Krypdyrknasking: Alt du trenger å vite

Det er ikke bare-bare å få kløra i hvilke som helst insekter, og jakten på en insekt-diett er full av byråkratiske og giftige fallgruver. Derfor har vi satt sammen en guide! Her finner du ut av hvordan du skal få tak i insekter, hva du kan gjøre med dem og hva du definitivt ikke burde gjøre. 

Ønsker du å få tak i en hårete tarantell? En enorm skorpion? Lykke til. Selv om EU har vært liberale nok til å klarere et fåtall insekter til matkonsum de siste årene, er det kun gjennom visse kanaler du kan få dem her til lands. 

Først og fremst: Ønsker du å bestille fra det store vide utlandet må det gjøres gjennom et foretak. Detaljene er innfløkte, og selv etter en halvtime på telefonen med Mattilsynet, og tyve med Tolletaten, skal vi ikke påberope oss å kunne systemet. Men kort fortalt innebærer det en drøss av sertifikater, registreringer og godkjenninger, for til syvende og sist kun være tillatt å bestille insekter fra Canada, Sveits og Sør-Korea. De saftige edderkoppene vi hadde i kikkerten fra Vietnam var dermed et no-go.

Heldigvis finnes det et par måter å anskaffe seg insekter her i dette nisselandet, og hva er vel mer urnorskt enn å dra ut i marka for å plukke de selv?

«Look how they massacred my boy!» . Foto: Unsplash

Selvplukk i skog og mark


Her trenger du hverken kort, sertifikat, kreditt eller leveringsadresse. Perfekt for den som ønsker å leve under radaren! Mellom norske fjorder og fjell er det masse å gnage på av den lumskne varianten. Blant insekter du kan spise finner man gresshoppere (som så å si bare er en reke), nesehornbille, gullbasse, larver av bier, noen sommerfugllarver, enkelte snegler og ikke minst maur – alle knasende, myyyke og gode alternativer. Sistnevnte kan du til og med trygt spise au naturel mens du er ute og befarer skog og mark. 

Men! En viktig lærdom har blitt glemt av oss mennesker: Ikke spis ting med sterke farger. Ved introduksjonen av smågodt-disken har vi blitt evolusjonært rundtlurt. Der en krokodille helst skal være neon-oransje, bør ikke insektene være det. Styr unna fargerike djevler. Samme med de som er veldig hårete. Plukk med deg en insektbok før du farer ut og stapper i deg alt på Guds grønne jord. Styr også unna åkere. Insektene der løper risikoen av å være proppfulle av flere sprøytemidler enn den jevne deltager på Vixen-awards.

Når du først har fått tak i dem er det bare å tørke, steke og frityrsteke til det går for deg. Vær kreativ!

Knasende gode melormer fra Urbanmat. Foto: Stig Buvarp

Nettbutikker


Oddsen er nok at motivasjonen er på plass, men ikke vilja – slik det som oftest er for den stakkars nordmann som bryr seg. Frykt ikke! Faenskapet kan bestilles på nett, rett til ditt nærmeste uheldige post- og postnord-sted. Flere og flere aktører slenger seg på ballen, og nå kan en bestille sirisser og melormer i alle slags former. Kvernet ned til mel, blandet i sjokolade, stekte og ikke minst tørket for den herlig naturelle småkrypsmaken. 

Urbanmat
Urbanmat var den første profesjonelle produsenten av insekter som mat. De startet allerede i 2016 med oppdrett av sirisser og melorm. Melormene deres er oppdratt på norsk jord, og sirissene er innhentet fra EU. På menyen huser de sirisser av typen både naturell og med chili og melormer, også naturelle, men i tillegg med smak av «østen». Hele østen? Wow! Er du hypp på noe søtt har de også sjokolade med sirisser, og for bakeren sirissmel. Nederst på nettsiden har de også «buggy knekkebrødmix», men den turte vi ikke trykke på. 

Montasjen

I 2019 kom Oppstart i 2019 med spesiell fokus på sjokolade og konfekt. Hos dem kan du gosse deg med sjokoladeplater ispedd hele melormer eller sirisser. De har også snasne konfektesker – perfekt til den konservative tanta du innerst inne ønsker å påføre et lite slag. I tillegg kan man bestille hele og kvernede insekter hos Montasjen. Hele til gomling foran TV’n på lørdagskvelden og matlaging, eller kvernede til hobby-bakeren i oss alle. Som ivrige misjonærer i saken holder de også en rekke arrangementer og workshops rundt insektsspising. Disse er oppført på nettsidene deres. 

«Chili og kanel melorm» fra Montasjens nettsider. Foto: Skjermdump

Oppskrifter


Dessverre er nok ikke en fremtid hvor vi alle overlever på insekter etter håndfullen realistisk. De vil heller snikes inn i maten din… av STATEN!!! Her er likevel tre enkle eksempler på hvordan du kan snike dem i hverdagskosten selv. 


Det protein- og vitaminriket melet fra insekter er perfekt til baking. Her er en oppskrift på rundstykker hentet fra Urbanmat. PS. Et annet godt tips de har er å stappe melet i smoothien din. Perfekt for solide gains.

Rundstykker med sirissmel 

 • 5 dl hvetemel
 • 1 dl sammalt hvete fin
 • 1 dl havregryn
 • 25 g siriss mel / melorm mel
 • Ca 5 dl melk Ca. 1dl vann
 • 2ss smør
 • 1 egg
 • 25 G tørrgjær
 • Gir ca. 16 rundstykker, stekes på 200 grader i ca 15-20 minutter

Som en rik kilde på proteiner kan det også erstatte kjøttdeig i mange retter – spesielt om det er sauser og gryter (så man slipper å se’n!). Her er en enkel oppskrift på tomatsaus, perfekt til pasta!

Tomatsaus med sirisser

 • 4 finhakkete tomater
 • 2 hakkete hvitløksfedd
 • En klype basilikum
 • 1 spiseskje tomatpure
 • 1 spiseskje olivenolje
 • En neve sirisser (gjerne med chili)
 • Salt
 • Pepper
 • En øse vann

Insekter går også perfekt til snacks. Så hvorfor ikke lage guacamole med kvernet melorm? Er du helt spinnvill kan du slå til med å dyppe insekter rett i guacen! Bare tenk så stolt femteklasse-deg ville vært.

Guacamole med melormer

 • 2 avocadoer
 • ½ teskje salt
 • 1 spiseskje limesaft
 • En klype finhakke rødløk
 • 2 spiseskjeer koriander
 • 1 teskje sort pepper
 • ½ Tomat
 • 2 spiseskjeer melorm-mel 
 • (Et dryss av hele melormer om du er gærn).