Et mobilvindu inn til galskapen

Det sier seg selv at det kan skje mye galt når alle går med en telefon man både kan bruke til å sende sine mest ufiltrerte tanker og samtidig ta bilde av andres like hemmelige samtaler. Noen som har utnyttet dette er den amerikanske fotografen Jeff Mermelstein, som siden 2017 har snikfotografert mobilskjermene til New Yorkere.

Det vi antar er det beste bildene (vi blir skuffet om det er de verste) er nå samlet i den fantastiske boka med den forferdelige tittelen #nyc, som er fullstappet triste, morsomme, og absurde utdrag skriftlige samtaler folk har via meldingstjenester.

LES OGSÅ: Bruno Jovanovics romandebut om vold, utenforskap og dysfunksjonelle relasjoner ville vært mye bedre uten sarkasmen

Hva slags galskap som beveger seg i hodet på disse menneskene er også den eneste informasjonen vi får om dem, med noen få unntak. Noen har sprukne skjermer, noen skjermer fremstår som helt nye. De fleste har iPhone men noen har Android, noen har vanlig størrelse på skriften og andre har den karakteristiske store fonten mennesker over 45 bruker. I noen bilder kan vi se konturer av forseggjorte negler og hår. Til felles har de alle at de garantert er glade for at de ikke er identifisert.

De færreste ville selvsagt kommet spesielt godt ut av det om andre fikk lese chatloggene deres, men det er til tider fascinerende å se nøyaktig hvor mye disse menneskene deler skriftlig med andre. Et par fortviler over at de har blitt gravide igjen, noen slår opp med hverandre, andre avlyser sex-avtaler, noen deler fine øyeblikk med dealeren sin og noen har forferdelige såre krangler. 

At man bokstavelig talt kun får et lite vindu og et fragment fra samtalene underbygger bare hvor absurde de er. Sånn sett kan de minne litt om fragmentene av telefonsamtaler man hører når man går langs gatene uten musikk i øret, bare at dette selvsagt er mye bedre. I mange år har vi blitt lært opp til at bedrifter, hackere og myndigheter prøver å få tilgang til det vi skriver på mobilen, men et eller annet sted på veien glemte vi at det skjer analogt også.

Bildeboka #nyc er langt ifra det verste som kan skje når alles kommunikasjon er lett tilgjengelig for andre, men det er kanskje det beste.

Nå kan du få NATT&DAG hjem uten å bære den dit selv.

 

NATT&DAG tilbyr å levere hver utgave, der du bor, mot at du betaler frakta på kroner 40,-. Avisa kommer rett på døra, rett fra trykken. Betaling skjer via Vipps, og trekkes noen dager etter at avisa er levert. (Den 1. hver måned).

 

Du kan avbestille levering hjem når som helst.

 

X