Selger James Bond-smykker til 134 000 kr: – Dette er alt annet enn barnslig

Smykkene har sin appell. For noen.

b
a

Synes du ikke at de ser litt barnslige ut?
– Er det nå jeg skal legge på?

Hos gullsmeden Thune, på Munch Brygge i Bjørvika, kan man få kjøpt James Bond-smykker helt opp i 134 280 kr. Smykkene er av gull, diamanter og er formet som hjerter, men grunnen til at du kjøper Chopards 007-smykker istedenfor andre juveler er selvfølgelig nettopp 007-brandingen – et bevis på at du er en ekte James Bond-fan.

Og James Bond-fans finnes det et par stykker av på Sørenga, bekrefter butikksjef Christer Vingan overfor NATT&DAG.

– Vi har solgt ett langt halskjede og en bangle. Også et anheng. Akkurat disse smykkene er ikke med i filmen, det er et par andre skikkelige, andre smykker som er med der, fra Chopard.

Har de vært James Bond-fans, de som har kjøpt det?
– De synes det har vært en artig gimmick, at det er koblet til James Bond, også har de likt designet. En av de sa det ikke spilte så stor rolle om det var James Bond eller ikke. Det har absolutt sin appell.

Akkurat der er Vingan og NATT&DAG uenige. Vi kan fint lite om smykker, og får kjeft av butikksjefen når vi kommenterer over telefon at vi synes de ser ut som noe man kjøper på H&M til sin første kjæreste.

– Da synes jeg du skal komme og se en gang til. Det har absolutt ikke noe med H&M å gjøre, hvis man vet hva det er for noe. Det er egentlig bare mangel på kunnskap hvis du synes det. Da har du ikke sett nøye nok på smykkene. Det er et litt dumt utsagn, vil jeg påstå. Det er skikkelige ting, det er godt laget. Chopard har også noe som heter Fairmined Gold, hvor de holder kontroll på hvor gullet er utvunnet. Så det ikke blir noe slavearbeid. Alt kan spores. Den parallellen til H&M håper jeg ikke du skriver noe om, det får artikkelen til å se litt rar ut, tror jeg.

Du synes ikke hjertedesignet er barnslig?
– Nei, hvis du vil at diskusjonen skal gå dit tror jeg vi bare setter punktum her, altså. Å kalle det barnslig, det synes jeg ikke hører hjemme. Hjerter kjøpes av alle typer. Du får diamantsmykker, du får ringer, du får alt mulig i hjerter. Det er ikke noe barnslig i det, det er et fint tema. Symbolikken i et hjerte er alt annet enn barnslig.

Synes du jeg er kjip når jeg sier det er barnslig?
– Du får synes hva du vil, men jeg synes det blir en merkelig diskusjon om du kaller det barnslig. Hjerter i smykkebransjen har alltid eksistert. Det er det samme som å si at man er barnslig om man kjører rundt i en grønn bil, for eksempel. Det blir et lavt nivå. Nå skal ikke jeg utdype det, men det var litt lavmål synes jeg. Fra din side.

Ja, okei, men jeg-
– Det er dyre ting vi snakker om. Det er et merke som står for veldig mange gode ting. Da synes jeg man skal respektere det også.

Jeg kan jo ikke så mye om smykker, så det kan hende jeg tar helt feil.
– Ja, det vil jeg påstå at du gjør hvis du kaller det barnslig. For dette er alt annet enn barnslig. De tar ting på det aller største alvor. Det er mange fine ting de bidrar med, og bidrar mye til samfunnet til tross for at de har en høy prislapp. Chopard som brand har jeg den største respekt for.

Bør det tas mer på alvor jo dyrere det er?
– Ikke nødvendigvis. Jeg synes man skal ta alle på alvor. Når man legger mye energi i å lage design, og når man har noe fint som er bak.

Har du et favorittsmykke, akkurat nå?
– Ja, jeg liker Happy Hearts-serien, synes den er ypperlig.

James Bond-smykkene er favorittene dine akkurat nå?
– Ja.

Ingenting er gratis i livet. Bortsett fra å lese NATT&DAG.

Men det koster penger å lage NATT&DAG. Om du vil støtte journalistikken vår kan du donere 350 kr (eller mer) og få tilsendt vår minimalistiske sorte t-skjorte. Den kan du bruke til de fleste anledninger, for eksempel mens du står i kø på NAV etter å ha tatt en master på HF eller mens du møter noen fra finn.no for å selge verdisakene dine så du får råd til mat.

Den passer kanskje ikke til begravelser eller bryllup, men du tilhører jo generasjonen som hverken gifter seg eller har venner, så det går vel fint.

Velg din størrelse: Samtidig godtar du våre vilkår.
Ønsker du å donere et annet beløp (uten t-skjorte) kan du gjøre det direkte med Vipps. Velg «Send» og tast inn nummeret 586717 eller søk opp NATT&DAG.