Smil & Gift møter Une Bastholm

Den ferske lederen for Miljøpartiet De Grønne har mistet troen på at vi kan stoppe klimakrisen, og vil DOBLE mengden grusomme valgkamp-videoer! Fremtiden ser ikke spesielt lys ut, altså.

b
a

 Du er den peneste partilederen. Hvordan føles det?
– Det er jo en slags makt i det.

 Er du enig i at du er penest?
– Jeg er veldig inhabil.

 Hvem kommer på andreplass?
– Politikk i seg selv er ganske sexy, synes jeg. Det at du gidder å bry deg og orker å ha en mening og sånn, det er kult …

Hvilken partileder kommer på andreplass??
– Bare av de som sitter på Stortinget?

 Tenker du på Libertinus?
– Nei, han i Bompengepartiet! Trym Aafløy.

Du er den motsatte av meg. Du er opptatt av politikk og miljø, du har barn, driver med aerobic … Er dette en god oppskrift for ikke å kollapse av depresjon?
– Haha! Er du deprimert?

 Ja, ganske.
– Det må vi prøve å gjøre noe med.

 Har du drept noen?
– Nei.

 Hvilken bok er du ekstra stolt over å ha lest?
– Livets uutholdelige letthet! Av … en sånn tsjekkisk forfatter.

 Tilværelsens uutholdelige letthet av Milan Kundera, mener du?
– Jeg skjønte at det var en kultbok, som man liksom MÅ ha lest, men det skjønte jeg først etter jeg hadde lest den. Da ble jeg litt stolt.

 I 2014 postet du et bilde av bokhylla di og skrev «Ubeskjeden bokhylle i solnedgang. Får meg til å tenke på at retten til utdanning nå er grunnlovsfestet. Hurra!» Er det virkelig sånn politikere tenker? Det må være slitsomt?
– Det er nok litt forskjell på politikere og mange andre, at når noe ikke fungerer, noe man ser i bybildet, så tenker man: hvem har ansvaret for dette? Hva kan jeg gjøre med det? Mange andre tenker bare «argh! Denne bussen kommer aldri!»

 Noen tenker på spesifikke nestledere, mens andre tenker på vestens død.

 MEGET ubeskjeden bokhylle også, med intet mindre enn SEKS bøker av Sigmund Freud! Hatt noen kule drømmer i det siste?
– Det er ikke mine bøker! Det er eksen min sine …

 Har du en favorittfilosof?

 Ikke lov å si Eivind Trædal.
– Hahaha. Jeg er veldig glad i John Stuart Mill, han er egentlig en sosialliberal type. Han var den første mannen som skrev ordentlig om frigjøring av kvinnen.

 Den første mannlige feministen.

Les også: Smil & Gift møter Bent Høie

 Da du ble valgt til leder gikk du ut i VG og annonserte at MDG vil inn i regjering.

 For klimaet må fikses ASAP!

Men sett at dere faktisk kommer inn i regjering, hvordan skal dere få råd til alle klimatiltakene etter at pengene er brukt på å holde små og ubrukelige bedrifter i live gjennom koronakrisa?
– Det var et bedre spørsmål enn det jeg trodde du skulle stille, som er hvordan skal vi skal finansiere det grønne skiftet og velferdsstaten når vi vil legge ned olja.

 Klassisk gotcha-spørsmål, det. Hvor ofte får du det? Er det mange Anders Magnus-type gubber som tror de har klart å sette opp en felle for deg?
– Ja. Veldig, veldig ofte.

 Meeeen. Det brukes en del penger nå. Hvordan påvirker det fremtidig politikk?
– Noen må betale mer skatt. Men klimatiltak, og særlig det vi må gjøre med næringslivet, er ikke nødvendigvis så dyrt. Men det er en del som kommer til å koste penger.

