GUIDE: Hvordan unngå å tråkke verdens største bølle på tærne

Hei seriøst, Kina er lei seg. Drit i å gjør narr, da!

b
a

KINA ER SNART historiens rikeste, mektigste og mest folkerike nasjon. Det har gjort dem veldig irritable og de vil helst ikke ha noen sårende kommentarer! Kinesiske myndigheter krever nemlig stadig oftere unnskyldninger av andre land, etter at innbyggere i landene har gjort ting Kina føler seg støtt av.

Er det noe som skriker styrke og selvtillit er det å følge med på hva alle i hele verden sier om deg, og bli sur og sint hvis de ikke sier eller gjør nøyaktig det du vil.

Når Kina blir lei seg må vi vise hensyn. Jorda er et lukket økosystem. Vi svake må høre etter hvis rovdyret øverst på næringskjeden blir lei seg. Det er som å bo i et basseng med en hvithai med dårlig selvtillit. Skal vi ha velfungerende vennskap basert på gjensidig respekt, må vi derfor gjøre alt Kina krever, ellers får det, som Kina ofte sier, «konsekvenser». Her er en guide til hvordan man ikke tråkker verdens største bølle på tærne.

Vi regner med at dette ikke får noen som helst konsekvenser for oss!

Ikke påpek at Kina har konsentrasjonsleirer for muslimer

Kina nektet først for at de hadde leirer hvor de plasserte medlemmer av den muslimske Uighur-minoriteten, før de senere innrømmet at det var sant likevel. Flere internasjonale organisasjoner mener det kan sitte minst en million mennesker i leirene. Fort gjort å glemme en konsentrasjonsleir med en million mennesker, ja! Okei, Kina. Vi skjønner at dere vil finne ut av ting selv, og at dere har deres egne måter å gjøre ting på. Men hvis dere skulle være interesserte, har vi europeere litt relevant erfaring med å forfølge minoriteter og sette dem i konsentrasjonsleire som vi gjerne vil dele med dere: Det er ikke alltid det lureste, spesielt ikke hvis det gjøres av en autoritær ettpartistat som ønsker å holde på makten!

Jaja, bare si ifra hvis dere lurer på noe. Vi er her, vi!

Les også: Kinesiske myndigheter slår ned på stripping i begravelser (!)

Ikke del bilder av Ole Brumm

Kinas president Xi Jinping er verdens nest mektigste mann, men det betyr ikke at han ikke har følelser! Så sterke følelser har han faktisk at han blir lei seg av å få høre at han ligner litt på Ole Brumm. Derfor har myndighetene slått hardt ned på sosiale medie-poster som sammenligner den folkekjære bukseløse bamsen med Kinas øverste leder. Det skjønner vi godt, det handler om grunnleggende respekt for andre mennesker! Det får dere i Kina sikkert også en dag.

Ole Brumm er riktignok ikke helt bannlyst fra landet, men sensuren sitter ganske løst. Kanskje det rareste eksempelet på sensur stod den kinesiske spillnettsiden som omtalte Kingdom Hearts 3 for. De erstattet Ole Brumm med … en slags hvit tåke. Sikkert ingen kinesere som blir enda mer nysgjerrig på utseendet til Ole Brumm nå!

Foto: a9vg

Ikke snakk om at det foregår en viruskrise landet åpenbart ikke har kontroll over

Da Jyllandsposten tegnet en karikatur av det kinesiske flagget hvor stjernene var erstattet av coronaviruset, ble Kina sure. De krevde en unnskyldning fra avisen etter å ha forklart hvor støtende tegningen opplevdes for kinesere. En belgisk avis trykket en lignende tegning, og kineserne reagerte på samme måte.
Kina snakker ofte om at man ikke skal blande seg inn i andres anliggende. Det blir fort et problem når man lever i en verden hvor det meste krysser landegrenser raskt, spesielt dødelige virus.

