Smil & Gift møter Kjetil Rolness

Møt den største harrytassen i norsk samfunnsdebatt.

b
a

SMIL Du synes det er gøy å hisse på deg feminister?
– Litt gøy er det jo. Hehe. Men det er ingenting å vinne på det, absolutt ingenting. Jeg liker vel å pirke i noen vedtatte usannheter om kjønnsmakt, selv om jeg på andre områder kan være ganske politisk korrekt.

GIFT Hvorfor GIDDER du ta denne debatten?
– Fordi jeg sannsynligvis besitter et dypt masochistisk trekk som jeg burde vært kurert for.

SMIL Du har med årene gått fra å være en «morsom» og «løssluppen» figur i mediebildet, til å bli en relativt humørløs og streng debattant hvis Facebook-vegg er et av landets mest aktive debattforum. Hva har skjedd?
– Det har nok mye å gjøre med temaene jeg nå skriver om. Når jeg er krass i spørsmål om boligpolitikk er alle fornøyd, men når det kommer til disse kontroversielle temaene – islam, innvandring og feminisme – har folk mye lavere terskel for en tøffere tone. Jeg er jo en moralist og en faktanerd, og når jeg setter inn det giret kan jeg være ganske humørløs, det har jeg alltid vært.

SMIL Nå velger du nesten utelukkende å skrive om disse temaene?
– Nei, men det blir litt sånn når man må forsvare seg mot klegger og hamstre og andre dyr som gnager seg fast på veggen din og nekter slippe tak. Når du skal sitte i en jævla tråd og krangle med folk som Eivind Trædal og Erik Honoré, David Toreid … Hvem faen er David Toreid? Men det er et dilemma, når man først har startet en tråd. Svarer du på kritikk, blir det en endeløs tråd. Svarer du ikke, er du feig eller arrogant.

Feminisme har blitt en karrierevei

SMIL Apropos følelser, under studietiden din på Blindern skal du angivelig ha vært begeistret for Richard Sennett og hans kritikk av intimitetstyranniet, og sverget ed med en studievenninne at dere aldri skulle bli personlige. Den eden har du jo mildt sagt brutt med. Blant annet i krangelen med din gode nabo Harald Eia i den mye omtalte Storbynatt-debatten?
– Det tror jeg min litt yngre sosiologikollega Eia må ta på sin kappe. Jeg skrev jo bare en gretten spalte om dårlig humorhåndverk i NRK, og så var blodtåka løs.

GIFT Men etterpå gikk du ut i mediene og sa at du, og flere med deg, ikke vil være venn med Eia fordi han ikke var fortrolig. Mye mer personlig går det vel ikke an å bli?
– Jeg føler vel at … Hehe, føler … Vel, det har vært en del slike konflikter, men jeg vil kort si til mitt forsvar at jeg har blitt venner igjen med alle sammen kort tid etterpå.

SMIL Ok, la oss snakke litt om avisen du skriver i, Dagbladet. De har jo ansatt to uttalte feminister som debattredaktører. Hva synes du om det?
– Jeg hadde en viss glede av å legge ut et bilde av ledergruppas møte i Dagbladet, hvor det er seks damer, og minst tre av dem liker å klage på skeiv kjønnsbalanse i norsk offentlighet.

SMIL Mener du at det å være feminist er en gratisbillett inn i norsk media?
– Helt klart. Feminisme har blitt en karrierevei. Noe man kan bruke som tittel på linje med utdanning og yrkeserfaring: «Journalist og feminist.» Som om det er en kvalifikasjon å være ideologisk.

SMIL Du tror vi er vitne til en form for positiv kjønnsdiskriminering i kvinnenes favør?
– Det er lettere å nå frem som journalist og meningsbærer i dag dersom du er kvinne, eller jente, enn hvis du er mann. Det er så åpenbart at jeg gidder ikke argumentere for det engang. Om du da i tillegg er feminist, så gjør det det veldig mye lettere. Feminisme er blitt en del av en identitetspakke som ung og moderne norsk kvinne med utdanning fra HF på venstresiden.

