Smil & Gift møter Lars Vaular

Norges eneste ekte rapstjerne. Ifølge ham selv.

b
a

SMIL Hva tenker du om at dama di kaller Kenneth Engebretsen for «Norges eneste ekte rapper»?

– Det er jo på en måte jobben hennes. Hun er ute etter de ekte folkene.

GIFT Og du er tydeligvis ikke en av dem.

– Jeg er mer en stjerne. Jeg er Norges eneste ekte rapstjerne. Du har folk som selger mer og sånn, men de har ikke min bakgrunn, de har ikke klærne mine, de har ikke accessoirene mine, utstyret mitt, mine rapferdigheter, intervjuteknikk, flow, katalog, priser, min kommersielle appell … De er ikke meg, da.

GIFT Apropos utstyr, så har du jo ligget deg til dette intervjuet.

– Jeg har jo det. Utstyret er upåklagelig.

SMIL Da du vant NATT&DAG-prisen for Årets Skive i fjor sa du at «all god sex er litt suspekt». Hva er den mest suspekte sexen du har hatt i år?

– Det er introduksjonen av Tyrannosaurus Sex. Det er det som har vært den store seksuelle revolusjonen.

SMIL «Personlig har jeg mer til overs for groupies enn svette breakere», har du sagt. Hvordan ser den typiske Vaular-groupien ut? Er det mye gamle tanter?

– Groupie-målgruppen min er veldig variert. Det er alt fra kulturkjerringer til barn.

GIFT Er det noen steder i Norge som leverer bra på barnegroupies? Vågå? Bjugn? Alvdal?

– Jeg kjenner mest til Hordaland, men kan si at Modalen ikke er særlig bra.

GIFT Ikke bra unger?

– Nei, de var litt stive.

SMIL Blir vel uansett lite groupies nå som du skal gifte deg?

– Nei, groupiesene blir jo ikke prøvd ut. Men de finnes for det. Du må ikke alltid fullbyrde.

SMIL Du kan gå halvveis inn, som Jan Eggum minnet om på Twitter forleden.

– Ja, du kan det. Du kan også bare stå og se på.

GIFT Det tror vi Jan Eggum gjør mye.

– Han er The Watcher, som Dr. Dre sier.

Jeg trodde jeg pisset på meg selv eller noe, at jeg ikke taklet å ta disse psykedeliske drugsa.

SMIL «Hva er egentlig en god oppvekst uten sex og rus?» har du uttalt. Hvordan skal du sørge for dette hos din egen sønn?

– Vi har internett da, men han ser mest på barnenyheter. Det er vanvittig bra, jeg ser en del på det selv egentlig. De forklarer nyhetene på en grei måte.

SMIL Er det mye sexfester i rekkehuset oppe på Hasle?

– Nei, det er det ikke.

GIFT Hva er det minste toalettet du har pult på?

– Exodus? (Utested i Bergen, red.anm.)

(Intervjuet forsetter under bildet)

IMG_6345_web

SMIL Du twitrer mye om Nygårdsparken om dagen. Hvorfor bryr du deg så mye om narkisene på andre siden av fjellet?

– Fordi ruspolitikken i Norge er grunnleggende umenneskelig og uverdig. Man har en situasjon med problemer man ikke forstår, og så velger man å forby og fordømme og forfølge folk som har disse problemene man ikke forstår. Det er merkelig. Det er vanskelig så klart, men herregud.

SMIL Har du noen tips til hva Eiler Macody Lund kunne gjort bedre?

– Få sprøyterom, møt brukerne der de er, ikke prøv å spre dem utover alle bydelene.

SMIL Hvis noen hadde sagt til byrådet i Bergen at de driver med en Oslo-taktikk så ville de ikke gjort det!

– Det er som med den saken om hun dama som falt og slo seg. Så var det noen som hjalp henne, også ble vinklingen «dette ville aldri skjedd i Oslo!»

GIFT Tror du Bergen hadde hatt godt av mer rus, for å døyve mindreverdighetskompleksene?

– Nei, jeg tror at … Jo, fuck it, folk kunne gjerne drukket mindre og røyket mer. Jeg tror ikke det er noe farlig.

GIFT «Drikke litt mindre, røyke litt mer» høres ut som en Admiral P-låt. Er det ikke en Admiral P-låt?

– Snakke litt! Mer dialog! Folk må innse at det å forby ting ikke har noen god effekt på mennesker. Det som blir tatt tak i er symptomer på et problem, de går aldri til kjernen av problemet. Folk ruser seg fordi de har noe de ikke greier å ordne opp i. Når det går over styr, så er det ikke fordi folk er undermennesker. Det er bare det at de ikke finner ut av hva de skal gjøre med problemet sitt.

Groupie-målgruppen min er veldig variert. Det er alt fra kulturkjerringer til barn.

SMIL Vi hørte om en litt ugrei salviaepisode i Sandviken der du flippet dårlig ut, og sa «hold om meg» minst tre ganger og «ikke ta på meg» minst én gang. Hva skjedde?