 Let’s be real: Høyre bryr seg bare om penger. Så, hvis det «ikke er så dyrt», hvorfor vil ikke Høyre være med på det?
– Fordi de henger igjen i andre ideologiske ting, som at politikere ikke skal styre så aktivt. Den breie samfunnsutviklinga skal markedet få bestemme, eller EU eller noe sånt. Næringslivet er ganske tydelige på at de ser masse muligheter i å omstille seg, fordi Europa etterspør …

 Uansett hva man spør næringslivet om, så sier de at de «ser muligheter». Det er det som er greia med næringslivet.
– Næringslivet er jo ikke bare én ting. Noen hater sikkert klimapolitikk. Men mange er flinke til å se mulighetene rundt neste sving.

 Så svaret ditt er at det ikke koster så mye?
– Det kommer til å koste, men det er kanskje enda vanskeligere for politikere å si til folk at folk må endre seg. At flere må bytte til el-bil, kjøre buss hvis de kan … Det var det ikke så vanlig å gjøre før vi begynte å få innflytelse.

 Hvem må betale mer skatt?
– Med vårt opplegg må rikinger betale mer skatt.

 Dere sier to ting som ikke kan være sant samtidig: På den ene siden sier dere at klimakrisa er en historisk katastrofe, som en verdenskrig, etc. Samtidig sier dere at vi bare må spise litt mindre kjøtt og sykle litt mer. Hvis første er sant, så nytter ikke det siste?
– Jeg tror du har rett. Poenget er at vi opplever at en stor endring må skje, og vi er langt fra å ha den politiske viljen som trengs. Det er for eksempel ingen som vil sette opp bensinprisen – andre enn oss. Fordi man mener at folk begynner å protestere i gatene.

 Er dere redde for å bruke ordet revolusjon?
– Ja. Livredd!

 Men det er jo det dere i praksis sier vi trenger?
– Det er ikke det.

 Jo.
– Revolusjon er sånn trampe i takt og rope i gatene, det er kaos for meg.

 Ikke bry deg om estetikken, da!
– Det er litt ut med revolusjon.

 Dere vil jo revolusjonere samfunnet?
– Ja.

 Er det ok om jeg tar en sigg?
– Ja.

 Er det ikke upraktisk å sette en stopper for kapitalisme og økonomisk vekst, men ikke kunne si man er sosialist?
– Jo, det er upraktisk. Haha. Det er faktisk det.

 Er grønn vekst mulig?
– Ja, det er jo også mulig, men man må også redusere og bli smartere i forbruket.

 Men hva er det dere har skjønt da, som kommunister og sosialister ikke har skjønt?
– At du ikke redder en tøddel av miljøet i seg selv med kommunisme. Vi er enige om at det økonomiske systemet må endres, men vi mener det må endres gjennom mye bedre regulering, ikke gjennom teoretisk å skulle erstatte verdenshandelen og markedet. Kommunisme og sosialisme er mye eldre ideologier enn den grønne ideologien, og ble dannet for å løse andre problemer – mye av det har vi allerede klart å løse i Norge.

 Civita og i amerikanske høyreside-folk snakker ofte om Venezuela. Økonomien er skakkjørt, det er ikke mat i hyllene etc. Men hvis de bruker mindre, er ikke det bra?
– Ja, akkurat som vi i Norge nå også. Vi forurenser mindre enn vi vanligvis gjør.

 Mer enn kommunistiske land til vanlig, selv om det er korona-pandemi.
– Vi kunne bare stoppet samfunnet og kutta masse utslipp, men det er ingen løsning. Hele poenget med å løse klimakrisa er for at folk skal kunne ha det bra. Også over tid. Folk skal ha det bra. Det er det vi går til valg på i 2020. Haha.

Bare for noen dager siden ble det satt ny rekord for andel CO2 i atmosfæren – noensinne –  selv om vi er midt i en pandemi. Om vi stopper å produsere ting kommer uansett andelen CO2 til å øke …

 Er det i det hele tatt mulig å komme seg ut av det her?
– Jeg pleier ikke snakke om at vi skal stanse klimaendringene, for det tror jeg ikke at vi får til. Vi må heller jobbe for å begrense dem.

 Det er litt som med psykisk sykdom, du må lære deg å leve med det.
– Ja, begrense det. Haha.

 Så du er black pilled, som man sier på internett. Du har mistet troen på demokratiet?
– Nei, det har jeg ikke. Da hadde jeg ikke vært i politikken. Men jeg har mistet troen på at vi kan stanse klimaendringene.

