Smil & Gift møter Jens Stoltenberg

Han er statsminister i landet. Han er også landets mest opptatte mann. Vi fikk 18 minutter med sjefen sjøl.

b
a

Fra arkivet: Smil & Gift møtte Jens Stoltenberg i mai 2010, da han var statsminister.

SMIL Jens, hvordan har du det om dagen?
– Jeg har det utmerket. Jeg er heldig som får lov til å jobbe med det aller viktigste jeg kan tenke meg, nemlig å være statsminister i Norge. Jeg er heldig som får lov til å jobbe med viktige saker og dyktige mennesker.

GIFT Var det noen som sa politisk korrekt?

SMIL Vi må smiske litt, kan ikke du være statsminister i 20 år til? Minst!
– Ja, jeg har tenkt å være det i maaange år til.

Les også: Smil & Gift møter Jonas Gahr Støre

SMIL Om du ikke var statsminister eller jobbet med politikk, hva ville du gjort da?
– Da hadde jeg enten vært skuespiller eller forsker. Skuespiller fordi jeg alltid har hatt sansen for teater, og spilte mye teater da jeg gikk på skolen. Før jeg ble politiker jobbet jeg ved forskningsavdelingen i statistisk sentralbyrå, og skulle vie livet mitt til matematikk og statistikk. Så jeg har et lite savn der i forhold til både forskning og teaterverdenen.

SMIL Ville du ha vært James Bond eller James Bond-skurken?
– Jeg tror jeg helst ville ha vært James Bond altså. Jeg synes ofte skurker er ganske tøffe og gode figurer i mange filmer og bøker, men i James Bond er de så ekle i tillegg. Ofte er det best å være skurken, men akkurat i James Bond er de for ekle.

GIFT Ekle? Uuuuuh, huffameg. Det er det dummeste jeg har hørt. Hallo! Christopher Lee, Christopher Walken, Mads Mikkelsen… Hunks hele gjengen!

SMIL Vi må snakke om janteloven. Den er vel mer fremtredende i politikken enn noe annet sted?
– Ja, det er mulig det. Det er hvert fall sånn at innad i politikken er man veldig opptatt av de negative tingene, hvilke feil man gjør og sånn. I mange andre sammenhenger fremelsker man heller det positive og prøver å overse og legge bak seg det negative. Dessverre er det nok sånn at i politikken blir man oftest vurdert for sine dårligste prestasjoner og ikke sine beste. Og det er… det gjør at politikk er et krevende felt.

GIFT På Nettavisen i dag heter det at «Stoltenberg lyver».
– Ja, det er veldig typisk politikk at man bruker sterke ord og uttrykk, og det tror jeg egentlig alle politikere ville være tjent med å gjøre mindre. Sikkert også jeg selv noen ganger.

SMIL Når kommer den norske versjonen av The West Wing og hvem spiller Norges statsminister?
– Jeg vil veldig gjerne spille i den selv. Og det som er sant med The West Wing er at politikk handler om veldig mange forskjellige saker samtidig. Plutselig er det nesten verdenskrig også må du ta stilling til en eller annen støtte til noe landbruksgreier samtidig.

GIFT Du sier du vil spille deg selv. Har du blitt maktsyk?
–  Jeg håper ikke det. He he. Men jeg mener jo at makt er viktig. Hvert fall om man får den gjennom at folk stemmer. Om jeg blir statsminister i Norge fordi folk har stemt på meg så er det bra. Uten stemmer så hadde det ikke blitt fullt så bra. He he.

GIFT Mørktmakt-O-lemma: Legalisere marihuana eller kriminalisere sigaretter?
– Ehhhh. Nei, må jeg velge mellom de to? Ehhh… Nei, det kan jeg ikke. Jeg er mot å kriminalisere sigaretter og jeg er mot å legalisere marihuana.

SMIL Hva tenker du om blemmen til statsminister Brown her om dagen?

GIFT Brown, my man. Hu feite blubba der fikk som fortjent.
– Man skal alltid være forsiktig når man har med seg mikrofon. Og mennesker kan gjøre ting de angrer på. Vi gjør alle feil. Også statsministere. Jeg har jo også gjort feil og tenkt og sagt ting om medmennesker som jeg ikke bør si, men det gjelder altså å ikke ha med seg mikrofon.

