«Alt eller ingenting: Det brasilianske landslaget» er polert, men underholdende

Amazon Primes dokumentarserie om det brasilianske fotball-landslaget byr på lite nytt, men er fremdeles verdt å få med seg.

b
a

DET ER FREMDELES mange aspekter ved fotball som er nesten helt ukjente for oss. Noe av det, som den tilsynelatende ustoppelige korrupsjonen, bobler noen ganger til overflaten. Andre aspekter, som hva som skjer i garderobene under kamp og konfliktene mellom spillere, ser vi nesten aldri noe av. Rykter om managere som skjeller ut spillere og sparker ting i hodet på dem blir bekreftet i selvbiografier mange år senere, men det er svært sjeldent å se opptak fra garderobekonflikter, enten fra mobiler eller i dokumentarer. Fotballklubber har tross alle potensielle lekkasjer og store konflikter, ganske god kontroll på eget image. Den etterlengtede sniktitten på hvordan det går når fotballstjernene og treneren mister kontroll føles fremdeles langt unna.

Les også: «The Plot Against America» er ikke er så gripende som den kunne og burde ha vært

Det er denne jakten på det som skjer bak kulissene som gjør fotballdokumentarer så fascinerende. Vi er kanskje et stykke unna å sette mikrofoner på spillerne som man gjør i NFL, men en ny generasjon fotball-dokumentarer om Sunderland, Leeds, QPR og Manchester City har gjort litt for å åpne opp garderobedøra til storlagene, selv om den fremdeles bare står på gløtt. I All or Nothings nye sesong er det det brasilianske landslagets tur til å dele litt fra tilværelsen under fjorårets Copa America på hjemmebane.

Litt mer ærlig enn mange andre dokumentarer i samme sjanger er denne serien riktignok. De voldsomme protestene i Brasil under mesterskapet blir såvidt nevnt, vi får litt ufarlige opptak fra garderoben og Neymars voldteksangklagelse begraves ikke helt. Utenom disse, og det faktum at serien følger et landslag, er det få dramatiske endringer å spore sammenligned med lignende serier. Vi blir med på treningsanlegg og ser motiverende taler fra trener Tite, men dramatikken føles mer konstruert enn virkelig, og i likhet med andre fotballserier fra Amazon kan det til tider virke mer som en lang reklame enn en dokumentar.

Les også: Guide: Den beste virus-underholdningen

TING ER STORT sett som det vanligvis er i fotballverdenen, forenklet og overdrevent dramatisk. Det er viktig å vinne, sier fansen i pent klippede montasjer før kampene. Ja, nikker andre fans, jeg håper også at mitt lag vinner, legger flere til. Pressen er også enige: Det hadde vært fint om vi vant nå. Nei, ikke bare fint, laget MÅ vinne nå! Og spillerne? Om de også vil vinne? Oh yes. Noe dypere enn det kommer man kanskje aldri, og det er kanskje ikke meningen heller. Fotball er følelser, og som andre følelser, ofte vanskelig å sette ord på. 

Det er god tilgang på spillere og nok av intervjuer, men de som har sett fotball på TV vet at det er håpløst å håpe på noe særlig nytt her. En av spillerne sier, totalt blottet for ironi, at han aldri har likt å trene med vekter, men at han respekterer de som gjør det. I neste klipp understreker han at man ikke alltid kan tulle og le, men når situasjonen er riktig, liker han å gjøre det. Det er godt å få det bekreftet. Ikke en gang under voldtektsanklagene mot Neymar klarer en eneste person på kamera å si noe interessant eller fornuftig. Ikke hjelper tilgangen på lagets største stjerne noe særlig på underholdningsverdien heller. Når han ikke er skadet eller forteller at han liker å spille fotball, sitter Neymar stort sett med ansiktet mot mobilen.

DE TYDELIGSTE forskjellene fra dokumentarer om engelske klubber er lettere å få øye på i de små dryppene fra hverdagen til spillerne. Som for eksempel da Willian på kort varsel kalles inn til troppen og derfor må avbryte ferien sin i Jerusalem hvor han har dratt med hele familien for å la seg døpe i den samme elva Jesus visstnok skal ha døpt seg i. Herlig brasiliansk!

Etter hvert kan man begynne å lure på om den manglende åpenheten rundt fotballen er der først og fremst for å skape illusjonen om at spillere, trenere og prosessen i en fotballklubb er mer interessante enn de egentlig er.

Les også: Quiz: Har du koronavirus eller er du bare lykkelig?

DET ER SOM med denne dokumentaren som med fotball generelt. Klarer man å se forbi hvor kjedelige spillerne er når de gjør noe annet enn å spille fotball og ikke la seg irritere av hvor intetsigende presse, trenere og fans snakker om fotball, er det mye å like. Selv om det er polert, er det fremdeles underholdende. Skal man se litt mer ufiltrert virkelighet, må man se Sunderland ’Til I Die, hvor den katastrofale sesongen smitter over i manglende kontroll over hvor godt klubben fremstår på kameraet, og man innimellom får følelsen av å se ekte drama.

All or Nothing: The Brazilian National Team ser du på Amazon Prime nå.