Her er den: Ukas beste musikk!

S1sco, Jouska, Isah, Charli XCX, Kanaan, Ē og Psycheek er bare noen av artistene som er Best Akkurat Nå.

b
a

Litteraturen lærer oss å dø, hevder noen. Men musikken da? Hva er dens rolle? Skal den lære oss å leve? Eller er dens funksjon bare at den lyder i ørene våre på en så måte som er så GOOOOOD at vi glemmer både liv, død og det faktum at vi enda ikke kan dra på byen?

Ja, kanskje det?

NATT&DAGs musikkredaksjon stemmer enstemmig i: musikk har egenverdi.

Følg lista her:

Les også: Her er landets minst populære studier

S1SCO – Paco Rabanne

Da «Versace Medusa» kom mot slutten av fjoråret var det liten tvil om at Stovner-rapperen med finlandshette representerte noe norsk rap har manglet de siste årene, nemlig gangster-rap av den gode, gamle, og skumle skolen. På «Paco Rabanne» holder han seg til de samme temaene som på de andre låtene: langing, å være fra Stovner – og fotballspillere som var på topp for ti år siden.

Beste linje: «Tar av meg masken når vi i seeeengs / holder ut lenge som Mercedes Beeeenz», hahaha.

– Yngve Sikko

Jouska – Born in Cash

Låtene Jouska slipper blir bare bedre og bedre, samtidig som de forblir skammelig undervurderte. Synes spesielt vi da, som så dem dominere livestreamen vår fra Blå for et par-tre uker siden. Legender!

– Ludvig Furu

Aj – Juice

Ved første gjennomlytt er Ajs siste singel «Juice» forvirrende. Hva er det han sier? «Hun ville test press / kom og testa min juice»? Hvorfor uttaler han «meg» som mej? 16-åringen fra Bærum høres ut som om han rapper minst like mye på svensk som på norsk. I tillegg har han en melankolsk ung-men-har-allerede-sett-for-mye delivery, som bringer tankene i retning svenske tilstander. Men litt etter litt føles det ikke lenger så rart. Han – og mange med ham – blander jo allerede norsk med engelsk, slang og drip drip-type hiphop-klisjeer. Hva er galt med å tilsette litt svenske verbbøyinger i miksen? Nei, så streng er det ikke noe poeng å være. Også soundet er tydelig påvirket av svensk förortsrap. «Juice» balanserer på en knivsegg mellom å være en litt klein pastisj og noe helt eget, men faller akkurat ned på riktig side. Resultatet er en låt det er vanskelig å slutte å høre på.

– Yngve Sikko

Psycheek – Breakphoria

Fredrik Veiga er ikke bare Gateavisa-skribent, den ene halvdelen av elektropopduoen Sticky Icky, og en av Oslos garantister for et visst estetisk gjennomsnittsnivå (Fredrik, hvis du leser dette, er du klar over at det at du møter opp på events med rare bukser og rart hår er noe av det som gjør at Oslo på gode dager nesten føles som en storby?). Han er også Psycheek, en figur som lager elektroniske techno/breakbeat/eksperimentelle beats å enten danse eller febrilsk vaske leiligheten til. Fra før har Veiga gitt ut musikk i den overlessede og eksperimentelle enden av den elektroniske skalaen. «Breakphoria», som er singel nummer to ute fra en kommende mixtape, er litt lettere å høre på, også hvis man ikke er av typen som danser/og eller febrilsk vasker leiligheter.

– Yngve Sikko

Les også: Nå kan diamant-Forbyen fra «Uncut Gems» bli din

Ē – Getting Through It

For de som har glemt det siden sist: *roper høyt* Ē er post-punk-prosjektet til Chiara Cavallari fra FOAMMM, Ingvild Nærum og Sigrun Sæbø Åland. Den siste singelen deres vitner fortsatt om et stødig, kunstnerisk prosjekt og solid, smakfull låtskriving. Her låter vokalen til og med litt som Nico …! Slettes ikke det verste du kan putte i øret denne fredagen.

– Ludvig Furu

Kanaan – Worlds Together

Hvis du av en eller annen grunn er allergisk mot progrock, og har fått lettere reaksjoner av de tidligere platene til Kanaan, advarer vi deg meeeeget strengt mot å sjekke ut det siste albumet deres. Altså, på akkurat denne albumåpningen er koblingene såpass sterke til Pink Floyds «Breathe» at vi ikke helt skjønner hvordan det kan være såpass hipt og virilt på samme tid? Men det er det.

– Ludvig Furu

Ingenting er gratis i livet. Bortsett fra å lese NATT&DAG.

Men det koster penger å lage NATT&DAG. Om du vil støtte journalistikken vår kan du donere 350 kr (eller mer) og få tilsendt vår minimalistiske sorte t-skjorte. Den kan du bruke til de fleste anledninger, for eksempel mens du står i kø på NAV etter å ha tatt en master på HF eller mens du møter noen fra finn.no for å selge verdisakene dine så du får råd til mat.

Den passer kanskje ikke til begravelser eller bryllup, men du tilhører jo generasjonen som hverken gifter seg eller har venner, så det går vel fint.

Velg din størrelse: Samtidig godtar du våre vilkår.
Ønsker du å donere et annet beløp (uten t-skjorte) kan du gjøre det direkte med Vipps. Velg «Send» og tast inn nummeret 586717 eller søk opp NATT&DAG.