Foto: Kristine Wathne

Smil & Gift møter Bent Høie

[6] Da vi intervjuet Bård Hoksrud sa han at han ofte hadde tenkt på at initialene hans var BH, og at han hadde ledd mye av det. Har du tenkt samme tanke om ditt navn?
– Hehe, ja, jeg har det. Jeg har ikke ledd så mye av det selv, men da jeg var yngre så var det litt sånn at folk lo av det på skolen og sånn, ja.

[6] Ble du erta?
– Nei, jeg synes bare det var morsomt. Haha.

[1] Haha.

[6] Ja, ja, mr. Helseminister: Hvor mange poser med potetgull er det greit å spise i løpet av en måned?
– Jeg er ikke så fryktelig glad i potetgull, men folk må kose seg i helgene. Det som er viktig er å ikke kose seg hver dag. Da blir det trøbbel.

[6] En potetgullpose hver helg?
– Ja, du trenger ikke å spise hele potetgullposen alene, da.

[1] Så … Cirka tre i måneden?
– Men om dere er flere og deler en pose potetgull i helgene eller en lørdagskveld, så er ikke det noe problem.

Les også: Smil & Gift møter Jonas Gahr Støre

[6]Hvorfor dekkes fremdeles ikke tannhelse av velferdssystemet?
– Den dekkes hvis du har spesielle behov, hvis du har en tannsykdom, er innlagt på en institusjon eller er rusavhengig. Men som voksen må en betale, rett og slett fordi det er noe av det enkleste området der en selv kan sørge for at en ikke har noe særlig utgifter.

[1]Det argumentet kunne man brukt om folk som bruker hele dagen på å dytte i seg potetgull og ender opp som fedmepasienter også?
– Nei. Fordi der slår det inn mange andre årsaker som du ikke så enkelt styrer selv.

[1] Man kunne brukt det argumentet om helsen til tissen sin også …

[6] Ofte er det sånn at gutter som sliter psykisk også har rusproblemer, og derfor ikke tør å være åpne om rus med psykologen i fare for at de skal miste lappen. Bør man slutte med førerkortbeslag for de som som har testet positivt for cannabisbruk?
– Rusreformen handler om å ikke straffe for besittelse og bruk til eget bruk. Spørsmålet knyttet til førerkort handler om vurderingen om en person utgjør en fare for andre.

[6] Men det oppleves i stor grad som en straff.
– Jaja, det er det. Men da må man ta innover seg at om det er sånn at man ruser seg så mye at man representerer en fare for andre når man kjører bil, så må man akseptere at man ikke kan kjøre bil.

[6] Men så vidt jeg forstår så er den terskelen veldig lav, og har ikke grunnlag i faktisk nedsatt kjøreevne.
– Det er den ikke. Så kan det tenkes at det er noen fagpersoner som praktiserer den for strengt, men da har man klagemuligheter.

[6] Men dette tas ikke opp i NOUen?
– Nei, nei. Dette er ingen straff. Det er ingen straff å miste førerkortet hvis man bruker rusmidler i et så stort omfang at man utgjør en fare for andre.

[1] Er det en straff  å bli pålagt å ta urinprøver, da? Det kalles påtaleunnlatelse.
– Ja, altså ungdomsprogrammet er basert på dagens straffesystem. Men det å ikke få kjøre bil når man ruser seg handler om å ikke skade andre mennesker.

[1] Men å pisse i en kopp foran noen, er det en straff?
– Vi kan ikke si at det er en straff, men ungdomsprogrammet som det er i dag er en del av en straffereaksjon, og det vil bli endret på når vi får gjennomført rusreformen.

Les også: Vi stod opp kjempetidlig og dro på konferanse om rusreformen

[6] Men det er en sammenheng der, mellom det å tørre å spørre om hjelp fra en psykolog og det at man kan snakke åpent om rus?
– Ja, og derfor er jeg en pådriver for rusreformen. Jeg er helt enig i at dagens straffetenkning er et hinder for å hjelpe folk, og bidrar til stigmatisering og bygger opp barrierene for for eksempel en åpenhet i møte med hjelpeapparatet.

[1] Ok. Nå som vi først har deg her: Er det greit å dra på Tinder-date om man er forkjøla?
– Hæ?

[1] Er det greit å dra på Tinder-date om man er forkjøla?
– Ja, det synes jeg. Hehe. Forkjølelse er helt ufarlig.