– Jeg friket helt totalt ut. Jeg trodde at jeg lå og pisset på meg selv eller noe, at jeg ikke taklet å ta disse psykedeliske drugsa. Jeg kom i kontakt med en av mine største frykter: å dumme meg ut foran vennene mine. De synes det var jævlig morsomt da. Så gikk de femten minuttene over, og etter tre dager i hodet mitt så gikk det fint. Men jeg skal aldri gjøre dét igjen. Du lærer.

SMIL Trenger vi en sånn stemme i Hege Grostad/psykedelia-debatten? En som kan si «det var ikke noe hyggelig! Jeg hadde det ikke noe kos!» Har du lyst til å ta det ansvaret?

– Nei, men man trenger å bli gjort oppmerksom på at alles kropper er forskjellige. Noen som drikker alkohol blir jo helt idioter, mens andre klarer seg fint. Mitt viktigste råd når du tar noe er å ikke tro at det ikke virker, for så ta dobbelt så mye. Vent.

SMIL Vi har blitt fortalt at du ikke hører på R. Kelly, og at det ikke har noe med musikken hans å gjøre?
– Min samvittighet kicker inn. Det er ikke sånn at jeg aktivt motarbeider R. Kelly, jeg har veldig stor respekt for hans kunstneriske virke, men etter å ha lest om alle voldtektssakene og hvordan han systematisk har betalt vitner og familier av ofre, ble det jævlig vanskelig for meg. Det er en stor maskin som jobber mot at han skal bli avslørt som pedofil voldtektsmann. Da blir det veldig vanskelig for meg å høre på musikk som handler om at han er en forfører, når jeg vet at han er en seksuell predator. Det gjør ikke musikken noe dårligere, men det gjør det vanskeligere for meg å komme i den stemningen.

GIFT Brenner du Hamsun-bøker også?

– Jeg har ikke lest Hamsun, eller vet hva galt han har gjort utenom å være nazisympatisør. Men hvor langt gikk det, liksom? Det er en forskjell på å voldta barn og tenke at Hitler var inne på noe. Da er du bare litt tett, liksom. Hvor mye er forfatterskapet hans linket til meningene og tankesettet hans? Det vesentlige med R. Kelly er jo at musikken er linket så tett opp mot det onde i ham. Jeg hører jo på kjempemange artister som er umoralske, og synes det er veldig spennende.

SMIL Hvilke artister? A-Laget?

– Haha. Ja, for eksempel. Nye A-Laget-demoer. Men det finnes andre artister jeg hører på som har gjort et par fucked up ting, liksom.

GIFT Men du har jo ikke stereoanlegg hjemme? Det er ikke stereoanlegg på NATT&DAG-kontoret heller, hvilket betyr at hverken du eller Malin Kulseth, som er musikkredaktør, hører på musikk noensinne. Er ikke det litt merkelig?

– Haha. Jeg vet det. Men Eduardo «Doddo» Andersen har hatt en spalte om Brann i Bergens Tidende i flere år! Dette får dere ta på internmøtene. Det er betenkelig at musikkredaktøren bare hører på musikk på Mac.

SMIL Du foreleste om 2Pac på Blindern her forleden, han er jo også seksualforbryter. Snakket du om det?

– Det ble nevnt i en bisetning. Vi vet jo ikke hva som har skjedd, i de fleste gjenfortellinger ble visstnok 2Pac framet, men jeg har ofte tenkt på det: Er dette en kul ting å være i fengsel for? Det er alltid kult å være i fengsel, utenom hvis du voldtar barn eller andre ting.

Vet du hvem som ville VÆRT en fet rapper? Kurt Nilsen.

SMIL Kan du se for deg en fremtid som akademiker? Når du ikke har flere dinosaurer igjen å rappe om?

– Etter jeg holdt forelesningen skrev folk på Twitter sånn «var på forelesning med Lars Vaular. Har ikke hørt musikken hans siden». Det er jo en jævlig kjip tilbakemelding å få.

SMIL Apropos karriere: Hvor mange ganger har du takket nei til å være Idol-dommer?

– Jeg har takket nei til å komme på sånn dommer-audition.

SMIL Har dommerne også audition?! Hvem dømmer dommerne?!

– Han fra første sesong, som ingen har sett siden. Thomas Skjelettski.

GIFT Når du omsider takker ja til å delta på «Hver gang vi møtes», hvilke andre artister vil du ha med? Vil du rappe Sissel Kyrkjebøs «Kjærlighet», se Jan Eggum gaule «Solbriller på» eller kanskje Stian Blipp kan beatboxe om dinosaurer? Og så må du rappe hans beatboxing!

– Jeg vet ikke om jeg er så hypp på det, men Sissel Kyrkjebø er jeg VELDIG hypp på å være på et program med! Og Inger Lise Rypdal. Jeg trives jo best med kvinner.

SMIL Hva med kvinnelige rappere? Ville du stilt på Hver gang vi møtes med Christine Dancke?

– Ja, lett. Jeg elsker Christine Dancke.

