Denne arbeidsledige polakken har blitt internettkjendis ved å legge ut bilder av maten sin

– Jeg har mye kjærlighet for andre mennesker, selv om de sårer meg noen ganger.

b
a

Et grotesk bilde av noe som ligner en matrett dukker opp i Facebook-feeden. Man kan skimte pastaskruer gjemt under en grøtete masse. Det likner et most stykke lasagne. En bit ligger helt på kanten av tallerkenen og holder på å falle av. Det er en del av et album på 30 bilder, og forestiller, ifølge beskrivelsen på polsk, den klassiske, italienske retten spaghetti bolognese. Med gulost. Kokken poserer på bildene sammen med maten, stolt og litt klønete.

Innlegget har 5.000 likes, 10.000 delinger og 25.000 kommentarer.

Les også: Folkekjær biseksuell gås hedret med sekkepipe-begravelse

​Dette er bare en av Krzysztof Szuflas mange bildeserier med rar mat. Han har over 300 stykker. I alle albumene er matlagingen nøye dokumentert i en distinkt stil: fra alle slags vinkler med hard blits. Noen ganger avslutter han med et par selfier. Felles for de fleste rettene er at det er store mengder mat i en dyp tallerken, mye ost og dritmye ketchup.

Mange av rettene er laget i hans to airfryers (frityrkokere, bare med luft isteden for olje), der han putter både grønnsaker, pommes frites og ferdigpizza.

Krzysztof Szuflas to airfryers. Foto: Krzysztof Szufla

Polsk mat-guilty pleasures

Den eksentriske kokken har fått mye oppmerksomhet for maten sin. Han har nå en trofast fanbase på mange tusen polakker. Matgruppen hans, «Kulinaria Krzysztof Szufla», har over 16.000 medlemmer. Postene er en blanding av medlemmenes egne matretter, ofte presentert i kjent Krzysztof Szufla-stil, og memes av spiselige produkter som ikke passer sammen (som en vannmelon med ketchup eller pølse i brød med tannkrem).

Det er som en ekvivalent til den norske «Mat-guilty pleasures», der folk kommer ut av skapet med sine skamfulle matpreferanser. De eneste forskjellen er at skam ikke er et tema, og at polakkene har et sterkere personfokus.

​Jeg sendte en Facebook-melding til Krzysztof og spurte om hva som er tanken bak.

​– Jeg eksperimenterer med mat. Jeg bruker airfryer fordi den er sunn og økonomisk å bruke til hverdagsmat.

​Krzysztof bor i en landsby sør i Polen, nær Oświęcim, byen der konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau ligger. Da klassen skulle besøke museet på barneskolen ble han stiv av skrekk. Han orket ikke å være med inn, og har ikke vært der siden.

​Matbildene legger han ut for å inspirere andre. Mens noen kaller maten hans absurd og frastøtende, kaller Krzysztof matfilosofien sin «ukonvensjonell».

​– Jeg bruker aldri oppskrifter. Jeg finner opp nye retter, og forbedrer dem selv.

Foto: Krzysztof Szufla

​Forsøkene inneholder som regel ingredienser man husker fra lunsjen på SFO. Han er som en jazzmusiker, lett improviserende over trygge temaer som gulost, ketchup og grillpølser. I det siste har han imidlertid prøvd å leve en sunnere livsstil. Det er ikke alltid like lett.

​– Jeg har alltid hatt dårlig helse, men nå prøver jeg å slanke meg. Jeg har ikke spist på 16 timer. Jeg har gått ned ti kilo og har holdt meg der. Men nå har jeg andre problemer med helsen, høyt blodtrykk, for eksempel. For noen dager siden hadde jeg blodtrykk på 180/120 da jeg våknet. I dag har jeg 150/100. Jeg føler meg litt bedre.

Les også: BILDESERIE: Per Sandberg og Bahareh Letnes

«The biggest son of our nation»

Jeg la ut et bilde av fårikålmiddagen jeg spiste hos mormor i forrige uke i matgruppen hans. Innlegget fikk over 80 likes og mange hyggelige kommentarer, som «super mega hiper sztos», som ifølge polakken Wojciech Kaczmarek betyr «fucking awesome».

​Wojciech er medlem av matgruppa til Krzysztof, og selverklært anarkokapitalist. Forsidebildet hans på Facebook er et bilde av en silhuett av en mann med sniperrifle, med teksten «VOTE FROM THE ROOFTOPS». Under innlegget mitt kommenterte han: «Now bow before the biggest son of our nation: Krzysztof Szufla.»

​– Jeg oppdaget Krzysztof for et par år siden, da jeg så dansevideoene hans. Så glemte jeg ham, før jeg nylig fant tilbake til Facebook-sidene hans. Han er helt gal – hver gang han får en ny idé lager han en ny Facebook-gruppe. Han har til og med opprettet en gruppe for medisinsk hjelp.

