Norsk offentlighet svarer: Hva var det beste og verste som skjedde i 2019?

Vi spurte offentlighetens største slåsskjemper om året som har gått og tiåret som kommer.

b
a

Både året og tiåret går mot slutten, da passer det med litt refleksjon. I år har vi spurt oss hva som er definerende for tiden vi lever i, og hva som kan komme til å gjøre seg gjeldende for det tiåret vi nå er på vei inn i. Redaksjonen var splittet, og det er kanskje nettopp der vi er inne på noe: splittelse.

Det er kanskje der vi har havnet. Som samfunn. Vi befinner oss nå i en fullstendig marerittaktig situasjon der alt polariseres, folk er sinte, redde og uenige.

Derfor er det vel få ting som er mer naturlig enn å spørre noen av de som kjempet hardest i norsk offentlighet de siste årene om å se både bakover og fremover.  Det passer bra, for det er akkurat det vi har gjort!

Les også: Her er de nominerte til Årets Verste Stemme

1) Hva er det beste og verste som skjedde i 2019?

2) Hva kommer til å skje det neste tiåret?

3) Hvem har du blokka (og soft-blokka) på Twitter?

John Christian Elden 

1) NAV-skandalen er svaret på begge spørsmål. Verst fordi den tråkker på de svakeste og best fordi folket har skjønt at staten ikke alltid har rett. Håper dommerne husker det samme.

2) Vi får en blågrønn bølge. Individets frihet og kollektivets ansvar i skjønn forening.

3) Alltid Donald Trump. For å minnes om hvor bra vi har det i Norge tross alt.

Marie Simonsen 

1) Det verste: Donald Trump har overgått seg selv i tredje sesong som skamløs reality-president. Dessverre har serien virkelige konsekvenser for USA og verden. Det beste: at 16 år gamle Greta Thunberg tok lederskap i det grønne skiftet og refset verdenslederne i FN for åpen scene. Det provoserte mange voksne. Gøy at aktivisme fortsatt kan gjøre det.

2) De neste ti årene: Trump nekter å gå av som president etter andre periode og innsetter Ivanka som sin etterfølger. Facebook eksperimenterer med et implantat som leser folks tanker. Equinor kjøper Schibsted. *Spoiler* Elizabeth II dør i siste sesong av The Crown.

3) Sjarmen med twitter var at alle snakket med alle. Jeg blokket nesten aldri; det gjør jeg fortsatt ikke, men all trollingen gjør Twitter dummere og mindre interessant.

Mina Ghabel Lunde 

1) Det skjedde ingenting godt. 2019 har vært et såkalt annus horribilis, både for meg personlig, men òg i den forstand at verden og samfunnet har spunnet ut av kontroll på en måte som genuint bekymrer meg. Folk ser rett og slett ut til å ha blitt dummere og i takt med dét har frontene blitt steilere.

Mennesker har vel aldri vært mindre forent i sine ideer om hva som er et godt samfunn og hva som må til for å oppnå det, og forvirringen viser seg dessverre ikke i stille undring og ettertenksomhet, men i et aggressivt og høyrøstet ordskifte. Komikere har blitt moralister, likestillingsforkjempere undertrykker basert på kjønn, liberalister ivrer etter å bestemme over folks livmor, antirasister knebler folk med feil hudfarge og anti-anoreksia-aktivister misjonerer for lightbrus og poster undervektige pouteselfies for å vise hvor viktig det er å kjempe mot usunne skjønnhetsidealer.

2) Jeg håper vi får en motreaksjon mot galskapen som har krympet hjernene våre i løpet av det narsissistiske eventyret som har vært 2010-tallet. Med fare for å høres ut som en flassete hobbymusiker og IT-ansvarlig Espen Eckbo-karakter, så håper jeg vi får litt av 90-tallets rock- og grungekultur tilbake inn i monitor. Jeg håper menneskeheten en dag om ikke så altfor lenge blir forsynt av ledestjerner med Donald Duck-rumper, Louis Vuitton-stellevesker og 30-åringer med ironi sk besettelse av glitter, barbiedukker og enhjørninger.