 Hvorfor kan ikke MDG si til folk som henger på bensinstasjoner litt oftere enn oss at dere egentlig er enig med dem, at det ikke kommer til å hjelpe om man kutter en sydentur her og et kjøttstykke der. Det eneste som hjelper er å endre hele samfunnet, og det skal de rike betale for!
– Det kommer til å være relativt små endringer for mange i Norge, selv om det blir store endringer for noen. Folk er mer redd for endring når de ikke vet hva det innebærer, enn når de ser at endringen for eksempel er å omprioritere flere parkeringsplasser til sykkel. Det er mye som tyder på det, for vi gjør det ganske bra der vi har vært med å styre og fått til endring.

 Utdyp det.
– Oslo.

 Når man drar på ferie med kjæresten er det mest for å ha sex. Men hvis vi skal ta tog og buss istedenfor fly reduseres sextiden dramatisk. Hvordan skal dere kompensere unge, kåte nordmenn for dette?
– Med bra nattvogner og gratis kondomer!

 Ny MDG-gruppe på Facebook: Sextog til Berlin!
– Jeg mener at det er mer sextid på tog enn fly? I alle fall med nattog. Og det er ikke alltid man får sjekka inn på hotellet med en gang heller, det skjer gjerne i tre-fire-tida, og da må man eventuelt finne et annet sted å gjøre det før det.

 Klima eller naturvern?
– Det handler litt om det samme.

 Ikke alltid.
– Jeg lander ofte på naturen. De fleste stedene der klima og natur står i konkurranse, det er i spørsmålet om fornybar vindkraft. Og da kan du legge vindkraften et annet sted. Vi skal bygge vindkraft til havs, vet du.

 Havørn da, den er ikke ute på havet?
– Jo, men det kan man kartlegge. Akkurat som man gjør på land, man kan ha kontroll på hvilke arter som henger der til vanlig, og som man ikke vil ødelegge for.

 Man må ha dialog med dyran!

Les også: Søndag Summarum: Propaganda, NAV, Helgheim og en kalkun til 700 000,-

 Hva synes du om dokumentaren Planet of the humans?
– Jeg har ikke sett den.

 Den er populær i «Nei til vindkraft»-miljøer for tida. For dem er naturvern vs. klima en reell motsetning.
– Ja.

 De som stemmer Senterpartiet digger naturen. De bruker naturen hele tiden.
– Det er Senterpartiet vi samarbeider med oftest i kommunene. Det er helt utrolig. Men det er fordi vi ofte er enige om ting som jordvern og …

 Handler uenigheten bare om «identitet»?
– Ja … Jeg tror mange på bygda har et mer anstrengt forhold til byfolk enn omvendt. Det er for mange i SP en gylden mulighet for å distansere seg fra storby, de utdannede urbanistene, de som slår sammen og sentraliserer. De som har makt. Og det er de imot. Og derfor er de imot oss, kanskje. Pluss at vi er kritiske til bensinbilen.

 Har dere gjort noe feil hvis folk som elsker natur hater miljøpartiet?
– En del av disse tror jeg er utenfor vår målgruppe, de ville aldri stemt grønt, uansett. Det er en del god gammel EU-motstand som har gått inn i den bevegelsen.

 MDG, som de fleste andre politiske partier, er kjent for forferdelige valgkamp-videoer …
– Nei!

 Jo. Dere skal møte ungdommen, by på dere selv og det som verre er, og fremmedgjør dermed alle som har en fungerende gag reflex. Kan dere roe ned den strategien der til neste valg eller?
– Nei. Vi skal øke den, haha. Mer!

 Mer hiphop fra Lage Nøst? Plis, spar oss!
– Ja, jeg tenker minst dobling.

 Hooff.
– Folk må venne seg til at politikere kan gjøre sånt. Nå har vi akkurat begynt å nå ut til noen, så må vi fortsette. Det tar tid før folk skjønner det er kult. Dere har ikke kjøpt det ennå, for eksempel.

 Dere tror dere kan gjøre det kult bare med å gjøre MER av det?
– Ja. Jeg synes det er kult, jeg. Hahaha.

