8 statuer uten rasistisk kulturarv som fortjener å stå

Samfunnet gir endelig grønt lys for å gjøre hærverk – men det er ikke alle kulturminner som bør rives ned.

b
a

Statuer rives i USA i forbindelse med BLM-protestene, og nylig ble statuen av Edward Colston revet ned og kastet i elva i Bristol. Her hjemme har det blitt tagget «RASIST» på statuen av Christian IV på Stortorvet.

Holder vi ingen historiske, rasistiske personer hellige lenger? Finnes det i det hele tatt helter som er rene nok ideologisk til at de uproblematisk kan rage over oss på pidestaller, og støpes inn i byrommets evighet?

Ja, det er det. Her er noen av statuene som bør få stå.

Mannen som sparker babyene i Frognerparken

Foto: dalbera (CC BY 2.0)

Man Chasing Four Genii, er skulpturens egentlige tittel, og refererer til de babyformede demonene fra pre-islamsk arabisk mytologi. Tittelen er muligens bare et skalkeskjul for Gustav Vigelands hittil udokumenterte hat for babyer. Eller rasister? Uansett, statuen får stå.

Den tjukke, tyrkiske gatekatten Tombili

Foto: Johannes Nickel (CC BY-SA 4.0)

Katten som levde i den Tyrkiske byen Ziverbey var kjent for å være hyggelig mot fremmede. Han var også kjent for å sitte nonchalant i trapper – såpass kjent at det ble satt opp en statue av ham etter hans død i 2016, etter en periode med alvorlig sykdom. En så chill katt kan umulig ha vært rasist, så Tombili får fortsette å sitte på trappen.

Les også: Smil & Gift møter Mads Hansen

Jahn Teigen-statuen i Tønsberg

Foto: Stig Rune Pedersen (CC BY-NC-ND 3.0 NO)

«En virkelighet større enn drømmen» kalte datteren til Jahn Teigen opplevelsen av å avduke en statue av faren sin, nede ved brygga i Tønsberg. Jahn selv var tom for ord – en opplevelse man deler når man uforberedt ser den selv for første gang. Man vet aldri, kanskje Jahn Teigen vil bli cancelled post mortem, men inntil videre får statuen stå.

Laboratoriemusa i Novosibirsk

Foto: Irina Gelbukh (CC BY-SA 3.0)

Monument to the laboratory mouse er en halvmeters høy mus med briller og strikketøy som står i parken til instituttet for cytologi og genetikk på Det russiske vitenskapsakademiet. Den er reist til ære for, du gjettet riktig, mus som (ufrivillig) har ofret sine liv for vitenskapen. Med denne statuen viser vi at vi synes mus er verdt mye mindre enn oss, og at vi er takknemlige for at de er så lite verdt, så artssjåvinistisk er den absolutt. Men søt er den, så den får stå til dyrene begynner å protestere.

Romvesenet på Bjølsen

Foto: Ida Mersil

EXTRA av Stav og Skjelbreia står og tar imot skatere med åpne armer på Bjølsen. Verket ble plukket ut av et utvalg, selvfølgelig med en representant fra Oslo Skatehall. Dette signaliserer åpenhet på tvers av intergalaktiske livsformer, og er svært lite rasistisk. Den får stå.

Evangelion-statuen i Shanghai

Foto: Fayhoo (CC BY-SA 3.0)

Neon Genesis Evangelion er tidenes beste anime, handler om vennskap og problematiserer dessuten måten vi forholder oss til fiendebilder. Så denne 25 meter høye, Guiness Rekordbok-vinnende statuen må nesten få stå.

Les også: Selger James Bond-smykker til 134 000 kr: – Dette er alt annet enn barnslig

Den trofaste, japanske hunden Hachikō

Foto: Daniel Ramirez (CC BY 2.0)

Hunden Hachikō (1923-1935) var eid av en universitetsprofessor som døde uventet av hjerneslag, en helt vanlig dag på jobben. Hachikō fortsatte å vente på ham i nesten 10 år, og en statue ble reist ved jernbanen der han pleide å vente. Det ble etter hvert laget bøker og filmer om den trofaste bisken, som har gjort ham til et symbol for lojalitet til sine nærmeste. La ham vente i mange år til!

Hesten på Birkelunden

girl in red, uredigert

Foto: Ludvig Furu

Fra Yelp:
Dette føllet er litt truende – sjekk ut hoven som står klar til å sparke. Og øynene stirrer ut i vill og truende galskap. Hadde ikke føllet vært formet i metall hadde jeg vært klar til å løpe. Men siden føllet står stille der det er plassert, blir jeg stående og se på den når jeg går forbi i Birkelunden. Jeg liker, som nevnt før, dyrestatuer, og plasseringen av denne – midt på en plass hvor det er umulig å unngå den – gjør denne til en av de bedre jeg har sett. Bra statue!

Enig!

Ingenting er gratis i livet. Bortsett fra å lese NATT&DAG.

Men det koster penger å lage NATT&DAG. Om du vil støtte journalistikken vår kan du donere 350 kr (eller mer) og få tilsendt vår minimalistiske sorte t-skjorte. Den kan du bruke til de fleste anledninger, for eksempel mens du står i kø på NAV etter å ha tatt en master på HF eller mens du møter noen fra finn.no for å selge verdisakene dine så du får råd til mat.

Den passer kanskje ikke til begravelser eller bryllup, men du tilhører jo generasjonen som hverken gifter seg eller har venner, så det går vel fint.

Velg din størrelse: Samtidig godtar du våre vilkår.
Ønsker du å donere et annet beløp (uten t-skjorte) kan du gjøre det direkte med Vipps. Velg «Send» og tast inn nummeret 586717 eller søk opp NATT&DAG.