Da tror og håper jeg vi kommer til å kjenne på behovet for å hente tilbake noen av de idealene som med rette gjorde oss dypere og darkere til sinns. Jeg håper det blir fashionable å være smart og – wait for it – DYP igjen.

3) Jeg blokkerer nesten aldri og avfølger heller enn å mute. Men jeg har blokkert en håndfull karer som henvendte seg litt for ofte. Og nylig tok jeg ansvar for egen mentalhygiene og mutet noen profiler på instagram, av damer jeg kjenner og ikke tør avfølge. Win-win: Jeg slipper å konsumere deres daglige inntak av cottage cheese, muntre tannpuss og takketaler til seg selv – OG jeg slipper å stå til ansvar for stille og høflig å ha rygget stille ut av publikum.

Jon Helgheim 

1) Det beste som har skjedd dette tiåret er at vi hovedsakelig har hatt en borgerlig regjering. FrP har vist seg som et styringsdyktig parti. Med litt høyere oppslutning kunne vi virkelig fått til store og nødvendige endringer. 

Det verste som har skjedd dette tiåret er det grusomme angrepet på regjeringskvartalet og AUF på Utøya. Jeg tenker ofte på ofre, overlevende og pårørende.*

2) Jeg tror vi vil finne gode løsninger på klimaspørsmålet og at disse løsningene vil ligge langt fra MDG og dagens klimaaktivister. Alltid har miljøutfordringer blitt løst med teknologi og utvikling, men dagens klimabevegelse er en stor trussel mot teknologi og utvikling.

3) Tror ikke jeg har blokket noen, men jeg muter alltid de som gjennomgående er usaklige og kverulerende. De får da aldri mer svar fra meg. Det må vel sies at det er en overvekt av venstrevridde kverulanter som har utdannet seg bort fra enhver sunn fornuft på Twitter, så noen har det blitt på denne mute-listen.

*Man kan si mye rart om Helgheim, men her er det faktisk vi som har fucka opp spørsmålet. Og Helgheim som har fucka opp ved å ikke svare oss når vi har sendt ham det riktige spørsmålet. Fuck. 

Mads Hansen

1) Det beste som skjedde i 2019 var at Spellemannsjuryen endelig la alt av popularitet og streamingtall til side, og bare kåret den objektivt sett beste låta til vinner.

Det verste? Bompenge«krisen».

2) Det neste tiåret kommer terskelen for å anklage noen for rasisme til å senkes år for år – og innen utgangen av 2020-årene vil hylekoret stå i ankomsthallen på Gardermoen og beskylde returnerte syden-turister for blackface.

3) Jeg har aldri blokkert noen på Twitter – hverken soft eller hard.

Fredrik Solvang 

Travel fyr! Hadde ikke tid til å svare! Ikke engang i stikkordsform. ¯\_(ツ)_/¯ 

Eivind Trædal 

1) For min egen del er det vel at jeg fikk en datter og at faren min døde. For verdens del er vel det beste at MDG får fire nye år til å gjøre Oslo til et grønt paradis, og det verste at klimautslippene i verden allikevel gikk opp i år igjen.

2) Trump taper valget, men forsøker desperat å klamre seg til makta. Klimautslippene i verden går litt ned, men ikke nok. Dattera mi blir først glad i, og så lei av vitsene mine. MDG får statsministeren etter at Sp har fått prøve seg. Teknologiutviklinga tillater HBO å spille inn hele siste sesong av Game of Thrones kun med CGI, med et nytt, bedre manus.

Nedsiden er at denne teknologien gjør det mulig å lage deepfakes av absolutt alt.  Dette får etter hvert samfunnet til å gå fullstendig i oppløsning fordi ingen vet hva som er sant lenger. Norge arrangerer vinter-OL igjen, men får ikke snø. 2025 blir et jojo-år.

