Dette er den første filmen du bør se når Cinemateket åpner

Etter mye om og men får vi endelig lov til å gå på kino igjen. Flere kinoer over hele landet meldte denne uken at de kommer til å åpne opp for besøk på fredag (som passende nok er Frigjøringsdagen), selv om det i første omgang blir med begrenset kapasitet for å hindre smitte. 

Åpne skal også Cinemateket gjøre, og denne uken slapp de programmet for mai. Der finner du blant annet Den store skjønnheten, The Last Detail, Harold and Maude og Color Out of Space

Les også: Vega Scene åpner på fredag! Her er kinoprogrammet

Men den første filmen du bør se når dørene til Cinemateket åpner igjen er Johanna Hoggs 80-talls drama The Souvenir. Filmen er løst basert på regissørens eget liv, og ble svært godt mottatt av kritikere etter fjorårets premiere. En oppfølger er allerede i produksjon.

I filmen innleder filmskole-studenten Julie (Honor Swinton Byrne) et lidenskapelig forhold til Anthony (Tom Burke), samtidig som hun prøver å stable på beina en karriere som regissør. På tross av familie og venners bekymring lar Julie kjæresten ta en større og stadig mer destruktiv plass i livet hennes. Selv etter at omfanget av Anthonys personlighet og livsstil går opp for henne, sliter Julie med å bryte ut av forholdet.

The Souvenir er en realistisk, vakker og ubehagelig film om dårlige relasjoner, avhengighet og noe vi i NATT&DAG kjenner godt til: hvor vanskelig det er å balansere seksuelle forhold med kreative ambisjoner. Det er også en av fjorårets beste filmer, og den første av mange filmer du bør se når Cinemateket endelig åpner dørene igjen fredag 8. mai. 

Ingenting er gratis i livet. Bortsett fra å lese NATT&DAG.

Men det koster penger å lage NATT&DAG. Om du vil støtte journalistikken vår kan du donere 350 kr (eller mer) og få tilsendt vår minimalistiske sorte t-skjorte. Den kan du bruke til de fleste anledninger, for eksempel mens du står i kø på NAV etter å ha tatt en master på HF eller mens du møter noen fra finn.no for å selge verdisakene dine så du får råd til mat.

Den passer kanskje ikke til begravelser eller bryllup, men du tilhører jo generasjonen som hverken gifter seg eller har venner, så det går vel fint.

Velg din størrelse: Samtidig godtar du våre vilkår.
Ønsker du å donere et annet beløp (uten t-skjorte) kan du gjøre det direkte med Vipps. Velg «Send» og tast inn nummeret 586717 eller søk opp NATT&DAG.
X