Dere har sikkert kontroll, dere, Kina, det er bare det at dere ofte sier ting som ikke er helt sant, eller pynter på sannheten. Så når dere sier at alt går bra, men folk plutselig begynner å dø, og folk utenfor Kina også blir smittet og det viser seg at det egentlig er et større problem enn dere først sa, ja, da begynner vi dumme ikke-kinesere å bli litt stressa.

Nøyaktig hvor alvorlig Kina tar ytringsfrihet ble klinkende klart da Li Wenliang, den kinesiske legen som først oppdaget coronaviruset, ble anholdt av politiet og bedt om å ikke spre flere «rykter». Legen døde senere av det samme viruset. Tid og informasjon er vel uansett ikke spesielt viktig når man står ovenfor en epidemi! Vi stoler på dere, Kina!

La et firma tett tilknyttet den kinesiske stat og det kinesiske militæret bygge viktig infrastruktur i landet ditt

Det er få vestlige etterretningstjenester som ikke har advart mot å la Huawei bygge ut 5G-nettet i Europa og USA. Det blir blant annet advart mot Huaweis tilknytning til kinesiske myndigheter, etterretningstjenester og militære styrker, og at utbyggingen kan føre til utstrakt spionasje. De aller fleste land har også hørt etter, og valgt å la firmaer fra allierte ta seg av utbygging. Det faller Kina tungt for hjertet. Så tungt at de har truet med en ny kald krig om USA fortsetter å stikke kjepper i hjulene for utbyggingen.

Da Tyskland vurderte å utestenge selskapet fra det tyske markedet truet Kina igjen med «konsekvenser». Stol på oss, vi skal ikke gjøre dere noe, men hvis dere ikke gjør som vi sier må dere regne med straff! At Boris Johnson likevel nylig ga klarsignal til å la Huawei bygge ut Storbritannias 5G-nett, førte visstnok til en så stor krangel mellom Johnson og Trump at Johnson avlyste et planlagt statsbesøk til USA.

Kult at Kina klarer å splitte oss!

Ikke lag kunst som kritiserer Kina

Da det ble plassert en statue som ville rette oppmerksomhet mot Hongkong-demonstrantene utenfor det danske folketinget, var Kina lynraske med å si at det får være opp til kunstneren og danskene selv hva slags kunst de vil stille ut. Haha, neida, selvfølgelig gjorde de ikke det!

Kina ble sure. Igjen. Den kinesiske ambassaden ville ha statuen fjernet, og mente statuen var skadelig for «det vennskapelige forholdet mellom Kina og Danmark». Hvor skadelig det er å kreve at et lite land skal fjerne kunst i deres eget land, er tydeligvis ikke tatt med i beregningen. Kanskje Kina heller skal svare med samme mynt og lage en statue som viser hvor såret kinesere blir over at folk i Hongkong er villige til å risikere livet sitt for å ikke bli styrt av Kina?

Les også: Smil & Gift møter Bent Høie

Ikke støtt Hongkong-protestene

Da stortingsrepresentant Guri Melby nominerte demonstrantene i Hongkong til fredsprisen fikk hun beskjed fra en talsmann hos det kinesiske utenriksdepartementet om at ikke-kinesere ikke har rett til å blande seg. Okei, beklager, Kina! Melby har provosert Kina før også, for eksempel påstod Venstre-politikeren at hun ble nektet adgang til Stortinget under Norgesbesøket til Li Zhanshu, president i Den kinesiske folkekongressen. Årsaken var at hun hadde på seg en t-skjorte med teksten «frihet» skrevet på kinesisk og norsk. Det er jo egentlig bare rett og rimelig at Kina kan nekte en stortingsrepresentant adgang til Stortinget fordi hun synes frihet er bra! Takk for at dere passer på at vi ikke går over streken, Kina!

