Videopremiere: Ringo fra Høssing Kommune begynner å se piksler overalt

I den nye musikkvideoen til Center of the Universe får Ringo Hirtshals et uvanlig problem.

b
a

Jørgen Sissyfus Skjulstad har forvirret og fascinert det norske musikkmiljøet i to tiår, gjennom tyve album, med sitt soloprosjekt Center of the Universe. I sitt siste eventyr, musikkvideo-eposet til låta «Playback», havner han i en virtuell tvekamp med Ringo Hirtshals, videoens forvirrede protagonist, kjent fra NRKs småsatsing Høssing Kommune.

Vi sendte ham en mail og spurte om Ringo Hirtshals, piksler og keytars.

For oss fans av Høssing Kommune og NRK Hyper er det gledelig å se Ringo Hirtshals i en bærende musikkvideo-rolle. Hvordan kom det i stand?
– Når vi holdt på med NRK Hyper var det hele tiden en plan om å lage en video til C.O.U. i tillegg. Først tenkte vi å stappe sammen alt som ikke ble brukt i Hyper til én video og så klippe inn meg, men etterhvert fikk Flu og Bendik en genial idé til et plot: ting i Ringos hverdag blir pikselert, og at det er jeg som har skylda. Så må Ringo inn i BIBSYS og ordne opp.

Fortell litt om samarbeidet med Flu Hartberg og Bendik Kaltenborn, som også var involvert i NRK Hyper. Startet det hele med dette, eller har dere vært involvert i felles prosjekter tidligere?
– Dongery (tegneseriekollektivet til Hartberg og Kaltenborn, journ.anm.) og mitt kollektiv, Metronomicon Audio, har vært gjensidige supportere i alle år. Jeg tror de lagde en illustrasjon for oss allerede i 2002, Metronomicon Audio compilation 1.0. Flu har også karikert meg før! Blant annet i serien Fagprat. Når det kom spørsmål fra dem om jeg kunne lage musikk og lyd til en sci-fi variant av Høssing fra 2119 med beskjed om å klikke i vinkel lydmessig skjønte jeg at dette var et perfekt prosjekt for meg. Nå håper jeg at NRK vil ha en sesong til av Hyper, for jeg har lyder nok til noen hundre episoder til.

Les også: Osloprisen 2019: Her er de nominerte til Årets Beste TV

Du har selv beskrevet Unknown-albumet som en mer «tilgjengelig» dreining av musikken til C.O.U. Har dette gitt den ønskede effekten?
– 

Jeg lager ikke denne musikken for at den skal ha en effekt. Når musikken min har blitt lettere å like etterhvert, er det fordi jeg for noen år siden mer eller mindre underbevisst begynte å lage musikk som kan kategoriseres som dansemusikk, ca. fra Extended Play, 2016. Når det er sagt er det mye av C.O.U. som er ganske catchy, hvertfall hvis man setter det i perspektiv. Den musikken jeg forholder meg til selv varierer fra «isopor-på-vindusrute»-eksperimentell til cheesy reggae/dub, disco og orientalsk musikk. Det jeg mener med mer tilgjengelig er kanskje at musikken har godt humør. Noen bestiller pizza på arabisk i en låt og kidsa i JA(E) er med på en låt om tegnsetting!?@

Når du ser tilbake på det, kunne du selv tatt noen andre valg for å vinne kampen mot Ringo i Mortal Combat-style mot slutten av videoen?
– Ja, den Korg 707-synten, forøvrig en veldig bra synt for de som er opptatt av FM-syntese men som ikke har så mye penger, har sine begrensninger. Den er bedre til soloer enn til fights. Er litt usikker på om det er en pikselert børek jeg hiver? Men helt ærlig så ligger jeg ganske tynt an fra starten. Hva har jeg egentlig å stille opp med når Ringo åpner med et Yin og yang-tegn?

Les også: Flu Hartberg: – Aldri skjønt poenget med upersonlige tegneserier

Angrer du på at du ikke benyttet anledningen til å legge inn noe lættis på www.pixlewizard-hunt.org som fremheves i videoen?


– Det er fortsatt ikke for sent! Det er mulig vi har gått amok på domeneshop innen denne saken er offentlig. Det vil uansett gå an å finne utfyllende digital informasjon på centeroftheuniver.se. Dette er forøvrig et domene jeg er veldig fornøyd med!

Hvor lang tid tror du det tar før å ikle seg en synth som en gitar blir teit igjen?


– Keytar er vel teit?! Det er kanskje derfor jeg bruker det, samt for å spare plass til andre ting på elektronika-bordet på konserter. Jeg tror synten i videoen har hatt feste til gitarbånd helt siden den ble produsert i 1987, så det er en klassiker! Jeg har også en MIDI-gitar, det vil si en vanlig elgitar man i tillegg kan bruke til å spille synt.

Vil «Playback»-videoen bli godtatt som en del av canon av Hyper- og Høssing-fansen, eller vil den for alltid bli avskrevet som en irrelevant spin-off?
– Jeg vet ikke, men i og med at Ringo har hovedrollen så er vel det her et ganske bænkers frieri til Høssing-fansen? En av mine absolutte favorittvideoer generelt er Høssing kommune lanserer nytt informasjonssystem. Den kan kanskje ses på som et forvarsel til NRK Hyper. Her er både Ringo og Bjørg i storform på jakt etter digital informasjon, søk den opp i BIBSYS!

Se videoen her:

center of the universe