[1] Jøran Kallmyr twitret at det hadde vært mer effektivt å lage rosa snusbokser om man skulle få folk til å slutte med snus. Kunne ikke det vært noe?
– Jøran er en kjempekar han, men jeg tror ikke han har veldig mye greie på design.

[1]Eller politikk.
– Hehe, politikk har han greie på. Men det er forskningsbasert fargevalg, det er basert på hvilke farger flest mennesker mener er stygg.

[6] Men det er noe implisitt i det han sier, da. Med rosa. Hva slags signaler sender det når en justisminister sier noe sånt?
– Eh, den catcha jeg ikke helt.

[6] Han sier at rosa er en femi farge, og da ville ikke han gått rundt med boksen.
– Hehe, han tok sikkert utgangspunkt i seg selv, da. Mens jeg er også bekymret for at snusing er et generelt ungdomsproblem. Og da må vi finne fargen som folk flest misliker.

[1] Kanskje flere hadde sluttet å snuse om de visste at Kallmyr gjør det.

Les også: Her er Jøran Kallmyrs beste tweets

[6] Du er på mange måter denne regjeringens stayer. Hva er det du har skjønt som de andre ikke har?
– Det kan være at jeg har den jobben ingen andre vil ha, da. Haha.

[1] Det virker ikke som om folk har veldig lyst til å være justisminister i regjeringen heller!

[6] Haha, er det ingen som vil være helseminister?
– Vi er flere i regjering som har vært med siden 2013, men jeg er jo den eneste bortsett fra Erna som ikke har skifta posisjon, og det handler nok om at jeg har vært veldig klar på at jeg ikke ønsker å skifte posisjon. Jeg har fortsatt mye ugjort på dette området.

[1] Det hjelper sikkert å ikke lage memes som beskylder Arbeiderpartiet for å sette terrorister foran Norge, eller å ikke ha en samboer som tiltales for å true demokratiet!

[1] Du har gått hotellhøyskolen. Burde ikke en person som er helseminister ha en utdannelse innen helse?
– Eh, nei. Fordi på samme måte som en utdanningsminister ikke trenger å være lærer eller en utenriksminister ikke trenger å komme fra UD. Min jobb er å være politiker, og da kan det ofte være en fordel å ikke være fagperson, rett og slett fordi man som fagperson fort ville veldig preget av det helsefaget man har bakgrunn fra, så jeg mener ikke det er noen ulempe.

[6]Gikk folk med dress der?
– Nei, det var ikke veldig mange der som gikk i dress, for å si det sånn.

[1]Folk gikk nakne?
– Hehe, nei. Vi gikk helt normalt kledd, som alle andre studenter. Men veldig mange som går der har en fagutdanning i bunn, enten som servitør eller kokk. som selvfølgelig –

[1] Tenker du litt sånn at, «in your face, jeg kom lenger enn klassekameratene mine»?
– Eh, nei. Det kan jeg ikke si, for jeg har klassekamerater som har veldig viktige og spennende jobber i både hotellbransjen og i andre næringer. Det er en god lederutdanning som jeg kan anbefale alle.

[6] Tror du skolen skryter av at man kan bli helseminister om man går på den skolen nå?
– Hehe, ja det kan godt være om noen gjør det. I så fall, er det bare hyggelig.

[6] Da vi skulle kjøpe munnbind fikk vi beskjed om at alle apotekene i Oslo var tømt, men at de hadde to stk på bakrommet som de ville gi til noen de mente virkelig trengte det.

[1] Vi fikk dem, noe som betyr at vi lever i et samfunn der fotoshoots prioriteres høyere enn folk med dødsangst.

[6] Og det var så stor mangel at de mente vi kunne få 700 kr på finn.no for dem!
– Ja, haha.

[6] Folk har litt småpanikk når det er utsolgt for munnbind? Er det pressen som overdriver?
– Jeg tror at mye av årsaken til at norske apoteker er utsolgt for munnbind er at kinesiske turister kjøper så mye de kan for å ta med seg hjem, og det er de bedt om. Så jeg tror ikke det er så mange nordmenn som har hamstra munnbind.

[1] Men det hjelper ikke med munnbind mot coronaviruset, sånn egentlig?
– Det hjelper ikke for å hindre smitte, men hvis du har viruset hjelper det mot å smitte andre. Man skal ikke le av kinesere som kjøper munnbind. Det gjør de i solidaritet.

[1] Vi må ikke le av Kina i det hele tatt, tror jeg.
– Haha.

[1] Det er slutt på det nå.

Les også: Smil & Gift møter Erna Solberg

X