Enda verre gikk det da da Daryl Morey, eieren av NBA-klubben Houston Rockets, uttrykte støtte til demonstrantene i Hongkong på Twitter. Han fikk streng beskjed om at han hadde gått over streken og det hele endte med at den kinesiske kanalen med rettighetene til basketligaen sluttet å sende NBA, noe som betyr enorme økonomiske tap for ligaen.

Si unnskyld hvis du mener noe annet enn Kina

Etter feiden mellom NBA og Kina, gikk LeBron James like greit ut på en pressekonferanse og fortalte at Morey ikke var «educated on the situation» da han tweetet støtte til Hongkong-demonstrantene. Det er nok dessverre for mye å kreve av profesjonelle idrettsutøvere at de setter seg inn i politiske situasjoner, men hva LeBron har å tjene på å refse noen som taler menneskerettigheters sak er vanskelig å forestille seg. Åja, jo, han har jo dritmye penger å tjene, selvfølgelig!

Ta opp så mye lån fra Kina at du må gi deler av landet ditt til Kina

Når Kina låner bort penger er de ikke så opptatt av å mase om menneskerettigheter som vesten er. Kina stiller forresten ikke voldsomme krav til at du kan betale tilbake lånet heller. De låner til stort sett alle som spør. Kina låner faktisk ut så mye penger til utvikling av kraftverk, havner og annen infrastruktur, at flere land sliter med å betjene lånet. Landene ender i stedet for ofte opp med å gi Kina kontroll over byggene og områdene de står på i steden. Hele 77% av Djiboutis gjeld er ifølge China-Africa Research Initiative lån fra Kina, som nylig åpnet sin første utenlandske militærbase i nettopp Djibouti.

Flere økonomiske eksperter mener dette er såkalt «debt-trap diplomacy», som gjøres bevisst for at Kina skal få overtak over land langs det såkalte Ett belte, én vei-initiativet deres. Nei, det er det ikke, svarte den kinesiske statsministeren. Jaja, da er det vel ikke sånn, da! Det er jo ingen grunn til å tro at Kina skulle lyve eller skjule sannheten! For det pleier de ikke å gjøre! Hvem er vi til å nekte folk å ta opp lån? Kanskje Kina kan stå for Tøyen-løftet nå som Munch-museet flytter?? En liten kinesisk militærbase i bytte mot store investeringer i de utsatte områdene på østkanten, kanskje?

La Kina bestemme hvem du gir fredspriser eller andre priser til

Kina ble veldig støtt da den svenske kulturministeren tross advarsler fra kineserne våget å dele ut Tucholskyprisen til den svenske forleggeren Gui Minhai, som sitter i fengsel i Kina. Den kinesiske ambassadøren truet ifølge Aftenposten med konsekvenser for Sverige, blant annet fordi utdelingen «såret det kinesiske folks følelser». Kina annonserte også at de ville slutte å gi visum til journalister som ønsker å skade forholdet mellom Kina og Sverige.

Her til lands endte konflikten med Kina etter at fredsprisen i 2010 gikk til dissidenten Liu Xiabo med at Norge skrev under en avtale som av eksperter ble beskrevet som «ydmykende» for Norge. Der anerkjenner vi blant annet Kinas krav om suverenitet i Sørkinahavet og det legges opp til at Norge ikke lenger vil ta opp menneskerettighetsbrudd med Kina. Men det er det verdt! Vi snakker tross alt om veldig mye penger, og er det noe vi i Norge trenger, er det penger.

Og et par andre ting veldig kjapt: Ikke bland deg i at folk blir nektet grunnleggende menneskerettigheter. Ikke si at Tibet er et eget land, ikke la Dalai Lama gå inn hoveddøra på Stortinget, ikke snakk med Dalai Lama, husk å legg inn kinesiske rollefigurer i filmen din om den skal få distribusjon i Kina. Ikke ta opp menneskerettigheter.

For husk: hvis Kina blir sure får det konsekvenser.

Les også: 10 grunner til at Børge Brende ikke kan møte Dalai Lama