Nakne damer i sort-hvitt er ikke kunst. DETTE er kunst!

På tampen av forrige uke ble det tilløp til en kunstdebatt – og den handlet for en gangs skyld om noe annet enn penger, nemlig nakne damer. 

Det var Galleri Fineart i Oslo sin nye utstilling, «Nudes» som vakte harme. NRKs kunstanmelder Mona Pahle Bjerke, reagerte med vantro:

–  Det er menn som har fotografert kvinner, det er menn som ser og det er kvinner som blir sett. Jeg møter det med vantro, uttalte hun til NRK.no. 

Dagsavisens kunstkritiker Lars Elton mente at utstillingen viser at likestillingen fortsatt ikke er ute av startblokkene.

En kjapp titt på galleriets nettsider avslører at det først og fremst er veldig dårlig kunst. I 2019 blir vi faktisk ikke lenger lurt til å tro at nakenbilder er kunst bare fordi de er i sort-hvitt. 

Prøv hardere!


Skjermdump: Fineart.no

LES OGSÅ: Søndag Summarum: Espen Ottosen skriver om sex, Espresso House er onde og P3 prøver seg på memes

Men hvilke grep kunne fotografene tatt for å gjøre bildene til Ekte Kunst™?

Her er noen forslag. 

Virkemiddel: Kvinnene som er avbildet er i alle fasonger!

Det første fotoet du ser når du kommer inn er kanskje av en tynn kvinne, men så: et bilde av en kvinne med litt mer «kjøtt på beina»! Og så en hvit kvinne, før en sort en! Ei som har amputert benet! Før sjølve kransekaka: to bortopererte bryster tilhørende en stakkar som er genetisk disponert for kreft.

Effekt: Du blir minnet på at mennesker er forskjellige, men at de fortsatt liker å bli tatt bilde av uten klær. Det er DET som er kunst: at forskjellige mennesker er nakne.

Virkemiddel: Ved siden av en av de nakne damene henger et bilde av en dame i burka

Effekt: Skaper kontrast mellom det seksualiserte mediebildet i vesten og det undertrykkende samfunnet i strenge muslimske land.

Hvor er kvinner EGENTLIG mest frigjort? ;)

Virkemiddel: En av damene har en penis

Effekt: Ah, hva er egentlig kjønn? Og hva skjer når menn føler en manns blikk på seg? Åh, ja. Spennende!

Virkemiddel: En av de nakne damene holder et israelsk flagg, en annen et palestinsk

Effekt: Åhåå! Nå snakker vi ekte kunst! Åh, blanding av høykultur med maktpolitikk, å gode gud!

Virkemiddel: Damene har Donald Trump-maske på seg

Effekt: Jeg vet ikke, kanskje, øøøøhh…  Samme det, kunst er det i alle fall!

Virkemiddel: En av damene viser seg å være en robot

Effekt: Tja, er vel noe om automatisering og roboter og kunstig intelligens eller noe, da? Tolk det selv! Jeg ser du ser på kunst, men jeg kan ikke tolke den for deg, du må tolke den sjøl.

Virkemiddel: Nakenbildene består av mange små bilder fra feministiske demonstrasjoner


FOTO: Jeanne Menjoulet / Flickr

Bildet av den vakre nakne damen er i svart-hvitt. Classy! Men hvis du går nære ser du at bildet egentlig består av 10 000 bittesmå bilder av feministiske demonstrasjoner fra 70-tallet og frem til i dag!

Effekt: Selv om en kvinne er naken kan hun være 10 000 bilder fra feministiske demonstrasjoner. Det er nemlig helt opp til de 10 000 små bildene hvordan de vil vise seg fram! Å framstå som én naken kvinne i sort-hvitt kan være et sterkt virkemiddel, et politisk budskap eller en estetisk preferanse. Det betyr IKKE at du har rett til å seksualisere de 10 000 bildene av den grunn.

LES OGSÅ: Pornoblader finnes fortsatt. Hvorfor?

Toppbilde: Kollasj Maxpixel / Pixabay / Needpix

X