Foto: Ilaria Ieie

ANMELDELSE: Månedrit

Mi scusi, men italienerne evner ikke å lage et rockeband uten å gjøre det til en grell 2023-versjon av et uironisk Spinal Tap.

Vi er i 2017. Et band får skryt for å ta med seg en egenskreven låt til årets italienske X-Factor (det betyr mye for dommerne). Bandet får komme videre til neste runde i bytte mot lovnader om hardt arbeid og at de skal bli mer «samstemte». Et par runder senere har vokalist Damiano festet klistremerker i kryss over brystvortene, mens hendene har tatt tak i en strippestang foran mikrofonen. De krabber seg til finalen. De taper mot Lorenzo Licitras målrettede gange opp en hvit trappeoppgang til himmelen (les: «himmelen») i en smørete versjon av «Who Wants To Live Forever».

Langs den hjerte- og nådeløse veien til TV-toppen har det skjedd noe som skal endre verden for alltid. Frøene er sådd i kalde auditionrunder og klamme publikumsavstemminger. To-tre TV-konkurranser til så skal Måneskin bli verdens største, nye rockeband.

Beggin’ Beggin’ oooh oooh!
Nå er bandet ute med deres fjerde album. Fremdeles er deres cover at «Beggin’» bandets mest strømmede låt – og bandet viser ingen ambisjon om å vippe rekorden av pallen.

Plateselskapet Sony har selv forutsett avisenes dom. Deres egen promoplattform, denne digitale skyttergraven hvor iherdige anmeldere kommer for å dø, leve og strømme uutgitt låtmateriale, gir oss bare 3-4-5 lytt før kunngjøringen fra fronten kommer:

«The access limit for this asset has been exceeded. Please contact support if you have any questions». 

Men det vibrerte aldri på pulten til Sonys kundeservice halvveis ut i januar. Anmelderkorpset var for opptatt med å spekulere: Er dette et forsøk på å skadebegrense i forkant av albumslippet? Omtaler de virkelig Måneskin som en «asset»? 

Foto: Delacroix

Flate riff og ChatGPT-helvete
«Ha ha hahaha ha, I wanna fuck, let’s get to my spot». Ok, ingen skam i å skrive ned de ordene. Det er litt verre å synge dem over flate rockeriff i moll. Enda verre er det om vi ba ChatGPT skrive en sangtekst som du var et italiensk rockeband som spiller overdrevent på sex og fikk EKSAKT det samme i retur.  

Plutselig tar Måneskin en skarp høyresving. 1.000 kvinnelige bassister unnskylder ikke linjer som «You can talk between my legs» eller «I hate your face but I like your moms». Poppunkens feministiske lavpunkt «Scotty Doesn’t Know» har aldri kjentes som et bedre alternativ enn nå.

La oss bare håpe Måneskin tøffer seg, og ikke er den åpenbare soon-to-be-me-too-skandalen de altfor svakt forsøker å ikke være. Linjer som

Du må være abonnent for å lese saken

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Ikke abonnent? Med NATT&DAG-abo får du tilgang til alle våre saker, men også hyggelige priser på alle våre fester, konserter på Parkteatret, filmvisninger på Vega og mye mer.

Du kommer til å spare penger om du liker å leve livet.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til NATT&DAGs personvernerklæring.