Vega Scene åpner på fredag! Her er kinoprogrammet

Den to uker lange prøveperioden vil være preget av halvfulle saler, AntiBac og en håndfull kritikerroste filmer.

b
a

All verdens tid til overs og bøttevis med streamingtips har ikke nødvendigvis gjort at vi ser mer film. Grunnene til det kan være så mangt. Kanskje du blir rastløs av hjemmekontoret, har dårlig TV, hater film, eller kanskje er det fordi du ikke har en bra kino å gå til.

På fredag åpner Vega Kino dørene, med begrenset program og få plasser. Kun den største salen vil benyttes, og det kun av femti stykker. Hver visning vil føles som å dra og se en middels anerkjent iransk nybølge-film på Cinemateket en sommerlig ettermiddag, med andre ord.

Det ryktes forresten at Cinemateket også skal åpne smått om ikke så alt for lenge, og at programmet deres kommer på nett i ettermiddag.

Vega-programmet står Roy Anderssons nye, eksistensielle, svarte komedie, Om det uendelige. Den amerikansk-kinesiske kritikersuksessen The Farewell fortsetter også å gå, sammen med Waves, begge fra distribusjonsselskapet A24. Fyren bak Your Name får endelig norsk kinopremiere med Weathering with You, og Parasitt er ennå på plakaten(!). 16. mai blir det førpremiere på den danske indie-filmen Onkel, som vant publikumsprisen på Kosmorama, hovedprisen i Tokyo Filmfestival og en drøss danske priser.

Les også: Her er mediesakene som kommer når ølkranene åpnes

Programsjef Truls Foss mener det er spesielt viktig å få til et gjensyn med Waves.

– Ellers kommer Om det uendelige til å vises sammen med en videosamtale med Roy Andersson. Den skulle egentlig bare være til festpremieren. Det er sykt gripende, antakelig det siste verket hans. Han er livredd for å dø, virker det som. Ganske fælt.

Vet dere når dere kommer til å åpne med full kapasitet?
– Vi må se an de to første ukene og hva regjeringen sier videre. Det blir nok ingen spesialvisninger med samtaler og sånt, ting som krever mange mennesker. Vi får se etter 15. juni, og hvordan veien blir videre derfra.

Regjeringer har en tendens til å innføre skumle tiltak nå i krisetider mens folk ikke følger med, som strengere overvåkning. NATT&DAG følger imidlertid med, og ser dere har bumpet opp billettprisen til 150 kr.
Planen er å senke den når vi går tilbake til normalt. Det er ikke gunstig å drive kino som det er tilrettelagt for nå, med maks 50 personer i salen og færre på jobb. Så det blir en liten prisøkning de første par ukene. Prisen blir normal til høsten igjen.

De første besøkende er vel såpass kinosultne at de betaler det de må.
– Ja, det spår jeg også.

Ingenting er gratis i livet. Bortsett fra å lese NATT&DAG.

Men det koster penger å lage NATT&DAG. Om du vil støtte journalistikken vår kan du donere 350 kr (eller mer) og få tilsendt vår minimalistiske sorte t-skjorte. Den kan du bruke til de fleste anledninger, for eksempel mens du står i kø på NAV etter å ha tatt en master på HF eller mens du møter noen fra finn.no for å selge verdisakene dine så du får råd til mat.

Den passer kanskje ikke til begravelser eller bryllup, men du tilhører jo generasjonen som hverken gifter seg eller har venner, så det går vel fint.

Velg din størrelse: Samtidig godtar du våre vilkår.
Ønsker du å donere et annet beløp (uten t-skjorte) kan du gjøre det direkte med Vipps. Velg «Send» og tast inn nummeret 586717 eller søk opp NATT&DAG.