Les også: 5 matretter som er både guilty og pleasure

Profilbildet til Facebookgruppen dedikert til Krzysztof Szuflas mat.

​Ikke bare har Krzysztof dedikerte grupper for mat og medisin, han har også egne grupper for nyheter, været, mote, musikk, gaming, reise og fysikk. Alle brandet med navnet hans i gruppetittelen. Han har også en YouTube-kanal med noen dansevideoer som har gått viralt. Kanalen hadde over fire tusen videoer før han slettet alle, ifølge ham selv. I tillegg har han en blogg, og en side der han poster egne dikt.

Han ber meg lese noen av diktene, som ved hjelp av en innebygget plug-in kan oversettes til for eksempel norsk:

Jeg elsker dere alle for å være sammen med deg,

med et smil på leppene dine eller med en tåre i øynene dine;

Jeg vil aldri nekte deg, fordi

du er nær hjertet mitt, uansett hva du synes om meg, vil

du bare vite det – jeg er her.

​– Etter hvert som vi blir bedre kjent vil du skjønne hvorfor jeg har så mye kjærlighet for andre mennesker, selv om de sårer meg noen ganger.

​Det er ikke alle som elsker ham tilbake. Det sies at man ikke har lyktes på nettet før man får haters. Det stemmer i Krzysztofs tilfelle.

​– Kommentarene gjør meg selvfølgelig trist, hvis de er slemme.

​I juni skrev et tsjekkisk ukeblad en ondsinnet blurb om Krzysztofs matlaging.

Ved første øyekast virker han som en fin fyr, men samtidig er det tydelig at matlagingen hans ikke holder mål. Hans bisarre måltider passer best for hunder eller katter. De ser ut som de er laget av en førsteklassing. Polakken Krzysztof Szufla har blitt en ekte stjerne, antakelig for én grunn: idioti. Han presenterer måltidene sine utrettelig i verre og verre former, selv om folk gjør narr av ham. Jeg gir deg mine varmeste gratulasjoner – folk ler av deg, og ikke bare i ditt eget hjemland.

​– Jeg liker ikke denne saken. Greit nok at de ikke spurte meg på forhånd, men de hadde ikke behøvd å skrive om meg på den måten. Men jeg er ikke sint.

​Du vil bare spre kjærlighet gjennom å dele matbilder?
– Ja. Men jeg kan aldri vite hvordan folk reagerer. Det er opp til dem. Kanskje de ler, kanskje de gjør narr av meg. Men jeg respekterer dem. Noen ganger bryter jeg sammen, men jeg gjør det jeg gjør.

Les også: Norske menn er enige om ting i kommentarfelt

Reality-TV

Selv de hyggelige kommentarene fansen poster har som oftest en ironisk undertone. Det er tydelig at de underholdes av bildene på en annen måte enn han ønsker. De oppfordrer ham til å produsere mer innhold – og dermed utsette seg selv for mer oppmerksomhet. Burde man ha dårlig samvittighet for å følge med på Krzysztofs grupper? Nei, mener Wojciech.

– Jeg vil ikke si at jeg har et slags mellommenneskelig forhold til ham. Å følge ham er som å se på reality-TV. Han er naiv, men man liker ham. På den andre siden har han mange idiotiske fans, ungdom, som føler seg bedre av å følge ham.

Foto: Krzysztof Szufla


Foto: Krzysztof Szufla

​Selv om han får mye negativ oppmerksomhet er internett en viktig del av Krzysztofs liv. Arbeidskontrakten hans som butikkselger gikk ut i oktober, og nå er han arbeidsløs. Han bor alene.

​Føler du deg noen ganger ensom?
– Jeg er verken sint eller deprimert, men ensomheten blir til tider ganske tung. Jeg chatter ofte med folk på internett, fra hele verden. Ikke bekymre deg, jeg er ikke alene. Det er mange mennesker på internett med meg.

​Hva er drømmene dine?
– Jeg vil bli mer kjent. Skrive noen bøker. Jeg vil ha så mye penger at jeg kan åpne et sykehus på et høyt teknisk nivå slik at jeg kan hjelpe fattige. Det ville ligget i nærheten av huset mitt, og det skal være et helikopter på taket. Jeg drømte om det en gang og jeg likte drømmen veldig godt. Jeg vil gjerne hjelpe.

​Skal du fly helikopteret?
– Jeg vet ikke om jeg kommer til å fly helikopteret. Men noen ganger drømmer jeg at jeg kan fly helt på egen hånd, hvor jeg vil.

Les også: Julegavetips: Norges rareste bøker