Trikkeførerens magiske triks

Den albumaktuelle trikkeføreren Jaakko Eino Kalevi byr på finsk trolldom på Parkteatret 14. desember.

Opplev Kalevi på Parkteatret 14. desember. Kjøp billetter HER.

Norden er ganske trolsk. Finland og deres trikkeførere er intet unntak. 

La oss male et bilde:

I Helsinkis ruskevær subber en grønn trikk avgårde. Stopp etter stopp. Forbi Kamppi, Töölö og Eläintarha. Folk strømmer på og folk strømmer av. Vognene er tåkelagt i typisk finsk stillhet – foruten et host, et kremt, litt knuffing eller dytting.

I førersetet sitter en mann med langt jordbærfarget hår. Dette er ikke noe racerfører – på ingen måte noen Räikkönen eller Bottas. Trikken holder rolig marsjfart. Men det gjør ikke føreren. Tankene suser avgårde. Synthwaves, trommemaskiner, halvkram bass og eteriske luftballonger fyller fantasien.

Og før trikken i det hele tatt når endestoppet, Messukeskus, har den sammenkoblede kortesjen av vogner spredd vingene og flydd avgårde – i hvert fall i hodet på Jaakko Eino Kalevi. 

Slik kan det ha sett ut fram til gjennombruddet med EP-en «Dreamzone» i 2013. Siden har Kalevi satt Finland på kartet med sin særskilte tagning på elektronisk popmusikk. Spesielt etter han i 2015 slapp sitt selvtitulerte debutalbum – som mottok fantastiske tilbakemeldinger. 

Kalevi spiller med harde slag på hjertestrengene og diskografien svinger mellom det diffuse til mer tradisjonell rytmemusikk. Melankoli og eufori. Ikke helt pop, ikke helt klubbkjeller og ikke noe midt i mellom heller. Fra album til album skifter uttrykket, noe som gjør at artisten oppleves vel så uhåndgripelig som frisk hver gang.

Det rykende ferske dobbeltalbumet «Chaos Magic» er et barokk-elektronikk-gilde, spekket med melodi og mystikk. Spekulasjoner på hvorvidt det er den finske trikkeførerens villeste utgivelse så langt florerer allerede. Selv beskriver Jaakko Eino Kalevi skiva som et «back to the roots»-album.

Men en ting forblir det samme. At ting på forfriskende vis ikke henger på greip – akkurat som flyvende trikker. 

Og hva annet kan man vel forvente av en fortryllende finne med jordbærfarget jesus-sveis? 

Opplev Kalevi på Parkteatret 14. desember. Kjøp billetter HER.