Midtukas clickbaitkonservator

Hva er det vi leser? Alle har sine rutiner og favoritter. Vi teller 2022 og et forsett kan for eksempel være å utvikle en viss nese for hva som er visuelt lureri fra landets nyhetsredaksjoner. Vi kan konstatere at verden går videre, uansett hvor mye spekk og babysau vi klarte å få i oss i ukene som har vært. 

Vi går gjennom lista – VG, DB, AP, DN, BA, osv. 

Hvis du er en av de som kjenner at det kiler så kraftig bakerst i ganen at det rykker litt i brekningsrefleksen bare du ser den visuelle profilen til Dagbladet, så har du vår fulle støtte. De kunne kanskje kommet unna med det, om det ikke var for at de gjør alt de kan for å få «clicks».

To raske bevis:

Faksimile dagbladet.no

Noe av det første Harry Potter lærer når han først ankommer Galtvort er at du ALDRI under NOEN OMSTENDIGHET må gå inn i den forbudte skog. Vel og bra det, Humlesnurr, men etter noen skolemåneder er det plutselig fritt fram i skogen, når man blir tatt for ugjerninger og må ha «gjensitting»? Da skjønner alle at den skogen ikke er like spennende. Selv om Voldemort smyger seg rundt og spiser enhjørninger. 

Faksimile dagbladet.no

Kanskje norges mest tynnslitte ord. Fullverdige skandaler i urangert rekkefølge: Watergate, stormingen av Kongressen, Clintons sidesprang. 

Google kategoriserer skandale som “an action or event regarded as morally or legally wrong and causing general public outrage”. Dette med offentlig forargelse bommer ofte journalister på. Når man er journalist føler man seg kanskje ekstra lur når man gjemmer en kjedelig sak om at dømmingen i et hopprenn ikke var så ryddig bak denne overskriften. Alt er større i Amerika.

Faksimile nettavisen.no

Hitler i 1936 var en fyr som ikke følte at han helt fikk oppfulgt drømmene sine. Etter å ha blitt nektet opptak på kunstnerakademiet var de neste drømmene på lista hans krigføring, forfølgelse, massedrap og folkemord. Heldigvis møtte Hitler en personlig coach og mental trener. Han fikk vite at han kunne gjennomføre alle mål han satte seg. «Hitler, du kan få til hva du vil, du er bra nok.» Etter 1936 var Hitler en lykkelig fyr.

Jeg blir jo fryktelig nysgjerrig på hvem “denne mannen” er. 

Faksimile nettavisen.no

Covid19? Influensa? Lupus? Gonoré? 

Her begynner gjetteleken som du kun får svare på ved å trykke deg inn på artikkelen. Personlig vil jeg gjerne slippe å bli spedalsk. At hele kroppen går sakte i oppløsning mens du bare må finne deg i det er undertegnedes mareritt. 

Faksimile nettavisen.no

Fantasien går helt i spinn. Dessverre for oss har ikke vi plusstilgang hos nettavisen, så svaret får vi aldri. Men vi tipper kvinnen klinte til med “Dieselbiler med det nye partikkelfilteret kommer til å selge mer enn elbiler i 2022”. 

Eventuelt “stavkirker gir ekstremt god varme når de brenner”. 

Faksimile tv2.no

Hva har skjedd her da? Du fører musen over overskriften og innser at du er svak, altfor svak til å ikke finne ut av hva sjokkbeskjeden var. Du klikker deg inn og blir møtt med en bildeserie før en ny overskrift fanger deg. 

Faksimile tv2.no

Du ringer din venn Hercule Poirot, selv om han nyter pensjonistlivet. Det får ikke hjelpe, du er på ferten av en ny sak, som kan definere karrieren som etterforsker. Ledetråder må følges og vitners alibi skal plukkes fra hverandre. Men du leser først saken. 

Faksimile vg.no

Legg dem i vaskemaskinen, hell på med Milo eller tilsvarende. Vask på 30 grader eller et ullprogram, hvis du har det. Unngå tørketrommel, hvis mulig. 

X