger dart og mat,» mener Kommunikasjonsdirektør i SiO, Nina Langeland.

– Mayakulturen hadde både mat og blåserør med darts, men det holdt ikke helt inn sier Ketsjup, med 10 studiepoeng i Latin-Amerika-studier.

Pizzaene følger tett etter ølen. De er velsmakende, på høyde med noen av de bedre pizzastedene i byen. Til 120 kroner er dette en god investering, selv for «fattige studenter». I tillegg er pizzaene allerede skåret opp, så man kan kjenne på følelsen av at man fremdeles bor hjemme.

– Er det ikke litt vel mye ruccola på pizzaen din, Sennep?

– Ruccula har vært den mest stabile institusjonen i Norge de siste 30 årene, uten den har vi anarki, parerer Sennep, som tydelig sliter med å tygge unna nok ruccula til å kunne føre en vanlig samtale.

DEN TRYGGE OG generiske housemusikken som spilte da Ketsjup og Sennep ankom har stoppet. Lokalet fylles av ubehagelig stillhet, før den en halvtime senere brytes av Shakiras «Hips don’t lie».

– Akkurat som du kan bytte ut «Shakira Shakira» med «Korona korona», kan du bytte det ut med «tequila tequila»! hinter Ketsjup og ser bort på drikkemenyen.

Sennep sukker, finner frem appen, og bestiller en tequila sunrise til Ketsjup og en cuba libre til seg selv.

– Det er mange som kommer inn i lokalet, men snur når de hører det er bordservering. Litt stivt kanskje? sier Sennep undrende.

– Det er vel heller «korona korona» svarer en syngende Ketsjup, alltid like opptatt av smittevern.

Etter mer pinlig stillhet setter de ansatte på Queens «Don’t Stop Me Now». Det er en trigger for Ketsjup, som allerede er halvveis ned i drinken sin.

– Det verste med å gå på Blindern var alle vorsene hvor folk satte på denne sangen og pekte på hverandre mens de sang refrenget.

– Det var før de mistet fremtidshåpet, sier Sennep, herdet av for mange år på Blindern.

– Apropos fremtidshåp. Jeg er litt usikker på om dette stedet har noen stor fremtid. Mens vi har sittet her, nesten tre timer nå, har kun to personer spilt spill. Stengetid 18:00 er rett og slett for tidlig for at dette skal fungere som et slags vors-sted. Det føles ubehagelig å hive nedpå tequila mens det sitter folk og leser to meter unna.

– Enig sier Ketsjup, mens han peker på Sennep og skriker refrenget til «Don’t Stop Me Now».

 

Denne teksten stod først på trykk i NATT&DAGs september-utgave 

Ingenting er gratis i livet. Bortsett fra å lese NATT&DAG.

Men det koster penger å lage NATT&DAG. Om du vil støtte journalistikken vår kan du donere 350 kr (eller mer) og få tilsendt vår minimalistiske sorte t-skjorte. Den kan du bruke til de fleste anledninger, for eksempel mens du står i kø på NAV etter å ha tatt en master på HF eller mens du møter noen fra finn.no for å selge verdisakene dine så du får råd til mat.

Den passer kanskje ikke til begravelser eller bryllup, men du tilhører jo generasjonen som hverken gifter seg eller har venner, så det går vel fint.

Velg din størrelse: Samtidig godtar du våre vilkår.
Ønsker du å donere et annet beløp (uten t-skjorte) kan du gjøre det direkte med Vipps. Velg «Send» og tast inn nummeret 586717 eller søk opp NATT&DAG.