Smil & Gift møter Trond Giske

Han er blitt kulturminister, og oppesen som en tispe i løpetida. Han har fått lønnsøkning! Han legger igjen kortet i baren og kjøperrunder til alle! Smil & Gift møter Trond Giske.

b
a

Fra arkivet: Vi møtte Trond Giske i 2005, da han var kulturminister.

SMIL Gratulerer med ny jobb! Kan vi få masse penger av deg i kulturstøtte, pressestønad eller noe? Vi har aldri fått en krone. Og nå trenger vi det skikkelig.
– Tja. Har aldri tenkt gjennom den problemstillingen, men med alle de sære trykksakene som allerede får støtte fra oss, stiller vel ikke NATT&DAG så veldig langt bak i køen. Den forrige regjeringens interessefelt skinner litt igjennom på enkelte av de mer smale publikasjonene som får støtte av oss, kan du si …

GIFT Du tar regninga i hvert fall. Kan du love at den nye regjeringen ikke ødsler bort en krone på norskspråklig rap?
– Nei, det kan jeg ikke. Innkjøpsordningen for grammofonplater kan for eksempel slumpe til å kjøpe inn en og annen norskspråklig raputgivelse. Så statstilskuddet til norskspråklig rap er der allerede, under Valgerd også.

SMIL Du er veldig flink til å danse. Det har vi sett. Har du gått på kurs?
– Jeg har gått på danseskole. Almas danseskole i Trondheim. Der lærte jeg valse trinn, rumba og cha cha cha. Men jeg har hatt usedvanlig lite nytte av den rumbaen. Det de egentlig burde lære deg på danseskole er jo det du har bruk for. «Hva gjør man på et dansegulv klokka to om natta?»

GIFT Klåing, heter det. Jeg leste i VG at Kjell Magne Bondevik ikke er faren til Marit Arnstads barn. Du som er på Tinget, vet du hvem det er?
– Nei.

GIFT Har du hørt noen rykter du kan dele med oss? Det er ikke deg, da?
– Det er i hvert fall ikke meg! Jeg har jo hørt det Kjell Magne-ryktet, jeg som alle andre. Men jeg har aldri trodd noe på det. Og noen andre rykter har jeg ikke hørt.

Les også: Vi åpner NATT&DAG-arkivet: 30 år med ærekrenkelser!

SMIL Rockemuseum – herlig! Har dere funnet frem den skjelettdrakten til Jahn Teigen ennå? Eller lausungene til Åge Aleksandersen? Hva med den utlagte tarmen til han i Vestlandsfanden? Får Brutal Kuk plass på det museet?
– Brutal Kuk er jo geografisk riktig, i det minste, men de er vel ikke helt klare for museum ennå. Skjelettdrakten har noen stjært! Den utlagte tarmen har jeg ikke vært borti. Og får vi brillene til Åge, får vi si oss fornøyd med det.

SMIL Hva synes du om den norske bokhøsten, og hvorfor skal vi bry oss om den?
– Den som påstår at han har oversikt over bokhøsten er en bedre løgner enn meg. Men rapportene fra bokhandlerne sier at salget går så det suser i høst. Og dét skal vi bry oss om!

GIFT OK. Er det noen vits i å holde liv i forfattere og andre kunstnere som ingen er opptatt av?
– Ja, det tror jeg det er vits i. Dette også fordi forfattere må få sjansen til å utvikle seg. Slik at de en dag kan skrive bestselgere som Lars Saabye Christensen gjør.

SMIL Hva med forfattere som Svein Jarvoll og Ole Robert Sunde? De selger jo aldri mer enn noen hundre eks.
– Det er det jeg sier. Mange forfattere har skrevet en god del bøker før de kan komme opp på nivået til Lars Saabye Christensen. Han solgte jo ingenting i begynnelsen han heller.

GIFT Jaså.
– Altså, jeg er ikke noen tilhenger av den «jo mindre publikum, jo større kunst»-tankegangen. Men klart det kan være ting det er verdt å ta vare på blant de smalere kunstnerne også.

SMIL Vi har mistet telefonen vår, og hele telefonlista med den. Vi tenkte du kunne hjelpe oss med å fylle inn hullene. Vi begynner med P. Har du nummeret til Pia Haraldsen?
– Nei, det har jeg ikke.

GIFT Pia Tjelta?
– Ja, det har jeg. Men jeg kan da ikke sette det på trykk i Natt&Dag.

GIFT Hvordan er hun steinrike Märta-venninna Marianne Ulrichsen egentlig, på privvaten?
– Hun er veldig hyggelig, Marianne.

SMIL Hvordan er hun I FORHOLD TIL Gerd Liv Valla?
– Det er kanskje det rareste spørsmålet jeg har fått – noensinne. Øh. Det er umulig å svare på. Begge er veldig hyggelige. På hver sin måte. For å si det mildt.

SMIL Hvordan ble du kjent med henne?
– Via felles kjente. Det vil si Ari.

GIFT Ha ha ha. RETT I FELLA!! Vi er veldig snedige. Og du vanker med fiffen. Hvordan ble du venner med Ari og Märtha, og hvordan kan VI bli kjent med dem?
– Ari ble jeg kjent med da han var relativt ukjent forfatterspire. Så det beste tipset er nok å se seg ut en spire med potensial og satse på at han gifter seg med en prinsesse. Men oddsene er nok ikke så store for at det skjer igjen med det første.

