Årets Stemme: – Denne prisen er en kollektiv seier

– Vi er veldig mange som er lei av å subsidiere de rikes hjem, lei av å bli  utnyttet og lei av at boligpolitikken styres av profitt heller enn menneskers behov.

b
a

Vi har talt opp stemmene, og dere har talt: Reduser Husleia/@min_drittleilighet er Årets Stemme!

DU HAR KANSKJE allerede lagt merke til det, men det er dyrt å bo i Norge. Å leie en leilighet koster like mye det gjør å betjene et boliglån, samtidig som det er lukrativ investering for rikinger og firmaer å kjøpe opp rottereir for å leie dem ut som palass.

Kapitalismens og markedets logikk sier derfor at utleiere ikke trenger å strekke seg fryktelig langt for å skaffe seg desperate leietakere. Det er det selvsagt mange som utnytter. På Instagram-kontoen @min_drittleilighet samles og deles de verste historiene om utnyttelser på boligmarkedet (og dem er det ikke rent lite av).

Ved å vise frem hvorfor det trengs reform i boligmarkedet, støtte de som rammes og samtidig komme med forslag til løsninger, har folka bak @min_drittleilighet og Reduser Husleia gjort mye mer enn mange politikere med reell makt til å løse problemet.

Og slik kan man altså ende opp som Årets Stemme. Men er det fortjent? Vi får spørre dem, da!

Hvem andre syns dere hadde fortjent en nominasjon i kategorien Årets Stemme?
– Salam Norge: organisasjon for skeive muslimer bør egentlig vinne alt som vinnes kan. I 2020 arrangerte de Oslos første alternative pride, som tar et oppgjør med regnbuekapitalismen, og peker ut Pride som den kamparenaen det er – ikke bare fest. Så hadde også Boligopprøret fortjent anerkjennelse. Det de gjør for å sette fokus på at ikke alt står bra til i kommunalboligene er ekstremt viktig. Ellers kan vi trekke fram AAP-aksjonen, Oslo mot rasisme og Heismontørenes Fagforening. 

Men dere vant, altså! Er det fortjent?
– Ja, det er på tide at kollektive prosjekter som har en større visjon enn å være sassy eller kontrær på Twitter vinner. 

Blir en dårlig leilighet bedre å bo i når man har en Osloprisen-pris som dekorasjon?
–Nei. Vil dere spytte inn i leia? Men sånn seriøst, det er jo litt dette vi prøver å få fram i vår aksjon; at det ikke nytter med fine ord i partiprogrammer, masse følgere på Instagram og at vi i aksjonen får komme på nasjonal TV og radio. Vi trenger at folk organiserer seg og en varig endring av de økonomiske forholdene her ute i den virkelige verden. Vi tar det over heder og ære hver eneste dag.

Spådom for 2021?
– Ivar Tollefsen ryker inn i buret for økonomisk kriminalitet, Nordan Helland som eier beryktede Fidan eiendom blir med på Kjendis-Farmen og ryker ut i første runde, og Trygve Hegnar må legge ned Finansavisen etter at alle innser at han er en klein, gammel mann som ikke kan noe om hverken realpolitikk eller praktisk økonomi. Også blir vi sikkert shadowbannet på Instagram, antikapitalistisk aktivisme på en kapitalistisk plattform er knotete. Jo, også blir bolig en hovedsak i valget, åpenbart. 

Noen siste ord?
– Denne prisen er en pris til fellesskapet, til alle oss som er «boligtapere» som konsekvens av politikken som føres, og som krever at den endres. Dette er en pris til alle som følger oss, som sender inn historier og bilder, og som jobber med å endre boligpolitikken på mange forskjellige måter. Vi er veldig mange som er lei av å subsidiere de rikes hjem, lei av å bli  utnyttet og lei av at boligpolitikken styres av profitt heller enn menneskers behov. Vi er ikke bare lei, nå gjør vi noe med det. Alle vi «boligtapere» er en reell maktfaktor, og denne prisen er en kollektiv seier for oss alle.

Var det noe mer? 

Ok!