SMIL Kan du nevne eksempler på damer som har kommet i posisjon fordi de er kvinner og feminister, og ikke fordi de er dyktige?
– Jeg kan dra en liten Jens Pikenes-linje som svar på det spørsmålet: «Jeg nevner ingen navn, alle vet hvem det gjelder». Men ironien er jo fullendt i det du ikke bare er kvinne og feminist i maktposisjon, men du liker å gjenta hvor vanskelig det er å komme frem som kvinne og feminist. Det er jo stor komikk, som ingen merker. For er det to ting feminister er dårlig på, så er det fakta og humor.

Er det to ting feminister er dårlig på, så er det fakta og humor.

GIFT Herlig stereotypt!

SMIL Du danner jo et ganske karikert bilde av det å være feminist, og setter skarpe skiller mellom det å være – og ikke være feminist. Du har blant annet spurt en bekjent av oss om hun er feminist eller om hun er på ditt lag. Er ikke det ganske unyansert?
– Det var jo bare fylletøv …

GIFT Come on, du ser ikke på kjønnsdebatten som to lag? Guttelaget og jentelaget?
– Altså … Nei …

SMIL Vil du påstå at det er verre å være mann enn kvinne i Norge i dag?
– Hvem dør først? Hvem begår selvmord? Hvem sitter i fengsel? Hvem blir mest skadet i ulykker? Hvem blir alkoholisert? Jeg kan lage en lang klageliste som kunne matche lista som presenteres hver 8. mars. Menn er klart diskriminert når det gjelder barnefordeling og samværsrett. Og faller gjennom på skolen, med frafall og dårlige karakterer. De taper for de stille, flittige pikene. Så ser vi nå på prestisjestudiene på Universitetet, der kvinneandelen ligger på mellom 70 og 90 prosent. Det er et dramatisk kvinneoverskudd.

SMIL Og det skyldes systematisk undertrykking av mannen?
– Da Tora Aasland, som satt som statsråd i Kunnskapsdepartementet, ble konfrontert med disse tallene sa hun: «Dette er en ønsket utvikling, og det er en viktig del av likestillingsprosessen.» Det er altså ikke noe problem med svært skjev kjønnsbalanse, bare det er til fordel for kvinner.

SMIL Jeg tolker deg dithen at du mener norske feminister er for selvsentrert – at de bryr seg for mye om hvite middelklasseproblemer og er for tilbakeholdne med å ta tak i de virkelige kjønnsutfordringene som kjønnslemlestelse og tvangsekteskap? De risikable sakene.
– Hvis det er et felt som ikke interesserer norske feminister, så er det den tredje verden, bortsett fra når de kan bruke det som eksempler i bøkene sine, på hvor forferdelig kvinner har det. «Kvinner eier 1 prosent av eiendommen i verden». Det er som vanlig helt feil. Jeg ser ingen norske feminister gå i tog for at den norske regjeringen skal stanse den forferdelige praksisen med konebrenning og medgift i India. Det er et patetisk, ynkelig svik.

SMIL Et svik?
– Ja, det var ordet Deejah Khan, eller Deepika, nylig brukte. Fordi man ikke vil være rasist, lar man den mest patriarkalske kulturen slippe unna.

 Jeg ser ingen norske feminister gå i tog for at den norske regjeringen skal stanse den forferdelige praksisen med konebrenning og medgift i India. Det er et patetisk, ynkelig svik.

SMIL Du har engasjert deg sterkt i terror/islam/radikaliserings-debatten i det siste.  Hva tror du fører til radikalisering?
– Det er ulike ting i ulike tilfeller, mange islamske terrorister er høyt utdannet, fra middelklassen, veltilpasset. Andre er utskudd og kriminelle. På et tidspunkt går de gjennom en vanvittig, religiøs vekkelse. Islamisme er åpenbart en farlig, lokkende ild. Jeg synes det er viktigere å slukke eller dempe denne ilden enn å føre en lang krangel om hvordan og hvorfor noen trekkes mot den.

GIFT Til å være samfunnsdebattant er du overraskende lite opptatt av diskusjon.