GIFT Om alle skal med, leder du ikke da Norge inn i middelmådighet?
– Nei, for det er plass til store forskjellen Norge er et land der flere er med enn i de fleste andre land. Vi har masse skaperkraft, mangfold og mennesker som er forskjellige.

Les også: Smil & Gift møter Erna Solberg

SMIL Synes du Norge er et konformt samfunn?
– Mindre nå enn før. En av de tingene jeg liker veldig godt med Norge nå for tiden er nettopp det at vi har blitt mer mangfoldige. Vi har flere personligheter. Mange tar utdanning, mange lærer seg flere språk og vi har god tilgang til internett i Norge gjennom bredbånd og slike ting. Det gjør at masse nordmenn utvikler spennende prosjekter, enten det er aviser, kafeer, bedrifter eller konsertforeninger. Musikk, hva som helst! Norge har blitt et mer skapende og mangfoldig samfunn. Jeg er såpass gammel at jeg husker at det lå en eneste utenlandsk restaurant i Oslo, Ben Josef, nedenfor Solli plass, hvor de hadde noe bast rundt vinflaskene som det rant stearin nedover. Det syns vi var veldig eksotisk. Norge og Oslo har blitt mye mer mangfoldig.

GIFT Hvorfor betaler vi egentlig skatt når alt vi gjør er skatte- og avgiftsbelagt fra før?
– Fordi det er en del av et stort spleiselag som gjør at du kan sende barna dine på gratis skole og dra på sykehus uten å betale.

GIFT Ha ha ha!

SMIL Hva er det verste som kan skje med Norge?
– Det er krig, men det kommer ikke ti lå skje fordi vi heldigvis lever i en fredelig del av verden der vi stadig får bedre forhold til våre naboer. Nå fikk vi jo for eksempel ytterligere bedret. Vårt forhold til Russland gjennom å oppnå enighet om delelinjen i Barentshavet. 

SMIL Da jeg gikk på barneskolen husker jeg de fortalte meg at dersom Norge ble invadert ville det ta under 13 minutter før vi var kaputt. Stemmer det?
– Neeeeeeei. Det er en alt for enkel fremstilling.

GIFT Det er sant. Vi hadde vært det på fem. 

SMIL Når du møter statsledere, setter dere dere faktisk ned og kaster ball?
– Ja og nei. Ja, når man møter de samme personene over lengre tid. Ofte spiser man for eksempel middag sammen. Medvedev, Russlands president, satt jeg jo for eksempel sammen med i over to dager og nesten to netter i København på klimamøtet, og da er det jo mange pauser og sånn. Da blir vi sittende og prate stort og smått.

SMIL Det blir endel fine middager?
– Det blir maaange fine middager og mange lunsjer. He he. Det er hyggelig det, for da får du truffet folk og pratet med dem og sånn, men det er jo jobb.

GIFT Er det noen ganger det blir skikkelig fest? Børst og sånn?
– Nei, det er mindre av sånt nå enn noen gang. Det er fordi folk jobber så hardt. Det er alltid sånn at selv om det er mange gode viner og sånn, så er det simpelthen så mye hardt arbeid som venter at det nesten er synd å tenke på all den gode vinen man i teorien kunne ha kost seg med.

GIFT Om Jonas Gahr Støre, hva gjør Jens?
– Hæ, den skjønte jeg ikke?

GIFT Nei, litt sånn som om Morten Harket, hvorfor kan ikke jeg …
– Hoste, liksom?

SMIL JA!
– Nei, hva jeg gjør? Det er jeg egentlig ikke i stand til å svare på. Men jeg har det bra med Jonas Gahr Støre som utenriksminister. Jeg er glad for at han vil være utenriksminister i vår regjering.

SMIL Vet du noe vi ikke vet?
– Ja, men jeg kan ikke fortelle dere noe av det. Da vet jo dere plutselig det samme som meg.

SMIL Hva hørte du på for å pepre deg opp før møtet med Obama?
– Nei, altså. Jeg er veldig glad i musikk …

SMIL Vi hørte på Prince før vi kom hit.
– Skjønner. Nei, he he, tror ikke jeg hørte på spesielt. Muligens Janis Joplin. Jeg hører på alt for lite musikk. Jeg har vokst opp med musikk og vært glad i musikk. Før spilte jeg alltid musikk i bil men nå sitter jeg bak i en bil med sjåfør og vakter, så det blir jo noe litt annet.

SMIL Hva er din topp tre på iPoden?
– Jeg har ikke iPod. 