GIFT Hva med KUUK?

– Jeg liker ikke musikken, men jeg liker godt kuk fra før av, så … Jeg liker musikkvideoene deres, attituden. Men jeg synes ikke de høres så bra ut, for å være helt ærlig.

SMIL Hvem er den beste norske kvinnelige rapperen?

– En jente fra Bergen som heter … Johanne tror jeg. Hun er den beste rapperen jeg har hørt.

SMIL Johanne?

– Hun var på en Mac på et nachspiel oppi Namsos. Hørte en jævlig fet låt. Jeg tror hun heter Johanne. Driver med hester og sånn.

GIFT Dette er ikke troverdig, du vet ikke om noen bra kvinnelige rappere!

SMIL Hva tenker du om den «Kollektivet»-parodien?

– Det er vanskelig å lage en sketsj som skal ta rapmusikk på kornet når de skal ta noen som tar rapmusikk på kornet på kornet.

SMIL Det er nesten ikke en parodi.

– Det er mer en coverlåt enn en parodi. Jeg synes ikke det er så morsomt, jeg er bare imponert over at de har fått det til å høres så likt ut.

GIFT Hvor var du da Store P ble Norges beste rapper?

– Jeg trykket like! Bestilte noen nye Christian Dior-gensere på eBay …

GIFT Kinesiske eBay? Christian DiOOR med to o-er?

– Nei, det er ekte shit, mann!

SMIL Apropos klær på internett, vi fant noen rosa «Tyrannosaurus sex»-tank tops til salgs …

– Ja, jeg lurer på om det er en gay ting

GIFT Det ER en gay ting, på gaytanks.com.

– Jeg er interseksuell! Jeg sier «more power to ya»! Kjør på!

IMG_6314_web

SMIL Hva har du egentlig gjort i 2014?

– Jeg har vært i studio og laget 50-60 sanger … Jeg har ikke tenkt så mye på hva de andre har holdt på med. Jeg tror at hvis du skal bli god i noe må du konsentrere deg om det du gjør. Jeg har en regel: Fra januar til juli tenker jeg på hva jeg skal gjøre, og fra juli konsentrerer jeg meg om å ikke tenke på hva de andre gjør. I løpet av året har jeg fått gjort mitt og ikke brydd meg.

GIFT Hvem i norsk offentlighet burde lansere seg som hiphoppere i 2015? Hvem har nok swagger og er kjapp nok i kjeften?

– Det er jo Davy. Davy Dobbel!

SMIL  Davy Davy!

– Davy x 2! Davy Dubs! Dan Børge Akerø og Danby Choi! Tande P, så klart …

GIFT Han har navnet klart allerede.

– Jeg tror det holder.

SMIL Knut Borge?

GIFT Er han i live?

– Men vet du hvem som ville VÆRT en fet rapper? Kurt Nilsen. Han er gangster. Han har godt image, han er en folkekjær artist. Men om du slår av en prat med ham i fem minutter … Han har et vokabular! Han er straight from the streets!

SMIL Han er jo rørlegger!

  Han gikk på Bergen yrkesskole og koste seg der …

GIFT Vi har hørt at Bjørn Eidsvåg ikke gidder henge med Kurt fordi han er så slitsom.

– Det blir clash of the titans!

SMIL Det blir for mye! For mye mat på samme fat!

– Store B og Tunge K!

SMIL Hva om Vågard slår seg sammen med Eidsvåg og de kaller seg Våg & Våg?

– Våg &!

SMIL Vågå!

GIFT Over til noe annet, her har du et GREV-o-lemma: Drikke glasscola i gamle tyskerbunkere på Os sammen med Varg Vikernes eller henge i Fjellveien og tylle innpå Chivas Regal og mimre om hanseatene med Gunnar Greve?

– Varg Vikernes any day.

SMIL Henger du mye med Gunnar Greve om dagen? Har du prøvd det motivasjonsforedraget hans?

GIFT Vi har hørt det er JÆVLIG bra!

– Haha. Nei, jeg har ikke vært på motivasjonsforedraget til Gunnar Greve.

GIFT Ikke ennå? Hvis det begynner å gå dårlig … Hva hvis du tar dobbel dose psykedelia igjen og ting begynner å bli litt ræva, da kan du ringe Gunnar Greve og si «hold rundt meg, Gunnar Greve?»

– Nei.

GIFT Hvem tror du han sier det til?

– Seg selv. Det er jo teit hvis han kaller noen andre for Gunnar Greve.

SMIL Har du prøvd den pizzaovnen han og Sandra Lyng reklamerer for på YouTube?

– Nei, jeg har pizzaSTÅL! Det er mye heftigere. Det de driver med er TV-Shop-shit i forhold.

GIFT Forresten, da han skrev den låta «S rokkar P rokkar E rokkar…», tror du han skrev den for å lære seg selv å stave «Spetakkel»?

– Ja.

Mer Lars? NATT&DAG snakket med ham og Store P under Hove i år, om fotball-VM, dårlige egenskaper og hvem de liker best av Chirag og Magdi.