SMIL Hvordan har det seg at din islamkritikk, som baserer seg på mange av de samme argumentene som andre islamkritikere, blir godt mottatt blant alt fra høyreradikale til venstreradikale, mens for eksempel Hege Storhaug må tåle stempler som rasist og alarmist?
– Jeg er redd det er så enkelt som at dersom jeg legger inn en setning i et islamkritisk innlegg hvor jeg kritiserer for eksempel Hege Storhaug, så er jeg «innafor». Men jeg mener jo at Storhaug er krakilsk og overspent. Ikke fordi vi skal pakke ting inn, men fordi vi har en veldig alvorlig trussel vi må ta tak i, og vi bør søke å alliere oss med flest mulig for å mobilisere mot den faren, i stedet for å hele tiden uttrykke seg på en måte som støter folk bort.

GIFT Hot/not-konseptet er i vinden for tiden, og vi har utformet en liste over kjente og mindre kjente kulturpersonligheter du skal vurdere som hotte eller notte. 

GIFT Vi begynner med Henrik Langeland.
– En god skikompis, men også en skrytkuk.

GIFT Frode Grytten.
– En overvurdert og selvhøytidelig surpomp.

SMIL Knut Olav Åmås.
– En mann som har alle de rette prinsippene, og ønsker sterke kontroverser i offentligheten uten å skape en eneste kontrovers selv.

GIFT Bendik Wold?
– Lever han?

SMIL Ja, han er 34 år gammel.

– Har ikke hørt et pip fra ham på åresvis. Hva gjør han?

SMIL Han er gift med Morgenbladets sjef-redaktør Anna B. Jenssen.
– Det er jo også noe å ha på CV-en …

GIFT Hva synes du om Jenssen?
– Huff, hva skal jeg si? En dame som forskuslet sitt talent for klubbvertinne med fjærboa og sto for alt som var gøy og endte opp i en trøstesløs tilværelse som Norges kjedeligste redaktør.

SMIL Helene Uri.
– Bra i senga.

SMIL Ok?
– Nei, det var tull. Flink til å flørte.

Anna B. Jenssen forskuslet sitt talent for klubbvertinne med fjærboa og sto for alt som var gøy og endte opp i en trøstesløs tilværelse som Norges kjedeligste redaktør.

SMIL Nils Rune Langeland.
– Har gjort det vanskelig for seg selv, men er en ekstremt god gutt jeg vil forsvare langt opp i rettssystemet.

GIFT Jan Kjærstad.
– Vanskelig case, han er en hyggelig fyr, men jeg husker han og Petter Nome fikk seg til å si noe i retning av at utseende betyr ingenting når det gjelder kvinner. Menn som sier slikt offentlig gjør det for å innynde seg hos damer. Hva kaller man det? Ikke fittesnik … De myke mennene som innynder seg … de får jo ikke fitte engang, vettu.

GIFT Ok, over til dilemmas. Ville du gitt offentlig støtte til Kari Jaquessons Israel-konspirasjon eller hennes Stopp pornokulturen-korstog?
– Hva med å støtte Stopp Ekeberg kulturpark?

GIFT Ville du dratt på bilferie til Valdres med feminist og debattansvarlig i Dagbladet, Martine Aurdal, eller på gardsferie med Per Sandberg?
– Martine Aurdal, selvfølgelig …

SMIL Fordi?
– Fordi jeg tror at vi lett kunne utvikle en forståelse av kjønnenes komplementaritet.

GIFT Som du ikke kunne utviklet med Sandberg?
– Tenker du på et homoopplegg med ham?

SMIL Hæ? Åja, jøss. Du mente at du ville reise på bilferie med Aurdal for å ligge med henne.
– Det var harryen i meg som talte.

GIFT Det er ikke noe problem for intervjuets del om du høres harry ut. Det er vel egentlig målet med denne samtalen.
– Martine Aurdal er mye mer sjarmerende etter at paneldebatten er ferdig og man tar en øl. Dette er ikke noe du trenger å fortelle Erling Fossen, akkurat.

SMIL Hvis vi bytter ut Martine Aurdal med Marie Simonsen på denne bilferien da?
– Da blir ikke valget fullt så enkelt.

GIFT Ubaydullah Hussain på Stortinget eller Ottar-leder Ane Stø som statsminister?
– Sjansen for å overleve er større med Stø, tross alt, ellers er forskjellen minimal.​

LES OGSÅ «Motgift», hvor vi ringte feministene på telefonlista og hørte hvordan de reagerte på intervjuet, påstandene og Rolnessen selv.