3) Jeg må blokke minst et par i uka, stort sett kontoer med noen titalls følgere og gjerne noe MAGA-greier i profilteksten. Ofte anonyme, så jeg biter meg ikke merke i navnet. Men nå sjekka jeg kontoen, og denne måneden ser det ut til å ha vært @hanstorekoelle, @HoogaNOR, @Starsky34651381, @janhovt , @GoTurkey, @o_joaboas93 og @JoKe81979183. Shoutout!

Per Sandberg 

1) Det beste med 2019 er alle nye mennesker jeg har møtt. Gjennom ulike deltakelser, enten det er via reality, events eller andre invitasjoner, har jeg møtt utrolig mange flotte mennesker. Helt unike mennesker, som har gitt vennskap og relasjoner på ulike måter.

Det verste i 2019 er at jeg ikke har kommet inn i et fast engasjement eller fått fart på egen bedrift. 

2) Oj, det er er vanskelig å spå. Men, det neste tiåret vil bli fullstendig forskjellig fra det forrige tiåret. Verden blir mer og mer komplisert, proteksjonismen vil blomstre, nasjonalismen vokser frem og konfliktene i verden vil øke. Jeg vil innta nye arenaer, både innenfor politikken og jobbmessig, til glede og sorg for mange.

Privat vil jeg forhåpentligvis finne roen sammen med Bahareh, men reiselysten vil ikke avta, heller øke. 

3) Ingen.

Bahareh Letnes 

1) Det beste i 2019 er at vi har fått kjøpt oss hus, endelig. I tillegg syns jeg 2019 har gitt meg muligheten til å vise hvem jeg virkelig er, etter et noe turbulent og negativt 2018. Det verste med 2019 var at jeg ikke fikk mer enn tre danser på Skal vi danse. 

2) Tror det er umulig å spå, men jeg er optimist. Sanksjonene mot Iran blir opphevet, og det iranske folk vil få større frihet og bedre økonomiske rammer. Jeg vil være meget aktiv det neste tiåret, familieetablering, barn og søke nye utfordringer innen jobbkarriere og privat. 

3) Ja, jeg har blokkert en rekke fordomsfulle mennesker, personer som er fullstendig uten kompetanse og innblikk. Hatefulle personer som sprer kun møkk. 

Ingeborg Senneset

1) Det spørs hvem man spør. Er sikker på at Senterpartiet synes det var et godt valgår, Frode Berg er glad for løslatelsen og menneskerettighetsentusiaster feirer at homoterapi kan bli juridisk vanskeligere å dytte på folk.

Hvis jeg selv må velge én ting her og nå, vil jeg si at Ossietzky-prisen til Afshin Ismaeli kommer høyt opp. Det er et signal om betydningingen av uavhengige, modige journalister som ser barn i konflikt og prøver ukonvensjonelle metoder for både å grave og å formidle. Alle må følge ham på Instagram. Det verste som skjedde, var at det ikke kom noen ny antibiotika i år heller.

2) Det blir mindre kjøttspising, mer reising, mindre ytringsfrihet (i perioder, forhåpentligvis ikke i sum), mer ulikhet og flere protester — med mindre virkning. Og mer genmanipulasjon, som ikke er uproblematisk, men som er positivt for veldig mange av de nevnte faktorene. Skal vi ha nok mat og noe som ligner en bærekraftig klode, kan vi ikke samtidig insistere på å smykke oss med «økologisk» og «naturlig». Kanskje blir dette tiåret hvor de endelig dyrker frem en dinosaur?

3) Ingen. Har skrevet om antisemittisme og muslimske miljøer, da er det spesielt interessant å se hva som rører seg. I tillegg har jeg vært i debatter om Dureks bok og selvskading på Instagram. Selv om det da kommer mye, er det viktig ikke å tro at man har fasiten fra før.

Les også: Her er de nominerte til Årets Stemme