Her er landets minst populære studier

Om du ikke orker å ta opp flere fag for å komme inn på medisin har vi noen forslag til hva du kan søke på isteden.

b
a

Hver eneste april dukker den samme type saken opp i voksenmedia: listen over de mest populære studiene. Her kan man, som i fjor, lese om hvor mange som har søkt på de mest populære, og hvorvidt tallene på sykepleie- og lærerutdanningen har gått opp siden i fjor (henholdsvis ja og nei).

Men at noen studier er mest populære betyr det også at noen også må være de minst populære. Men de hører vi ikke noe om? Vi scrollet helt nederst på oversikten fra Samordna opptak for å finne landets minst populære studier. For enkelthetens skyld har vi inkludert studiene hvor to eller færre har valgt studiet som førstevalg.

Les også: Guide til Tangen-sakens mange personligheter

Lektor, 8.-13. trinn, tysk, Universitetet i Bergen: 4 plasser, 2 søkere

Dette er jo greit nok. Det finnes bare to mennesker som ønsker å lære å bli lektor som kan undervise 8. til 13. trinn i tysk i Bergen. Det er helt fair det.

Northern Studies, Universitetet i Tromsø: 15 plasser, 2 søkere

Etter litt googling viser dette seg å være et årsstudium i å forstå regionen i nord og urbefolkningen i Arktis. Dette er jo ikke for alle, men ma skulle jo i det minste tro at dette var en god mulighet for russere og kinesere som ønsker å infiltrere både samfunnet og utdanningssystemer i Norge.

I tillegg får man viktig kunnskap om folket som bor i det som snart blir en viktig militær sone. Men her var det altså ikke engang nok spioner som søkte. Kanskje de søkte seg inn på bachelorstudiet i stedet.

Ingeniør, prosessteknologi, Universitetet i Tromsø: 16 plasser, 2 søkere

Ja, men hva kan man gjøre hvis man blir prosessingeniør, da?? Ifølge UiT selv er det ganske mye, og ingenting av det er spesielt spesifikt. Du kan for eksempel «planlegge og forberede ulike prosjekter» og «overvåke og vedlikeholde maskinger (sic) og rørsystemer»

Ok! Det kan jo være gøy det, da. Kanskje vi søker neste år isteden!

Yrkesfaglærer i informasjonsteknologi og medieproduksjon, OsloMet: 10 plasser, 2 søkere

Ikke noe galt i å ville bli yrkesfaglærer, og to heldige personer skal få lov til å bli bedre kjent de neste årene på Oslomets avdeling på Kjeller! La oss håpe at fadderuka går bra og at ingen ligger med hverandre, eller noe sånt!

Reindriftsstudier, Sámi University of Applied Sciences: 15 plasser, INGEN søkere!

Her er det, landets minst populære studie. Det finner vi på den samiske høgskolen i Kautokeino, som skal dekke det samiske samfunnets behov. Der undervises det blant annet i samisk kultur, språk og utdanning. Og reindrift. Det er kanskje ikke så rart at mange vegrer seg for å følge denne karriereveien da flere som allerede driver med reindrift mener myndighetene ikke tar problemene deres på alvor.

Denne vinteren har det blant annet vært en store beitekrise, og Morten Tryland, professor ved Institutt for arktisk og marin biologi, mener det vil få «konsekvenser» om man mister mer beiteområder til «vindmølleparker, hytter, kraftlinjer og veibygging».

Vi tenner også et lys for den ene av de 13 personene som søkte på de 12 plassene på grunnskolelærer, 5.-10. trinn, kroppsøving i Stord og som ikke kommer inn. Du finner noe annet!

Kanskje reindriftsstudier?

Ingenting er gratis i livet. Bortsett fra å lese NATT&DAG.

Men det koster penger å lage NATT&DAG. Om du vil støtte journalistikken vår kan du donere 350 kr (eller mer) og få tilsendt vår minimalistiske sorte t-skjorte. Den kan du bruke til de fleste anledninger, for eksempel mens du står i kø på NAV etter å ha tatt en master på HF eller mens du møter noen fra finn.no for å selge verdisakene dine så du får råd til mat.

Den passer kanskje ikke til begravelser eller bryllup, men du tilhører jo generasjonen som hverken gifter seg eller har venner, så det går vel fint.

Velg din størrelse: Samtidig godtar du våre vilkår.
Ønsker du å donere et annet beløp (uten t-skjorte) kan du gjøre det direkte med Vipps. Velg «Send» og tast inn nummeret 586717 eller søk opp NATT&DAG.