– Klassereise recognize klassereise

(Sponset innhold fra Ark.no)

Gjennom Tante Ulrikkes vei ga han innvandrerungdom en roman de endelig kunne speile seg i, og resten av oss fikk en etterlengtet innsikt i hvordan det kan være å vokse opp på Stovner. Hans nye bok får anmelderne til å juble – og Abid Raja til å gråte. 

Men hvorfor?
Klassereise recognize klassereise, og Abid er en mann av sterke følelser. Han kjente seg igjen, tror jeg.

… Fordi den handler om en mann med mål om å danse på alle lokale nyhetssendinger i løpet av en sommer? 

Hvorfor måtte du skrive Gul bok?
Jeg tok en liten skriveperm fra jobb, så da måtte jeg jo skrive. Også er jeg byråkrat og Gul bok handler nettopp om en byråkrat, og en del mer.

Det gir mening. Millioner av nordmenn har lest Tante Ulrikkes vei. Hvorfor burde de også lese Gul bok?
Det er på ingen måte en direkte oppfølger til TUV, men de som likte noe av tematikken i TUV, som identitet, utenforskap og klassereise, vil finne det her også.

Les også: «Tante Ulrikkes vei» er ikke bare en bok for psykopater

Hvordan har det vært å bli innlemmet i forfatter-Norge?
Egentlig er jeg ikke helt innlemma, jeg er ikke medlem i Forfatterforeningen ennå. Jeg sendte faktisk inn søknadspapirene i går, så vi får se da.

Vi krysser fingrene! Hvis du hadde sagt til en 16 år gammel deg at du skulle bli en bestselgende forfatter, hva hadde ungdoms-deg svart?
Hva, seriøst elle? Du kødder, jeg veit du kødder. Nei? Shit ass. Hvor mye tjener du, a?

Leste du noe på den tiden?
Jeg hadde nesten fullstendig lesetørke mellom sånn 12-18-årsalderen. Den eneste jeg kan huske å ha lest var Beatles av Saabye Christensen. Og den var skikkelig, skikkelig bra. Det hender ofte jeg leser små deler av den, seinest for noen måneder siden.

Vi har hørt om forfattere som stenger seg inne på et værelse og nekter å komme ut før de er ferdige med boka. Hvilken type forfatter er du?
Ganske disiplinert, egentlig. Jeg skriver mest på kvelden, så fra sånn åtte og frem mot midnatt. Hver dag, når jeg har et konkret prosjekt.

Digger du å skrive eller digger du å ha skrevet?
Det jeg digger mest er tanken på hva jeg skal skrive. Idéfasen, når den bare kan være helt løs og flyte, alt bare kan være notater og tanker. Det er den beste. Når jeg setter meg ned ved pc-en og skal skrive, blir det aldri så bra som det var i notatene og i hodet mitt.

Neste gang kan du jo bare gi ut notatene dine da! 

Du har to jobber, to barn og sikkert to kompiser også. Når får du tid til å lese?
Før jeg legger meg stort sett. Beste sovemedisinen som finnes.

Og hva leser du da?
Jeg har lest litt biografier i det siste, og både Lahlum sin om Reiulf Steen og Jonathan Eig sin om Muhammad Ali var heftige.

Finnes det litteratur du hater?
Jeg vil ikke få for mange uvenner i det forfatter-Norge jeg ennå ikke er en formell del av, så veit ikke hvor mye jeg skal si om det.

Greit nok. La oss ta fem kjappe! Favorittklassiker?
Brødrene Løvehjerte. Astrid Lindgren, bare, wow.

Favorittforfatter/skribent?
Det der varierer med dagsformen. Akkurat i dag tror jeg at jeg sier Chimamanda Ngozi Adichie.

Beste norske forfatter?
Hmm … Johan Harstad.

Noen ukjente du vil løfte frem?
Kanskje ikke så ukjent, men Mohsin Hamid er veldig god.

Har du noen guilty pleasures?
Jeg hadde en fase midt i tjueåra hvor jeg blei helt hekta på Hercule Poirot. Kjøpte en DVD-boks med alle episodene og binga dem aleine på rommet i kollektivet jeg bodde i.

Det har vi alle hatt. Hva den mannen ikke får til! Har du noen flere anbefalinger? Podcast f.eks?
The Ezra Klein Show. Helt rå på å utforske de store ideene og konfliktene i vår tid fra mange ulike sider.

Film?
La Haine. Fortsatt den fremste europeiske hoodfilmen.

Serie?
Æhh, har nesten ikke sett noe siste året. Siste jeg så var Normal People og jeg var så gira at jeg fant en hack for å se den på svensk TV, siden jeg ikke klarte å vente til den kom på NRK. Men den har jo hele verden sett nå. Hadde egentlig trengt noen nye anbefalinger sjæl…

Forfatter, byråkrat og nå også hacker av svensk TV. Et ekte multitalent. En snartur innom det eksistensielle: det er mye som foregår i verden nå. Stiller du deg optimistisk eller pessimistisk til fremtiden?
Ofte tar jeg meg selv i å være pessimistisk på sånne ting som ligger kort frem i tid, men stort sett alltid veldig optimist på det som ligger langt frem.

Til slutt: Nå kommer det sikkert en ny bølge av forespørsler for alt fra bokbad til Farmen mot deg. Får vi sett deg noe sted i løpet av nærmeste fremtid?
Om bokbad er tingen, så er det et med meg på Deichman Bjørvika i september. Men sånn ting på TV … Jeg sliter litt med game rage, så tror jeg skal holde meg unna ting som involverer spill og konkurranse.

Den er god. Sees på Deichman, da!

Gul bok er nå tilgjengelig på Ark. Tekst: Joakim Ljønes.