GIFT Præhææhæ!
– Jeg har jo gamle CDer og vinyl, men i det siste har jeg gjennom barna mine begynt å bruke sånn, hva heter det, Spotfy?

GIFT Ha ha, Spotify!

SMIL Sjekk ut gammal Mourning Dew!
– Mine topp tre blir nok nevnte Janis Joplin, Creedence og Steppenwolf. Jeg er veldig glad i 60 – og 70-talls rock.

GIFT Fett! Hva med jazzen? Vi har nemlig hørt at du brukte å stjæle jazzskiver av kompisene dine for så å pushe dem videre. Stemmer det?
– Ha ha ha! Nei, det stemmer ikke. Det må være noen bitre kompiser som sier det. Jeg og et par kompiser brukte faktisk å kjøpe og seige plater på Ringstrøms, men det var på 60- og 70-tallet jeg drev i den bransjen der. Vi solgte ikke så mye, men kjøpte en god del. Samla opp.

GIFT Det er vel ikke det eneste du har solgt, hæ? HÆ?!
– …

[Politisk rådgiver: Fem minutter igjen!]

Les også: Smil & Gift møter Siv Jensen

SMIL Eeeh… Hva er det beste komplementet du har fått?
– «Jeg er glad i deg». Når folk sier det blir jeg glad.

GIFT Gjeeesp

SMIL Jeg er glad i deg også!

GIFT Vi snur på flisa. Når var sist gang du følte frykt eller var redd?
– Hm. Ordentlig redd er lenge siden jeg har vært. Jeg var på Finse for ikke så lenge siden. Da merket jeg at jeg følte stor ærefrykt over den mektige naturen. Jeg er kanskje for lite redd?

SMIL Tore Tvedt sier i vårt intervju at han helst skulle vært kineser. Hvilket annet land ville du helst vært statsminister for?
– Dersom du er statsminister I Norge skal man aldri tenke på å være statsminister noe annet sted. Man må være fokusert på kun det.Det hadde nærmest vært utroskap mot landet mitt dersom jeg begynte å tenke på å være statsminister i et annet land.

SMIL Biskop Eidsvig klarte å si et intervju at den norske katolske kirken er hevet over den norske stat, hvordan er det mulig i 2010?
– Norske lover gjelder også for kirken…

GIFT Nå skal du jekke han ned? På tide å møtes bak spiret? 

SMIL Slapp av … Når skal vi egentlig skille stat og kirke?
– Den katolske kirken som han representerer har jo vært adskilt fra staten i nærmere 500 år.

GIFT Pft. SammeGud, samme bok, samma dritten.
– Når det gjelder den protestantiske kirken, vil grunnloven endres i løpet av de kommende årene slik at skillet mellom stat og kirke blir større.

GIFT Hvordan er det å være iPads første reklamefjes?
– iPad er et fantastisk teknologisk hjelpemiddel. Altså, he he, jeg har ikke noe imot å fortelle det. Poenget var jo ikke å drive reklame for noe som helst produkt, poenget var bare at det ble tatt et bilde, og plutselig gikk det verden over. Da kunne jeg vanskelig benekte at jeg hadde fått meg en iPad.

GIFT Steve Handjobs!

SMIL Du kan rett og slett styre landet gjennom Facebook?
– Det kan jeg ikke, men altså. Facebook, Twitter og andre sosiale medier er veldig flotte medier, og jeg mener at de som kritiserer for eksempel Twitter på grunn av korte meldinger tar helt feil. Det er små korte meldinger, men det kan være mange av dem, og for det andre er det lett å lage linker til større ting. Akkurat som på Facebook. Du kan skrive noen ord, men kanskje legge ut en video og link til en større blogg eller noe sånt. Det er like dumt som å si at man er i mot overskrifter i aviser.

GIFT «Stoltenberg likes Mugabes activities», hæ hæ.

SMIL Har du verdensledere på chatten?
– Nei, det har jeg ikke, men jeg har mange som følger meg. Jeg gjorde faktisk et intervju med New York Post over chatten. Ordentlige greier.

SMIL Kan ikke du avslutte med en statsminister vits a! Eller kanskje en presidentvits? Sleng no dritt, du er jo tross alt statsminister.
–Nei. Jeg forteller morsomme historier på impuls. Jeg forteller aldri vitser.

Les også: Vi åpner NATT&DAG-arkivet: 30 år med ærekrenkelser!