Les også: Smil & Gift møter Jonas Gahr Støre

GIFT Det har aldri slått deg at den kongefamiliegjengen kan ha sine grunner til at du får være med i klikken? Lenin sa noe om «nyttige idioter» …
– Jeg kan kanskje være en idiot. Men spesielt nyttig er jeg nok ikke. Har ikke så mye makt som de kan benytte seg av i hvert fall.

SMIL Hallo! Du er kulturminister, for svingende!
– Ja, faen. Det er sant.

GIFT Hvis du hadde en gønner i ansiktet, og måtte spise bæsj, hadde du da valgt å spise din egen bæsj eller noen andres?
– Hmm. Etter å ha sett hvordan VG slo opp Knut Arild Hareides svar på prompespørsmålene deres, er jeg veldig lite fristet til å svare på akkurat det spørsmålet. Beklager.

SMIL Ti hi, jeg synes jeg ser det: «Trond Giske vil SPISE SIN EGEN BÆSJ». Noen vi kjenner møtte deg på By:Larm. Du sa visst at det var som når du var i utlandet, og måtte stå i kø for å kjøpe øl, fordi ingen kjente deg. Har du noen gode tips for å snike i barkøer?
– Jeg har ikke noen tips for å snike i barkøer. Barkøer er det mest demokratiske som finnes.Og det der kan jeg umulig ha sagt.

GIFT Det blir ord mot ord. Og du er politiker.Er du egentlig interessert i film, eller vil du bare på nachspiel med Ane Dahl Torp og Iram Haq?
– Jeg er veldig interessert i film, det er ikke ljug. Det er den ypperste kunstformen som finnes, siden det kombinerer så mange ting,både ord, bilde og musikk.

GIFT Ooh, du din durkdrevne populist. Betyr det at tegneserier er den høyeste formen for litteratur som finnes, siden det både er ord OG bilder?
– Men tegneserier er da høyverdig kunst, det. Og film kan faktisk være helt uslåelig. Ihvert fall hvis man har både ypperlig manus, ypperlig filming og ypperlig musikk. Men jeg vil gjerne presisere at dette ikke betyr at jeg takker nei til det nachspielet du nevnte.

GIFT Hei dø. Du hakke peiling på kunst, du. Hvem er den viktigste kunstneren i Norge i dag? Og hvis du sier Matias Faldbakken så lapper vi til deg
– Billedkunst? Er det det du mener?

SMIL Ja, eller visuell kunst som Butenschön sier.
– Pass. Jo,… Nei, forresten. Billedkunst altså… Nei, det har jeg lite innsikt i.

SMIL Film er jo mye viktigere!
– Ja, jeg er veldig interessert i film! Men billedkunstnerne skal sikkert få sitt også.

GIFT Saklig. Det er vel ikke noen hemmelighet hvem du vil dra på nachspiel med da, Pia Tjelta eller Mari Slaattelid?
– Jo, det er en hemmelighet at det er Pia Tjelta.

SMIL Er det ikke litt flaut å sitte i samme regjering som Åslaug Haga?
– Nei. Nei. Nei. Hun liker jeg veldig godt.

GIFT Hverken du, Halvorsen, Bekkemellem eller Haga klarer å fullføre en setning uten å fnise. Hva er greia med all fliringa i den regjeringa deres? Er liksom hele greia bare en eneste stor joke? Driver dere gjøn med oss?
– Tar selvkritikk der. Det må skjerpes. Jeg skal ta det opp på neste regjeringsmøte, ha haha…

SMIL Nå gjør han det igjen! De andre stadsrådene fikk blomster og nøttekuler og sliketing fra sine forgjengere da de overtok nøklene til kontoret. Hva fikk du av Valgis?
– Kjærlighet på pinne!

GIFT Dette stemmer ikke. Det siste Valgerd gjorde som kulturminister var å gi millioner av kroner, som egentlig var tiltenkt andre, til din bestevenn Ari. Det var gaven sin,det.
– En tom konto, er det det du mener? Hun lovet Ari penger fra en konto som var tom.

SMIL Den er vel ikke tom nå lenger?
– Nei, nå er kassa full.

SMIL Kan du love mer penger til poesi?
– Jeg var på Brageprisen nettopp. Da vardet et underholdningsinnslag med han komikeren fra «Det Blå Partiet» på TV, han med den lange nesa, og han sa at etter alt snakket om «sakprosa» burde det lanseres «sakpoesi»! Det synes jeg var en knakende god idé!

GIFT Fy faen. En kulturminister som tar i mot råd fra standup-komikere!
– Ja, er det ikke festlig? Hahaha!

SMIL Stemmer det at du tenner på jenter i bunad? At du har utviklet en aldri så liten fetisj der? Var det derfor AP-beibsa iførte seg dette kostymet?
– Hæ? Eh. Nei. Det stemmer nok ikke! (Ministeren blir en anelse rødere i ansiktet – journ. anm.)

Ingenting er gratis i livet. Bortsett fra å lese NATT&DAG.

Men det koster penger å lage NATT&DAG. Om du vil støtte journalistikken vår kan du donere 350 kr (eller mer) og få tilsendt vår minimalistiske sorte t-skjorte. Den kan du bruke til de fleste anledninger, for eksempel mens du står i kø på NAV etter å ha tatt en master på HF eller mens du møter noen fra finn.no for å selge verdisakene dine så du får råd til mat.

Den passer kanskje ikke til begravelser eller bryllup, men du tilhører jo generasjonen som hverken gifter seg eller har venner, så det går vel fint.

Velg din størrelse: Samtidig godtar du våre vilkår.
Ønsker du å donere et annet beløp (uten t-skjorte) kan du gjøre det direkte med Vipps. Velg «Send» og tast inn nummeret 586717 eller søk opp NATT&DAG.