Okkultokrati: Alene i natten

De slår feil folk og spiller feil musikk. Okkultokrati er dømt til et liv på utsiden av det gode selskap.

b
a

Vi prøver å appellere bredt, men det går jo faen ikke.

Okkultokrati blir stadig overrasket over at deres insisterende og brutale primalpunk ikke omfavnes av den norske folkesjela. Selv ikke «masse gitarsoloer» og «klær som folk kjenner igjen» – faktorer de selv mener burde gjøre dem til en «instant hit» – har ført dem noe nærmere målet om å bli innlemmet i rekken av folkekjære artister.

SE OGSÅ: SNIKLYTT: NYTT OKKULTOKRATI-ALBUM

– Forrige skive var jo en rein rockeskive.

Trodde alle likte det, jeg? Vi så for oss at det var sikreste vei til festivalturné rundt om i Norge, sier Pål Rosenkrantz, gitarist og låtskriver. Sammen med vokalist Henning Wist og trommis Lars Dalen har han funnet seg til rette på et sted som, i motsetning til Okkultokratis varemerke – forpint vokal og nedstemt riffing over galopperende trommer – kan vise til stor folkelig appell: Uteserveringen til en italiensk restaurant på Karl Johan.

– Uansett om vi har følt at «shit, det her er bare for catchy, vi kan ikke gjøre det her», så blir det bare tolka som utilgjengelig og «ekstremt», sier Pål. Lukrativ festivalturnering har følgelig latt vente på seg, og i forkant av bandets kommende skive er forventningene skrudd betraktelig ned.

– Nå har jeg bare mista helt trua, sier Pål.

Henning er en smule mer optimistisk:

– Forventningene er jo lik null, men det kan hende det skjer nå, da. Det kommer til å skje når man minst venter det, sier han.

Og hvem vet? Kanskje «når man minst venter det» er akkurat nå? For heller ikke Night Jerks, bandets tredje fullengder, er en utstrakt hånd til massene. Det låter iskaldt og industrielt, låtene er okkultokratiske som aldri før, men omringes av lange, monotone synthkomposisjoner. Tekstene handler det om nattelivet, om hvordan livet arter seg etter at sola har gått ned.

– Folk oppfører seg annerledes på natta. Man ser andre typer mennesker, ting fungerer på en annen måte, sier Henning.

Er dere «night jerks»? Drittsekker på byen?

– Det er ingen av oss som går på byen lenger, sier Lars.

– Tittelen er åpen for tolkning. Men det er helt kult hvis folk tenker det handler om oss.

Vi er bastards, sier Henning.

Den mørke natten er allerede et vel utforsket tema – hvordan unngå klisjéer og oppgulp?

– Det er ikke den atmosfæriske naturnatta det handler om denne gangen. Det handler om det urbane, det eksistensielle, sier Lars.

– Litt mer action. Bynatt.

Men dere er jo aldri ute?

– Bare på Sawol (R&B-sted på Grønland, jou. anm.). Se på han der borte, a!

Pål har fått øye på en gigantisk mann med blond hestehale som passerer uteserveringen.

Classic night jerk! Han bare lusker rundt på dagen. Men så fort klokka slår åtte, blir han helt rød i øya, sier Pål.

Albumtittelen er også et spill på det bandet omtaler som en «mildt sagt trøblete periode», som startet med utveksling av knyttnever på utestedet Revolver.

– Da fikk man virkelig kjenne på hvem som styrte i Oslo, og skjønte at man kanskje hadde slått til feil person, sier Pål. I kjølvannet av episoden opplevde bandet masse problemer, de ble droppet fra bookingbyrået; og da de skulle spille på Infernofestivalen, ble det stilt krav om at de måtte si unnskyld til Revolver.

– Men det gjorde vi faen meg ikke, nærmest roper Lars.

– Okkultokrati sier aldri unnskyld! Vi bare spilte inn en ny skive og brydde oss ikke. Vi hadde slutta å gå på byen uansett, så det var ikke så viktig å skvære opp, sier han.

okkultokrati christian belgaux 2

En annen potensiell night jerk åpenbarer seg på uteserveringen, antrukket i USA-singlet, lyse jeans og mørke solbriller.

– Milton kommer alltid for sent fordi han må finne parkering til de gamle amerikanske bilene han kjører, forklarer Henning. Milton von Krogh, best kjent som gitarist og låtskriver i det nå oppløste garagerockbandet Pirate Love, ble med Okkultokrati til en kirke dypt inne i de svenske skoger for å spille inn skiva.

– Jeg tror lytteren kommer til å føle noe genuint over soundet. Det er ikke gjort i et studio, det er bare lyden av et svært kirkerom med svære forsterkere inni. Det er en naturlig klang, sier Milton, som foreslår at coveret burde ha en «pure»-sticker på seg, for å appellere til dagens kids – den økologiske og miljøbevisste generasjonen.

– Vi spilte inn alt på tre dager. Det går fort når man gjør det på et sånt sted. Det er ikke noe annet å gjøre, ikke noe annet å tenke på. Vi var langt ute i skogen, det var dritkaldt. For å holde varmen måtte man gjøre noe, man måtte spille, sier Milton.

Vel hjemme igjen ble han spurt om å bli med i bandet. Milton ser ikke ut som en okkultokrat, og Pirate Love har heller ingen musikalske fellestrekk med Okkultokrati. Likevel var det lett for gitaristen å takke ja til jobben.

– Av det jeg har gjort opp gjennom i musikk, så er det nå veldig få ting jeg kan gjøre som passer meg. Det må være en form for negativitet, en råskap som jeg trenger, og jeg føler at Okkultokrati er det eneste bandet her i landet som gir meg den følelsen, sier han. Felles holdninger veier tydeligvis opp for manglende musikalske likheter.

– Vi bånda på at banda våre har godt litt sånn hostile ut. Vi kunne le av egen drittslenging, og at man generelt har en dårlig oppfatning av musikken i Oslo og Norge, sier Pål.

I august drar bandet på Europa-turné med Converge, et av verdens største hardcoreband. Converge-gitarist Kurt Ballou er for superprodusent innen metal-verdenen å regne, og delvis ansvarlig for at et band som Kvelertak har blitt norsk folkeeie. Turneen er i så måte en gyllen alliansemulighet for bandet med vyer om folkelig nedslagskraft, men Okkultokrati har andre planer enn å ende opp med et Ballou-produsert fjerdealbum.

– Det kommer aldri til å skje. Han er sikkert en hyggelig fyr, men det er ikke derfor vi drar, sier Henning.

– Vi drar for å være et bedre band enn Converge, sier Pål, som påpeker at ingen i bandet egentlig liker Converge. Okkultokrati er der for å stjele oppmerksomhet. Kvelden skal være over når de går av scenen som første band, det er innstillingen.

– Vi er ikke der for å være på «rockefylla». Vi er der for å vinne hele greia.

– Og for å tjene penger, legger Milton til.

Okkultokrati er aktuelle med sitt tredje album, Night Jerks, utgitt på Fysisk Format 25. juli.