VIDEOPREMIERE: Torgny og rånerne på Notodden 10 år senere

I 2009 gikk Torgny sammen med regissør Emil Trier for å dokumentere et utvalg av norske festemiljøer. De sjekket ut snøskutere og lavvoer i Finnmark, russebusser i Asker og rånebiler på Notodden og i Bø.

Emil: – Ideen var å prøve å estetisere et miljø, å fremheve det ikoniske ved ungdomskulturer i Norge.

Ti år er gått, og hos rånerne er det mye som har skjedd. De har fått barn og store hus med hvitt interiør. Selve råningen har det etterhvert også blitt mindre av.

Torgny og Emil dro tilbake på reunion, og resultatet ble en musikkvideo for «Glitter In A Void», åpningssporet på fjorårets Bathroom Stall Confessional dobbel-LP. Se videoen nederst i saken!

Så, hva er det som har skjedd de ti siste årene? Hva har skjedd med eks-hardcore-undergrunnsstjernen og Oslo 31. August-soundtrack-komponisten som er Torgny? Hva har skjedd med verden – og ikke minst festen?

Torgny: – Den store forandringen som 10-tallet introduserte er jo scrollingen. Den nærmest konstante scrollingen. Og med den, et kafkaesk paradigme av algoritmer og big data som styrer oss.

Emil: – Torgny er helt lik.

LES OGSÅ: Unge nordmenn: Slik har rusvanene våre endret seg i disse koronatider

Hvilket miljø er det beste til å feste? Har rånerne det fortsatt?
T: – Det er alltid gøy med ølkasser montert på taket fremfor skiboks. Selv om miljøet har blitt mindre. Rånerne har det fortsatt!

Er det noen flere miljøer dere også gjerne skulle dokumentert?
T: – I 2017 hadde vi en idé til en video fra rom-miljøet, å gå dypt inn i disse menneskenes virkelighet gjennom et døgn. Vi gjorde research med «Folk er Folk»-gjengen, blant annet  på Oslo S og Nasjonalteatret. Men det var vanskelig å opprettholde kommunikasjonen med menneskene på gata, og ikke minst få skikkelig innpass. Vi hadde en drøm om å lage et bilde med tre rom-folk som står på tuppen av Holmenkoll-hoppet, akkurat der man tar sats.

I teksten i låta befinner du deg i en slags introspektiv, eksistensiell refleksjon, der du ser deg selv i lys av hvilke miljøer du har tilhørt og ikke tilhører lenger. Hvilken gjeng er det som har preget deg mest i løpet av livet?
T: – Jeg kommer for det meste  fra hardcore- og skatemiljøer.  Samtidig tror jeg mange føler at de ikke passer 100 prosent inn i et miljø de åpenbart tilhører. Å lage denne videoen ga meg definitivt en gjengfølelse, sammen med dem, både foran og bak kameraet. Dette prosjektet er også bare en måte å være i verden på – en måte å henge ut.

LES OGSÅ: Ellen Andrea Wangs «Closeness» er tradisjonsbevisst uten å være fastgrodd

Nå kan du få NATT&DAG hjem uten å bære den dit selv.

 

NATT&DAG tilbyr å levere hver utgave, der du bor, mot at du betaler frakta på kroner 40,-. Avisa kommer rett på døra, rett fra trykken. Betaling skjer via Vipps, og trekkes noen dager etter at avisa er levert. (Den 1. hver måned).

 

Du kan avbestille levering hjem når som helst.

 

X