Ernas fastfood-tweet og hva den avslører om Norge

Så nå lurer vi – hva sier reaksjonene på Ernas fastfood-tweet om oss nordmenn?

b
a

«Statsminister i Norge. Jobber for et samfunn med muligheter for alle. For saker til forvaltningen, henvend deg til rette myndighet for saksbehandling».

Erna Solberg kødder ikke rundt i bioen sin på Twitter.

Men det betyr ikke at hun ikke kødder litt rundt når anledningen byr seg. Og det gjorde den i går, da et garasjeanlegg ved Sola Lufthavn utenfor Stavanger sto i full fyr.

Men det gikk ikke ut over humøret – og i alle fall ikke appetitten!

Etter at de første haha-statsministeren-liker-fastfood-haha-ene stilnet, kom kritikken. Umiddelbart. Fylkesordfører Marianne Chesak grep til Facebook:

– Det er en uverdig kommentar fra en statsminister i en slik situasjon. På vei hjem fra Johan Sverdrup-åpningen blir altså pølsen viktigst når byen hun drar fra opplever en storbrann.

Dette er den påfølgende debatten oppsummert.

Fastfood feil fokus

Advokat Brynjar Meling var blant dem som mente at statsministeren burde fokusert mer på det brennende garasjeanlegget og mindre på flammegrillede burgere:

Folk elsker tog

Ikke alle brydde seg like mye om selve brannen. Den får vel bare brenne den, det er jo bare biler! Og folk som støtter miljøpartiene i Norge gir faen i biler. Til gjengjeld er de manisk opptatt av tog. Og nå skulle hun – statsministeren i Norge! – kjøre nettopp bil hjem til Oslo! I stedet for fly!

Men hvorfor ikke tog?

Hva med tog? Hva med skinnegående transport?

Det er nå vi skulle hatt lyntog!!😅😅😅

Statsministeren selv kastet seg også inn i den diskusjonen:

Normalt!

Folk elsker bil – men helst sånn som forurenser

De første rapportene tydet på at brannen først startet i en EL-bil. Da var det den halvparten som ikke maste om tog sin tur til å komme til scenen for sin rumba.

Neste borgerkrig i Norge blir mellom bil- og togfolket.

Nordmenn hater overvektige

Men i og med at nordmenn er blant Europas mest overvektige – ifølge Verdens helseorganisasjon har bare Storbritannia, Irland og Spania høyere andel fedme i befolkningen – får vi anta at vi også hater oss selv.

Det stemmer!

LES OGSÅ: Topp 8 selvsagte kronikker på NRK Ytring

E pluribus unum

USAs tradisjonelle latinske motto passer også med norske fastfood-preferanser: Burger, kebab, pizza, pølse, baguette, sushi, kinamat, løvbiff i pita.

Ut av mange – én.

Lokalpatriotismen står sterkt

Og så videre, og så videre.

Politispråket infiltrer dagligtalen

Ikke bare har sosiale medier gjort alle til snut/storebror/moralens vokter, den har også fått oss til å skrive som politimester Bastian. Det er en tilkneppet og saklig stil der volden nærmest sprenger ut av de passive ordstillingene og de firkantede formuleringene.

… men vi er ikke spesielt opptatt av korrekt språk

Johan Sverdrup Åpning. Ord deling har kommet for å bli, og haters kan vennligst FUCK OFF!

Avkriminaliseringen kommer

En reaksjon, uansett hva, er et tegn på at man er «krenket»

Vi er ikke så fine på det =)

Og det har Erna Solberg skjønt for lenge siden. Hun gidder ikke å rydde når pressen er på besøk engang.

Det var kanskje ikke en kommunikasjonsrådgiver som skrev tweeten, men det betyr ikke at den ikke var kalkulert.

Jovialiteten er ikke død

Ikke bare kom Erna Solberg ut av dette med styrket jovial-image. Reaksjonene viser at jovialitetens idealer også blant Folket står sterkt.

Kaaanskje var det derfor hun twitret det in the first place … ? :)

Sant!

God tur «heim»! 

En fyr med «Vil ha: Østfold på skinner. Enklere Norge. Velstand etter olja. Turistboom rundt Skagerrak. Borgerlønn. 2,5 mill visninger pr år (Twitter Analytics)» i Twitter-bioen berømmer Solberg-regjeringen for å ha opprettet det statlige veibyggingsselskapet Nye Veier.

Ja, det er jovialt av statsministeren å spørre om fastfood-tips, men det er enda mer jovialt å glede seg over et statlig aksjeselskap.

At til og med Nye Veier AS vekker følelser i folk, sier en hel del om potensialet for identifikasjon, stolthet og samhold som statseide selskaper bærer med seg.

Det sier også noe om hvor ensom det er mulig å bli.

I verdens rikeste land.

Folk elsker å diskutere uviktige ting

308 svar på tweet – og så skal en jo ha metadebatt i tillegg.

Mens verden generelt og parkeringshus bokstavelig talt er iferd med å brenne opp; mens USA og Iran rasler med sablene og det er høstvær i Oslo i januar, diskuterer vi aller helst hvor i Norge som har best fastfood, og hvorvidt det er et greit spørsmål å stille. Og hvorvidt andres reaksjon på andres reaksjon på reaksjonene på en tweet er ok.

Det ser jo ganske apatisk ut, det gjør jo det. Vi har sett mindre tydelige endetidstegn.

Men hvilken fastfood endte statsministeren med å spise? Til VG fortalte hun at det ble burger i Grimstad. 

Nam nam!

LES OGSÅ: Smil & Gift møter uttalelsene til Erna Solberg