Norge har endelig fått sin egen klikk-kåte algoritme-jazzgruppe

Genres & Moods-seksjonen av Spotify er fylt med mye rart, spesielt i spillelistene med avslappende musikk. De siste årene har folk begynt å oppdage at ikke alle artistene i disse spillelistene alltid er … ekte. Antakelig er det for at Spotify vil slippe unna med å betale royalties til generiske artister.

Norway Jazz Norge er kanskje ikke den største royalty-frie jazzgruppen der ute. Men det er VÅR royalty-frie jazzgruppe. Fra Tsjekkia. Kanskje.

Med låter som «Norwegian Coffee House», «Kaffe Hus», «Coffee Break Norway», «Skillingsbole»[sic], «Operahuset» og «The Oslo Opera House» var Norway Jazz Norges Kaffeslaberas fjorårets kanskje aller minst innflytelsesrike jazzalbum.

I 2016 skrev Music Business Wordwide en sak der de anklaget Spotify for å lage sin egen musikk, i all hemmelighet. Flere kilder meldte om at de hadde betalt produsenter for å lage musikk innen spesifikke kriterier for å passe inn i moods-spillelistene deres. Under en kontrakt der produsentene ikke får royalties, selvsagt.

Man trenger altså ikke se lenger enn til Fans Also Like-sidespalten for å se hvilken senkapitalistisk musikktrend Norway Jazz Norge er en del av, der vi finner artister som Classic Jazz Kaffehaus, Cozy Music Deluxe, The Coffee House Pianist og Jazz for the Sake of Jazz.

Les også: AI-generert frijazz og metal høres helt sinnssykt ut

I fjor meldte Rolling Stone at store plateselskaper, som tidligere har vært kritiske til denne typen fiktive artister (minner om en VISS tweet), nå begynner å pushe ut liknende musikk selv.

Dette fenomenet er ved første øyekast ekstremt fucka, men blir noe mindre absurd om man sammenlikner det med videostrømmetjenester, og hvordan de etterhvert har begynt å produsere eget materiale. Kanskje Spotify bare bør begynne å merke innholdet som sitt eget, og være åpne om hvilke musikere som er med på kaffe-jammen? Kjedekafeer gir vel faen i hvem som sitter bak pianoet uansett.

Les også: Møt TravisBott, en AI-generert Travis Scott-klone

Mer sannsynlig er det likevel at Norwegian Jazz Norge er et resultat av et uavhengig, klikkjagende selskap. Hvis man går inn på About-fanen ser man at artisten ble oppdaget gjennom spillelister som «Classic Jazz Coffee House Instrumental Background Music», «Instrumental Coffee House Background Jazz Music» og «Cool Coffee Shop Instrumental Background Jazz Music» – alle publisert av en profil ved navn Honza Jaros. En av spillelistene har litt over 1400 følgere. Hvor mange av følgerne som er «cool vegan kaffe hus» er usikkert.

Vi vet ikke helt hvem denne Honza Jaros er, men navnet er i alle fall tsjekkisk. Saken oppdateres(?)!

Låttitlene, «Avslappende Musikk» og «Rolig Bakgrunnsmusikk» lyver imidlertid ikke om hva de inneholder. Trykker du på play får du halvannet minutt med, ja, rolig bakgrunnsmusikk, i form av et flatt jazzkomp fra en pianotrio. Det høres ut som låtene er klippet ut av en lengre, uinspirert musikklinje-jamsession, der de fader inn og ut.

Det er kanskje skuffende at Norway Jazz Norge ikke låter mer som den norske ECM-fjelljazzen som er så lett å imitere. Vi kan krysse fingrene for at de gjør et stilskift i anledning neste hyttesesong, for eksempel.

Ingenting er gratis i livet. Bortsett fra å lese NATT&DAG.

Men det koster penger å lage NATT&DAG. Om du vil støtte journalistikken vår kan du donere 350 kr (eller mer) og få tilsendt vår minimalistiske sorte t-skjorte. Den kan du bruke til de fleste anledninger, for eksempel mens du står i kø på NAV etter å ha tatt en master på HF eller mens du møter noen fra finn.no for å selge verdisakene dine så du får råd til mat.

Den passer kanskje ikke til begravelser eller bryllup, men du tilhører jo generasjonen som hverken gifter seg eller har venner, så det går vel fint.

Velg din størrelse: Samtidig godtar du våre vilkår.
Ønsker du å donere et annet beløp (uten t-skjorte) kan du gjøre det direkte med Vipps. Velg «Send» og tast inn nummeret 586717 eller søk opp NATT&DAG.
X