Motgift: – Hege Storhaug raser mot norsk presse etter Paris-terror

«Mens likene er varme og blodet ikke er vasket bort, får NRKs kulturkommentar følgende overskrift: ‘Et svært kontroversielt magasin’. Hæ?! Vi har da en lang tradisjon for satire i Europa!», skriker Storhaug på telefon fra Spania.

b
a

– Jeg fikk akkurat melding fra Paris …  HERREGUD!

Utropet kommer fra informasjonsleder i den innvandringskritiske organisasjonen Human Rights Service, Hege Storhaug, og refererer naturligvis til angrepet på den franske satireavisen Charlie Hebdo i Paris onsdag formiddag. 12 mennesker er i skrivende stund bekreftet drept, blant dem flere avistegnere og sjefredaktøren, Stéphane Charbonnier.

«Vi har hevnet profeten Muhammed. Charlie Hebdo er død» skal en av de tre gjerningsmennene ha ropt, med referanse til at magasinet flere ganger har trykket karikaturtegninger av den islamske profeten.

Storhaug er en av landets markante og kontroversielle islamkritikere, og i et Smil & Gift-intervju i januarutgaven av NATT&DAG fremmer hun blant annet sin forakt for avistegnere som ikke «tør å tegne» den islamske profeten Muhammed, og karakteriserer mangeårig avistegner og illustratør Finn Graff som en «jævla feiging (…)».

–  Personlig vil jeg ikke tegne Muhammed fordi jeg ikke ser hvorfor det er relevant, men selvfølgelig også fordi jeg frykter hva som vil skje om jeg gjør det, spesielt nå etter Kurt Westergaard og Charlie Hebdo. Jeg vil ikke bli drept. Men jeg er helt enig med henne i at norsk media har sviktet, jeg har alltid vært enig med Hege Storhaug, sier Graff på telefon til NATT&DAG.

– Europas frie sjel står på spill

– Det jeg håper kommer til å skje – om man kan tenke litt positivt – er at norske toneangivende redaktører endelig tør å ta bladet fra munnen og kritisere islam når det er nødvendig, sier Storhaug og advarer:

– Hele den frie sjelen til Europa står på står på spill!

Hun legger ikke skjul på at hun mener ansvaret ligger på europeiske medier, spesielt de norske, og har følgende beskjed til norsk media:

– Dere har svikta totalt, dere har svikta Charlie Hebdo! Dagbladet, VG, TV2 og spesielt Aftenposten og NRK har sviktet!

Sjefredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen, ønsker ikke kommentere påstandene, og mener tidspunktet ikke er riktig til å kommentere en så tragisk hendelse på. Markussen understreker viktigheten av å ikke la Storhaug være premissleverandør.

– Verstingene i klassen

– Det jeg etterlyser fra Dagbladet er like skarpe penner mot islam som mot kristendommen, utdyper Storhaug. Jeg har aldri registrert at Dagbladet har kjørt noen kampanje for ytringsfriheten etter for eksempel bensinbomben mot Charlie Hebdo. Jeg oppfatter at det er en lunken holdning, sier hun og legger til at frustrasjonen i enda større grad er rettet mot Aftenposten og NRK – som hun omtaler som verstingene i klassen.

– Mens likene er varme og blodet ikke er vasket bort går NRKs kulturkommentar ut med følgende overskrift: «Et svært kontroversielt magasin». Hæ?! Vi har da en lang tradisjon for satire i Europa! påpeker Storhaug, og hevder at det i Frankrike har vært bred støtte til Charlie Hebdo.

Faksimile Smil&Gift møter Hege Storhaug, NATT&DAG januar 2015

Faksimile: Smil&Gift møter Hege Storhaug, NATT&DAG januar 2015

På grensen til selvopptatt

– Kommentaren Storhaug refererer til er en artikkel som falt veldig kort tid etter hendelsen og er en del av det store bildet. Mye stoff kommer ut etter en slik hendelse, og dette var en sak vi skrev for å forklare hva Charlie Hebdo er, da vi registrerer at det er diskurs rundt Charlie Hebdo som et kontroversielt magasin,  sier samfunnsredaktør i NRK, Kyrre Nakkim, til NATT&DAG.

Nakkim har ingen forståelse for Storhaugs syn på NRK som klassens versting.

– Vi har både trykket og vist Muhammed-karikaturene og står trygt plantet innenfor et forsvar av ytringsfriheten.

Også Trine Eilertsen, politisk redaktør i Aftenposten, tar kritikken fra Storhaug med knusende ro.

– For min del klarer jeg ikke helt å se hva Hege Storhaug mener med at vi har sviktet. Jeg har registrert at hun blir opprørt om hun blir redigert eller ikke kommer på trykk i Aftenposten. Dette er på grensen til selvopptatt. Denne saken handler om større ting enn Hege Storhaug, sier Eilertsen til NATT&DAG.

–  Hvor var NRK og Aftenposten da Vebjørn Selbekk (redaktør av den kristen-konservative avisen Magazinet, som trykket karikaturer av Muhammed, journ. anm.) ble kastet til ulvene og definert som ekstremist i 2006? spør Storhaug.

–  Jeg oppfordrer Aftenposten og NRK til å trykke bilder av Muhammed i redaktørstolen for å vise sin støtte til de drepte journalistene. Det bør alle norske medier gjøre for å legge handling bak sine ord.

Et eksempel på smart satire

Tidligere NATT&DAG-journalist Andreas Falkenberg, som er bosatt i Paris og studerer politisk filosofi ved École des hautes études en sciences sociales (EHESS), mener Charlie Hebdo har bred støtte i Frankrike.

–‪ Det har vært kontroverser rundt enkelte av publiseringene, men mitt inntrykk er at Charlie Hebdo er veldig populært og respektert av intelligentsiaen som ellers styrer media her‬. ‪‪Charlie Hebdo er nettopp et eksempel på hvordan man driver smart satire som treffer bredt, i motsetning til den ensidige antiislamismen man ofte ser ellers‬. Charlie Hebdo jobber mot den polariseringen som vanlig presse bygger opp om for å hente klikk. Derfor er det så tragisk at de blir angrepet‬, mener Falkenberg.

LES OGSÅ: Smil & Gift møter Hege Storhaug