 Det tror vi ikke noe på!
– Vi har jo stort fokus på sosiale medier-

 *frysninger*
– … og vi må jobbe med det vi har, tenker jeg. Vi er ganske flinke der, vi når ut til mange … Dere har sett hele musikkvideoen, har dere ikke det?

 Ja?
– Da har det jo virka!

 Det er samme taktikken som nettavisene bruker på Facebook, ragebait for å få folk til å reagere. Også er det ikke så viktig hvordan de reagerer.
– Mhm. Hehehe.

Ifølge arbeidsprogrammet deres vil MDG «satse mer på forskning og utvikling innen kunst- og kulturfeltet». Hva betyr det?
– Hmm. Godt spørsmål.

 Hvordan «forsker» man på, og «utvikler», kunst og kultur?
– Jeg tror kulturen i dag blir behandlet litt sånn, «det er hyggelig at noen driver med det», liksom. Mens det er få fagrapporter som viser hvor viktig det er.

 Løsningen er å tallfeste kunsten!
– Nei, vi har ikke lyst til å tallfeste alt heller. Men litt mer. Mer sånn… Se hvor viktig, for eksempel, scenekunsten har å si for psykisk helse. Det er jo spennende.

 …

 … Nei.
– Hahaha.

 Hva er det du har gjort for å samle partiet bak én leder?
– Jeg er ganske opptatt av å se hva både velgere og folk i partiet er opptatt av, og prøve å ta høyde for det. Jeg tror det hjelper å være ung. Jeg har ikke rukket å gå meg inn i så mange spor.

 En anonym kilde høyt oppe i kulturnorge er veldig glad for at dere har fått vekk middelaldrende menn med krøllete hår som ledere for partiet. Helt malapropos, hvilken NRK-programleder synes du er skumlest?
– Det er Bjørn Myklebust. (Politisk kvarter, red.anm)

 Okei.
– Han er ikke så skummel kanskje, men veldig skarp. Han har den teknikken Fredrik Solvang kan ha, at han skal ha tak i svaret på det ene spørsmålet litt uavhengig om spørsmålet er godt.

 Dere får de programlederne dere fortjener.
– Haha, ja.

 Solvang kan kanskje være litt barnslig, men når han først står oppi trynet til Lars Akerhaug og kommer nærmere og nærmere, og man ser pølsesvetten begynne å renne fra nakken på’n Lasse … Da er det digg å ha ham.
– Jeg er begeistra for ham, jeg.

 Hva slags musikk hører du på?
– Jeg er i spennet mellom Ólafur Arnalds, sånn islandsk moderne klassisk, og M.I.A., Taylor Swift og sånt når jeg er ute og løper. Da er jeg mindre kravstor.

 Jasså.
– MGMT … Duu du du-du duu-du-du du duuuu-duu. Og den er fra sånn 2015, 2016 eller noe sånt!

 Den er fra 2009. «Kids», heter den. Vi tok på vår første pupp til den låta. Feel old yet?
– Ellers veldig mye forskjellig.

 Dere skriver i partiprogrammet deres at dere setter klar tale foran tåkeprat. Liker du ja/nei-spørsmål?

 Dette er et ja/nei-spørsmål.
– Nei. Haha.

Ingenting er gratis i livet. Bortsett fra å lese NATT&DAG.

Men det koster penger å lage NATT&DAG. Om du vil støtte journalistikken vår kan du donere 350 kr (eller mer) og få tilsendt vår minimalistiske sorte t-skjorte. Den kan du bruke til de fleste anledninger, for eksempel mens du står i kø på NAV etter å ha tatt en master på HF eller mens du møter noen fra finn.no for å selge verdisakene dine så du får råd til mat.

Den passer kanskje ikke til begravelser eller bryllup, men du tilhører jo generasjonen som hverken gifter seg eller har venner, så det går vel fint.

Velg din størrelse: Samtidig godtar du våre vilkår.
Ønsker du å donere et annet beløp (uten t-skjorte) kan du gjøre det direkte med Vipps. Velg «Send» og tast inn nummeret 586717 eller søk opp NATT&DAG.