Søndag Summarum: Onde equinor-mødre, humorens vilkår, klartenkte lederartikler og privilegier

Ny uke, nye muligheter … til å LE AV nye ting (nyheter) fra forrige uke.

b
a

Husker du forrige uke? Det var et fuckings sirkus. Alt som skulle til var én rasistisk sketsj på et NRK p13-program, og så brøt den offentlige samtalen fullstendig sammen. Da kirkeklokkene ringte for fredagspilsen var det som en gong-gong. Og den ringte akkurat i tide. Vi klarte ikke å diskutere betente temaer denne gangen heller. Nå tar vi helg, og så prøver vi på nytt neste uke.

Men Søndag Summarum-redaksjonen glemmer aldri. Her er de viktigste og riktigste sakene fra uka som gikk.

LES OGSÅ: Ti ekstremt bra låter fra forrige uke

Ukas psykoanalyse


(Skjermdump: NRK.no)

Vi starter i kjent territorium. Joker! Hvordan kunne en traumatisert og sosialt utilpasset mann, et mobbeoffer med store psykiske og fysiske vansker som ikke får hjelp av helsesystemet på grunn av nedskjæringer i kommuneøkonomien (vi antar at Gotham City er en kommune) ende opp som skurk?

Kan det ha noe å gjøre med traumene? Den psykiske sykdommen? Mobbingen? Vi gleder oss til å høre hva psykologen sier!

Men hvorfor er analysen bare 1 minutt og 39 sekunder lang?


(Skjermdump: NRK.no)

Hm, det har vi ikke tenkt på før! Tusen takk, herr psykolog!

Ukas reisetips

På grunn av uro og protester er klimatoppmøtet i desember flyttet fra Santiago i Chile til Madrid i Spania. Det er dessverre et kjempeproblem for en viss ung klimaaktivist som krysset et visst Atlanterhav i seilbåt litt tidligere i år. Nå ber hun fansen om hjelp til å komme seg tilbake til Europa.

Insert norsk flyselskap som har lagt merke til at store amerikanske brands kødder på twitter.

 

Har hun tenkt på … å fly?

Ja, Norwegian! Det har hun sikkert glemt! Hun pinte seg gjennom 15 dager i båt fordi hun ikke har hørt om fly! Hun har aldri hørt om deres brølende 220-seters stålfugl! Hun har ikke hørt om bonuskort-ordningen deres, ungdomsbillettene dere så generøst selger til de under 26. Hun har aldri skjønt hva som er greia med flymat!

Greta Thunberg, verdens mest profilerte klimaaktivist, vet ikke hva fly er!

Ukas stillingsannonse

(Skjermdump: Finn.no)

«Ansvar for livet»? Er det New Public Management-språk for Gud? Selvsagt er det det. Får du denne jobben skal du gi liv, du skal ta liv. I Carpe Diem Demenslandby skal ditt ord skal være loven, din finger skal trykke på knappen, dine hender skal stramme repet. Halleluja!

Ukas pluss-sak


(Skjermdump: Minervanett.no)

¯\_(ツ)_/¯

Ukas «british understatement humour»


(Skjermdump: AP.no)

Mye har blitt sagt om Tore Sagen, humorens kriterium, satirens vilkår og rasisme som personlig og strukturelt fenomen. De færreste klarte å holde hodet kaldt forrige uke, bortsett fra Aftenposten, da. Avisen slo også til med den klartenkte lederartikkelen «Aftenposten mener: Rasismen forsvinner ikke fordi man går i strupen på Tore Sagen». En like passende tittel kunne vært «Aftenposten mener: Hold kjeft». Fortsett sånn! :)

LES OGSÅ: Her er noen ufarlige vitser ingen støtes av

Ukas passe privilegerte mann


(Skjermdump: VG.no)

VGs debattansvarlige Hans Petter Sjøli vant Tore Sagen-debatten med dette fullstendige sammenbruddet av en tekst.

«Jeg har et normalt liv å leve». Hahahaha

Ukas gåtefulle kjekkas


(Skjermdump: VG.no)

Funfact: du må ha over 100 i IQ for å få tilgang til VG (+). Hvis du ikke har tilgang er det fordi intelligens-kvotienten din er av den «beskjedne sorten» (under 100). Men du? All IQ er like bra!

Ukas formue


(Skjermdump: Nettavisen.no)

Én Playstation 4, to par fotballsko (gressko og grussko), én sort og hvit fotball og 32 millioner kroner.

Ukas innsikt


(Skjermdump: Forskning.no)

Typisk britene å arrangere en folkeavstemning for å avgjøre om britene bør gå ut av EU :P

Ukas hausttilbod 

Vi gikk inn på Litteraturhuset ÈN gang og kjøpte Dag og Tid, og er det noe som går raskere enn høstens brutale overgang til det fullstendige kuldehelvetet vinter, så er det algoritmegudenes inntog i feeden. Før vi rakk å utveksle fortumlede blikk, og kanskje si ting som «Dag og Tid er jo egentlig en fullgod erstatning for en viss annen ukeavis» og «jeg er sykt deprimert nå», var feeden vår fylt til randen av høst-romantiserende stockphotos med innslag av fars nylig innhentede, og svært bortkastede, photoshop-triks. Så nå er det jo egentlig bare å lene seg tilbake med ei god vekeavis, mens greinene slipper sine blader og vi beveger oss i retning peak-overvåkningssamfunn og deretter raser i et hundre-og-helvete km/t mot mot apokalypsen.

Ukas identitetspolitikk

(Skjermdump: NRK.no)

Det tok faen meg sin tid, men når har identitetspolitikken endelig nådd Urørt-kåringen. Men var det dette aktivistene Combahee River Collective så for seg i 1977, mon tro?

PS: Iris vant, hun er fra Bergen. Så det hjelper kanskje ikke å spille på identitet? Eller er det nettopp det det gjør?

Ukas generasjonsoppgjør

(Skjermdump: Bergens Tidende)

Klimaengasjert datter til den ONDE Equinor-moren:
– Hvorfor leter dere etter ny olje nå?

Ond Equinor-mor: (smiler usikkert)
– Pga. tjene penger? Hihi?

Ukas jubileum


(Skjermdump: Facebook)

Sosialisme eller kapitalisme? I dagens multipolare verden, der Kina er den ledende (liksom-)sosialistiske staten, er ikke spørsmålet like presserende som i 1989 da USA sto bredbent på den ene siden av jernteppet og Sovjet på den andre. Men det stopper verken ungdomsskole-elever eller tenketanke-tenkere som fikk pult for første gang omtrent da muren falt fra å diskutere hva som egentlig er best. Sosialisme? Nei, det være kapitalisme! Hvorfor? Fordi frihet!

I slike diskusjoner trekkes berlinmuren ofte frem. For hvilken vei var det folk klatret over muren, igjen? *blar i notatene som består av skriblerier i margen på gamle Minerva-blader*

Se her ja: Vest-tyskerne flommet ikke i hopetall inn i det grå, illiberale, kjedelige Øst-Tyskland, for å si det sånn. In Your Face!

Det er bare et problem med dette argumentet: Øst-tyskerne kunne umulig vite at det de flyktet til var Nils August Andresen og Jan Arild Snoen, Minerva og Civita, Clemet og Tetzschner.

Som Pussycat Dolls synger:

Be careful what you wish for
‘Cause you just might get it
You just might get it
You just might get it

LES OGSÅ: Sitater fra Tore Sagen-debatten over bilder av Martin Luther King Jr.