Netflix-dokumentaren om Chicago Bulls er kaotisk og veldig underholdende

«Den siste dansen» er perfekt for deg som savner idrett eller et nytt realityprogram å følge.

b
a

Only 90s kids will remember, men fra slutten av 80-tallet gikk Chicago Bulls fra å være et middelmådig basketlag til å bli et av de mest populære idrettslagene i verden. Laget hadde profiler som Scottie Pippen og Dennis Rodman, men størst av alle var selvsagt Michael Jordan, som på 90-tallet var en av planetens mest kjente personer.

Etter å ha dominert NBA ved å vinne ligaen 5 ganger på syv år, stod Chicago Bulls før 98-sesongen foran et veiskille. Daglig leder Jerry Krause bestemmer seg for at det må skje store endringer om laget ikke forvitre. Han kvitter seg med trener Phil Jackson og de aldrende stjernespillerne for å bygge opp laget helt på nytt etter sesongen. Jordan på sin side, bestemmer seg for at han ikke kan spille for andre enn Jackson. 98-sesongen blir dermed den siste for det som da var tidenes beste basketlag.

Denne sesongen ble poetisk nok kalt The Last Dance av trener Phil Jackson, og heldigvis for ettertiden dokumenterte et filmcrew alt kaoset som oppstod. Resultatet er den fantastiske ESPN og Netflix-dokumentarserien Den siste dansen.

Les også: «The Chronic» er endelig på Spotify. Men hva mente N&Ds anmelder i 1993?

I tillegg til en omfattende og veldig underholdende gjennomgang av Bulls’ hittil siste vellykkede sesong, hopper den ti episoder lange serien sømløst mellom gamle sesonger, nye problemer, krangler mellom basketspillere, profiler av stjernespillerne, klubbens historie, NBAs historie, og som alltid når det handler om amerikansk idrett: de sosioøkonomiske forholdene i USA (de var ikke spesielt gode før heller!).

I tillegg til den fascinerende historien om hvordan Jordan og lagkameratene tar over verden, har serien et fantastisk persongalleri, og de aller fleste bidrar med vidt forskjellige perspektiver på hva som egentlig skjedde i nyinnspilte intervjuer.

Daglig leder Jerry Krause har mindreverdighetskomplekser for det meste, og skjelles ut og mobbes nådeløst av spillerne sine. Trener og tidligere hippie Phil Jackson har en slags blanding av zen-buddhistisk og natur-religiøs tilnærming til basketball. Dennis Rodman begynner å date Madonna, tar nesten livet sitt midt i sesongen og forsvinner i mange døgn etter å ha dratt til Las Vegas på en fylletur. Michael Jordan går fra å være en sjenert gutt til å bli beskrevet, som han ofte gjør i dokumentaren, som Gud. Jordan legger også opp midt i storhetstiden for å satse på profesjonell baseball isteden, før han gjør comeback. Det krangles, festes og dunkes, og det er ekstremt underholdende.

Den siste dansen er omfattende og nøyaktig men aldri kjedelig, selv for de som ikke har et spesielt godt forhold til basketball fra før. Det er perfekt for deg som savner idrett eller et nytt realityprogram å følge.

Den siste dansen ser du på Netflix nå. To nye episoder slippes hver mandag.

Ingenting er gratis i livet. Bortsett fra å lese NATT&DAG.

Men det koster penger å lage NATT&DAG. Om du vil støtte journalistikken vår kan du donere 350 kr (eller mer) og få tilsendt vår minimalistiske sorte t-skjorte. Den kan du bruke til de fleste anledninger, for eksempel mens du står i kø på NAV etter å ha tatt en master på HF eller mens du møter noen fra finn.no for å selge verdisakene dine så du får råd til mat.

Den passer kanskje ikke til begravelser eller bryllup, men du tilhører jo generasjonen som hverken gifter seg eller har venner, så det går vel fint.

Velg din størrelse: Samtidig godtar du våre vilkår.
Ønsker du å donere et annet beløp (uten t-skjorte) kan du gjøre det direkte med Vipps. Velg «Send» og tast inn nummeret 586717 eller søk opp NATT&DAG.